Fie că mergem vara sau iarna la piscină, indiferent de antotimp, trebuie să avem grijă ca apa să fie curată, dezinfectată. O mare atenţie trebuie să o dăm şi duşurilor comune, dar şi saunelor.
În aceste locuri publice putem contracta diferite afecţiuni ale pielii care se pot extinde şi crea un disconfort pe o durată mai mare de timp. Medicul dermatolog Ina Sosoaca avertizează că în cazul în care mergem desculţi, folosim duşuri, saune şi prosoape la comun, riscul de îmbolnăvire este mult mai mare.
Medicul dermatolog specilizat în medicină estetică Ina Sosoaca a menţionat 8 dintre cele mai răspândite afecţiuni de care ne putem îmbolnăvi în locurile publice.
Bolile pe care le puteţi contracta la piscină, în saunele şi duşurile publice
Micoza sau ciuperca dermatofita este o micoză provocată de o ciupercă microscBolile pe care le puteţi contacta la piscină, în saunele şi duşurile publiceopică care poate fi transmisă atunci când intri în contact cu zone afectate.
Veruca este contagioasă şi se poate contracta dacă aţi călcat cu picioarele într-o zonă în care a călcat şi o persoană care a avut această afecţiune. Dacă ai imunitaea scăzută poţi contracta mai rapid această afeciune. De altfel, dacă ai răni la picioare poţi conrtacta veruca, care se manifestă printr-o leziune pe talpă. Arată ca o bătătura, ca un neg. Poate dispărea dacă imunitatea creşte după o perioadă, ori poate fi scoasă cu laserul în maxim două şedinţe.
Molluscum contagiosum este o afecţiune virală de Proxivirus. Se manifestă printr-o leziune de culoare roşiatică care se extinde pe piele şi este foarte tare la apăsare. Trebuie diagnosticată de către medicul specialist şi tratată cu laserul.
Pitiriazis este o micoză a pielii produsă de o ciupercă microscopică (pitiriazis versicolor). Foarte multe persoane se îmbolnăvesc cel mai des vara de această afecţiune.
Acneea de clor poate să apară la paciente care suferă de acnee.
Această afecţiune constă în agravarea acneei şi extinderea ei şi apar mai multe comedoane în zonele afectate.Furuncul este afecţiunea foliculilor piloşi generată de bacterii precum sunt stafilococii prezenţi în apa piscinelor. Apar ca nişte bubiţe, roşii, dureroase, care central au o zonă purulentă. Şi de obicei apar pe gambe, coapse, regiunea genitală.
Trihomonioza este o boala cu localizare genitala manifestata prin secreţie genitală urât mirositoare, transmiterea paraziţiilor se face prin apa caldă a piscinelor dacă apa nu este dezinfectată, iar în apă a stat o persoană contaminată cu trihomonos vaginalis.
Granulomul de piscină poate apărea în locul unei mici leziuni cutanate ca o papula violacee care poate poate evolua spre ulceraţie, iar perioada de incubaţie poate fi de câteva săptămâni. Trebuie consultat un medic specialist
Alte boli pe care le putem contracta la piscină, în duşurile comune sau în saune sunt otita de piscină, conjuctivita de bazin,dizenteria şi leptospiroza.
Cum prevenim contactul cu aceste afecţiuni
Alegeţi piscine curate, duşuri saune şi locuri curate şi dezinfectate. Duşurui înainte şi după, prosop personalizat, fără împrumut. Ştergeţi foarte bine spaţiile între degete întotdeauna. Dacă aveţi predispoziţie luaţi un şprai antimiconic. Dacă sunteţi răcit şi aveţi imunitatea scăzută puteţi contacta aceaste afecţiuni.
Ina Sosoaca este medic specialist în dermatologie şi medicină estetică, doctor în Ştiinţe Medicale şi trainer internaţional pentru metode şi tratamente în medicina estetică.