Medicamentele care activeaza receptorii de dopamina ai creierului, folosite in tratarea maladiei Parkinson, sunt asociate cu un risc sporit de aparitie a obsesiei pentru jocuri de noroc, a dorintei compulsive de a face cumparaturi si a unei activitati sexuale exacerbate, potrivit unui studiu recent.
In ultimul deceniu, tot mai multe cazuri de tulburari comportamentale impulsive legate de medicamentele agoniste au fost raportate, dar, de cele mai multe ori, problemele dispar in momentul in care persoanele afectate inceteaza sa mai ia aceste medicamente, potrivit cercetatorului Thomas J. Moore de la Institutul pentru Practici Medicale Sigure din Alexandria, Virginia, autorul principal al studiului.
Medicamentele agoniste pentru dopamina (care activeaza receptorii nervosi pentru acest hormon, n.r.)
sunt responsabile pentru comportamente impulsive anormale in cazul a 14% dintre pacienti, potrivit unei informari de pe site-ul Fundatiei pentru Maladia Parkinson referitor la un studiu efectuat anterior.
Pentru a analiza aceasta legatura, echipa condusa de Thomas J. Moore a analizat 2,7 milioane de ocurente ale unor efecte secundare negative grave ale medicamentelor, raportate cu ajutorul sistemului agentiei americane pentru medicamente (FDA) intre 2012 si 2013, in Statele Unite si alte 21 de tari.
Cercetatorii au identificat 1.580 de ocurente ale unor tulburari de comportament, 710 legate de medicamentatia agonista pentru dopamina si 870 asociate altor medicamente.
Medicamentele care activeaza receptorii de dopamina au fost de cele mai multe ori prescrise pentru tratarea maladiei Parkinson, dar, desi mai rar, si pentru sindromul picioarelor nelinistite, o afectiune neurologica, senzitivo-motorie, care afecteaza calitatea vietii prin oboseala generata de tulburarile de somn.
Pacientii care au luat medicamentele agoniste pentru dopamina erau de 277 de ori mai predispusi la a experimenta tulburari comportamentale decât cei care luau alte medicamente, potrivit unei declaratii a
profesorului Moore.
Rezultatele cercetarii arata o crestere a riscului de aparitie a unor tulburari de comportament, iar riscurile ar putea fi de fapt mult mai mari, din moment ce studiul se bazeaza doar pe cazurile raportate oficial, potrivit lui Joshua J. Gagne, de la Brigham and Women’s Hospital si Harvard Medical School din Boston, care a scris un articol privind cercetarea, publicat online pe 20 octombrie, in JAMA Internal Medicine.
Studiul a gasit o legatura si intre tulburarile de comportament si medicamentele antidepresive si antipsihotice, dar asocierea este mai slaba decât in cazul tratamentelor contra bolii Parkinson.
Medicamentele agoniste pentru dopamina, care includ pramipexol, ropinirol, cabergolina, bromocriptina, rotigotina si apomorfina, activeaza receptorii celulari pentru dopamina chiar si in absenta dopaminei insesi.
In ultimul deceniu, tot mai multe cazuri de tulburari comportamentale impulsive legate de medicamentele agoniste au fost raportate, dar, de cele mai multe ori, problemele dispar in momentul in care persoanele afectate inceteaza sa mai ia aceste medicamente, potrivit cercetatorului Thomas J.
Moore de la Institutul pentru Practici Medicale Sigure din Alexandria, Virginia, autorul principal al studiului.
Medicamentele agoniste pentru dopamina (care activeaza receptorii nervosi pentru acest hormon, n.r.) sunt responsabile pentru comportamente impulsive anormale in cazul a 14% dintre pacienti, potrivit unei informari de pe site-ul Fundatiei pentru Maladia Parkinson referitor la un studiu efectuat anterior.
Pentru a analiza aceasta legatura, echipa condusa de Thomas J.
Moore a analizat 2,7 milioane de ocurente ale unor efecte secundare negative grave ale medicamentelor, raportate cu ajutorul sistemului agentiei americane pentru medicamente (FDA) intre 2012 si 2013, in Statele Unite si alte 21 de tari.
Cercetatorii au identificat 1.580 de ocurente ale unor tulburari de comportament, 710 legate de medicamentatia agonista pentru dopamina si 870 asociate altor medicamente.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Medicamentele care activeaza receptorii de dopamina au fost de cele mai multe ori prescrise pentru tratarea maladiei
Parkinson, dar, desi mai rar, si pentru sindromul picioarelor nelinistite, o afectiune neurologica, senzitivo-motorie, care afecteaza calitatea vietii prin oboseala generata de tulburarile de somn.
Pacientii care au luat medicamentele agoniste pentru dopamina erau de 277 de ori mai predispusi la a experimenta tulburari comportamentale decât cei care luau alte medicamente, potrivit unei declaratii a profesorului Moore.
Rezultatele cercetarii arata o crestere a riscului de aparitie a unor tulburari de comportament, iar riscurile ar putea fi de fapt mult mai mari, din moment ce studiul se bazeaza doar pe cazurile raportate oficial, potrivit
lui Joshua J. Gagne, de la Brigham and Women’s Hospital si Harvard Medical School din Boston, care a scris un articol privind cercetarea, publicat online pe 20 octombrie, in JAMA Internal Medicine.
Studiul a gasit o legatura si intre tulburarile de comportament si medicamentele antidepresive si antipsihotice, dar asocierea este mai slaba decât in cazul tratamentelor contra bolii Parkinson.
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro
Medicamentele agoniste pentru dopamina, care includ pramipexol, ropinirol, cabergolina, bromocriptina, rotigotina si apomorfina, activeaza receptorii celulari pentru dopamina chiar si in absenta dopaminei insesi.
Sursa www.mediafax.ro