Este de departe cea mai puternica planta medicinala din Romania si cu toate acestea putini o recunosc in natura si ii acorda locul cuvenit intre remediile fitoterapeutice.
Marul lupului este o planta cu indelungata traditie pe teritoriul tarii noastre, fiind utilizata inca din cele mai vechi timpuri.
Primele consemnari cu privire la folosirea ei in scopuri medicinale dateaza de acum 5000 de ani, din Egiptul antic, unde fusese denumita “iarba cobrei”.In scopuri terapeutice se recolteaza partea aeriana a plantei, in timpul infloririi, deoarece contine acid aristolochic si ulei volatil. Acidul aristolohic este un carcinogen puternic care se intalneste natural in Aristolochia (Marul lupului), un ingredient folosit in diferite preparate traditionale pentru slabit sau dureri reumatice. Marul-lupului este recunoscuta ca fiind planta anticancer si antihepatita virala!
Florile apar in perioada mai-iunie la subsoara frunzelor. Aceasta buruiana are atat de multe aplicatii incat s-ar putea scrie tomuri intregi despre ea. Vom incerca, totusi, sa enumeram cele mai cunoscute situatii in care se recomanda: acne, herpes, psoriasis, varice, ulcer varicose, eczema, arsuri, hemoroizi, rani mici, intepaturi de insect, degeraturi, ulceratii ale pielii, boli tegumentare.
Studiile au aratat ca extractele de marul lupului ofera protectie impotriva razelor solare, stimuleaza regenerarea celulelor si imbunatatesc aspectul pielii.
Sursa: gradinamea.ro
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro