Masca, obligatorie la mare! Când va scădea numărul de cazuri de infectări, potrivit specialiștilor?

Masca, obligatorie la mare! Când va scădea numărul de cazuri de infectări, potrivit specialiștilor

Masca, obligatorie la mare începând cu data de 1 august. Ce spun experții despre numărul de cazuri de infectări și când va avea loc o scădere.

Începând cu data de 1 august, masca devine obligatorie  și în spațiile aglomerate aflate în aer liber. Măsura este valabilă și în stațiunile de pe litoralul românesc, mai ales pe faleză sau în piețe, zone extrem de aglomerate în această perioadă.

 Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, explică de ce purtarea măștii este utilă în aceste spații și cum ne putem infecta.

Citeste si: Alexandru Rafila, precizări importante despre coronavirus. „Se transmite și în spațiile deschise...”

„Aceste particule pe care nu le vedem se așază pe particule de praf, pe particule de nisip, care, în contextul unei mișcări a curenților de aer – că este vorba de vânt, că este vorba de aer condiționat – prezintă riscul de infectare și atunci, a purta mască în zonele

deschise, dar care sunt foarte aglomerate și prezintă posibilitatea transmiterii de la o persoană la alta prin astfel de particule ce transportă virusurile, este binevenită în special în zone cum este litoralul. Consider că sunt măsuri extrem de binevenite, iar această mască nu cred că este foarte deranjantă. Este ușoară, chiar dacă o schimbăm mai des și o aruncăm – categoric trebuie să o aruncăm”, spune Carmen Dorobăț potrivit Digi24.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Virusul trăiește în particulele de praf

Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a declarat, pentru aceeași sursă că virusul trăiește pe aceste particule de praf, nisip etc. suficient timp cât să poată fi preluat, inhalat și să ajungă în alveolele respiratorii ale pacienților.

Masca, obligatorie la mare! Când va scădea numărul de cazuri de infectări, potrivit specialiștilor

Citeste si: Răsturnare de situație! Anunțul făcut de Raed Arafat! La ce decizie a renunțat Guvernul

„Trăiește suficient de mult timp, pentru că virusul nu circulă singur, circulă în particule mici, lichidiene, cu secreții, cu suport proteic și are de unde să se hrănească, unde să rămână într-un mediu hidratat și să poată fi vehiculat pe acești vectori fizici, cum sunt particulele de praf, particulele de nisip, suprafețele pe care se poate depune și tocmai de aceea, mijloacele de protecție sunt singurul instrument pe care îl avem la dispoziție – atât măștile, cât și igiena riguroasă a mâinilor, a suprafețelor”, a punctat Ioana Stăncel.

Citește și: Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor- kanald.ro

Citește și: VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania- stirilekanald.ro

Numărul de cazuri va scădea încet abia după 1 sepembrie

Cât despre evoluția pandemiei din România Ioana Stăncel cred că o aplatizare a curbei poate să apară cel mai devreme în trei săptămâni, dar va fi o aplatizare la un nivel înalt al indicatorului zilnic de incidență a cazurilor pozitive. O scădere relativ înceată poate apărea abia după data de 1-15 septembrie.

Citeste si: Prima Doamnă, confirmată cu coronavirus. Și președintele acestei țări a trecut prin calvarul bolii

„Nu cred că vom ajunge pentru toate aceste trei săptămâni la indici peste 2.000 (de noi cazuri zilnice – n.r.), dar cred că vom rămâne, cel puțin pentru următoarele 14 zile, undeva între 1.200 și 1.500 de cazuri noi depistate pe zi. Avem și un indice cumulat la 7-14 zile foarte mare, în unele dintre ultimele zile a fost indicatorul cel mai mare la nivel european de număr cumulat la nivel de cazuri pozitive în ultimele 7 sau 14 zile”, a atras atenția expertul în politici de sănătate publică.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Maria Ghiorghiu, profeție despre coronavirus! Cine poate opri pandemia: „Nu așa poți pune capăt”

EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?

Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei

Incendiu puternic în Piața Matache din Bucureşti

Armin Nicoară își dorea ca Georgiana Lobonț să fie nașa copilului. Ce s-a întâmplat, de fapt?

Iasmina, în camera roșie cu Gagea. Care este motivul pentru care tânăra a vrut să vorbească cu el. Concurentul va răbufni când va afla

VIDEO Atentat terorist la un târg de Crăciun. O mașină a spulberat mulțimea: printre morți, și un copil