Medicamentele administrate pentru reducerea colesterolului, precum statinele, ar putea contribui la scaderea riscului de accident vascular cerebral (AVC) in randul pacientilor de varsta a treia, potrivit unui studiu realizat recent in Franta.
Persoanele care iau statine sau fibrati- un alt tip de medicamente anticolesterol- prezinta un risc de AVC cu 34% mai mic in comparatie cu persoanele carora nu le sunt administrate aceste medicamente.
"Daca vor fi confirmate, aceste rezultate vor fi compatibile cu tactica de administrare pe perioade mai indelungate in cazul persoanelor de varsta a treia a unor medicamente cu rol de scadere a nivelului de colesterol", a declarat coordonatorul studiului, Christophe Tzourio, profesor de epidemiologie la Universitatea Bordeaux din Franta.
Milioane de persoane din lumea intreaga iau statine pentru a reduce concentratiile de lipoproteine cu densitate scazuta din sange, supranumite "colesterol rau", intrucat se acumuleaza pe peretii vaselor de sange si pot duce la ateroscleroza, formarea de cheaguri si declansarea infarctelor.
Daca pacientii au probleme arteriale, multi doctori nu recomanda administrarea de statine pentru persoanele trecute de varsta de 75 de ani, intrucat beneficiile acestor medicamente sunt mai putin clare in astfel de cazuri, iar pastilele in cauza au fost asociate cu efecte secundare precum diabet, deficiente cognitive si leziuni hepatice.
Intrucat statinele sunt in continuare folosite pe scara larga in randul pacientilor de varsta a treia, medicii francezi au dorit sa analizeze potentialele beneficii pe care acest tratament le are la o varsta inaintata.
Ei au analizat date medicale obtinute in urma unor interviuri cu 7.500 de pensionari din trei orase din Franta, incepand din 1999. La inceputul studiului, participantii aveau varsta de cel putin 65 de ani, iar media de varsta era de 74 de ani. Voluntarii nu prezentau in istoricul medical al lor nici boli vasculare, nici AVC-uri.
Aproximativ 27% dintre voluntari luau fie statine, fie fibrati, pentru a-si reduce colesterolul. Acesti participanti erau in mare parte femei, mai tineri ca medie de varsta si cu un nivel de educatie mai scazut.
In perioada de monitorizare- in medie, noua ani-, 292 de persoane au suferit un AVC, iar 440 au raportat incidente cardiovasculare. AVC-urile au fost mai numeroase in randul barbatilor si participantilor care erau mai in varsta sau care prezentau alti factori de risc, precum diabet, obezitate si hipertensiune.
Administrarea de pastile impotriva colesterolului nu a micsorat riscul de incidente vasculare sau de boli cardiace, insa a contribuit la scaderea riscului de AVC si a riscului general de deces.
Autorii studiului, care a fost publicat in British Medical Journal, spun ca acesta nu a dovedit faptul ca aceste medicamente previn producerea de accidente vasculare cerebrale. Participantii din acest studiu erau mai bogati, mai bine educati si urmau diete mai sanatoase in comparatie cu francezul de nivel mediu.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro