Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, vorbește despre cel mai întâlnit tip de carne din alimentație. Ce trebuie să știți înainte să o gătiți? „V-ați întrebat vreodată ce fel de carne are porcul?”
Diana Puiu31 decembrie 2024Actualizat: 31 decembrie 2024, 11:23
Vedeta a vorbit despre grăsimea din carnea de porc și dacă este, într-adevăr, un pericol, așa cum o văd unii.
Doctorul împărtășește de fiecare dată idei și sfaturi în materie de cele mai bune combinații pentru noi și pentru alegerile alimentare care să ne ofere un echilibru. De cele mai multe ori, ceea ce punem în farfurie poate să influențeze numeroase aspecte ce țin de sănătate, astfel că aceasta reușește să clarifice anumite aspecte unde încă se mai regăsesc câteva semne de întrebare.
Porcul, carnea nelipsită de pe mesele de sărbători, a stârnit, de-a lungul timpului, numeroase întrebări în jurul ei, astfel că medicul nutriționist vorbește despre ea și despre alegerile pe care trebuie să le facem atunci când urmează să o gătim. Totodată, mărturisește că grăsimea acestui animal se află la periferie și este extrem de ușor să scăpăm de ea, dacă ne dorim. „Porcul este mai gustos decât carnea de vită.
Este un animal nerumegător, cu un singur stomac, deci calitățile nutriționale ale cărnii reflectă modul în care a fost hrănit. Dacă mănâncă ghinde și rădăcini în sălbăticie, grăsimea va avea Omega 3, dacă e hrănit cu soia, cresc acizii mononesaturați, iar dacă primește porumb, cresc acizii grași polinesaturați. Cine a zis că porcul are o carne grasă? Se face confuzie între grăsimea totală a carcasei și conținutul de grăsime din carne.
Grăsimea porcului se găsește la periferie, ca urmare putem curăța ușor bucățele de carne înainte sau după gătit. Degeaba dai vina pe porc, când vine vorba de carne împănată, noi suntem responsabili de bucata de carne pe care o punem în farfurie, iar diferențele sunt colosale.”, a spus Mihaela Bilic.
Cum alegem corect bucata de carne, în funcție de grăsimea ei?
Totodată, nutriționistul a făcut și un clasament al tipurilor de carne de la porc, dar și câtă grăsime se află în anumite părți ale acestuia. „Mușchiulețul de porc, maximum 4%. Pulpa și cotletul ajung până la 7% grăsime. La ceafă, pentru că este împănată își are firele de slănină, ajungem până la 15%, iar costița ajunge până la 45% grăsime, dar asta nu este costiță, ci fleică. Dar vă spun un secret, grăsimea se topește la gătit și iese din carne. Prin urmare, carnea preparată termic are mai puține calorii și este mai slabă. Grăsimea potențează aromele și frăgezește. Nu întâmplător ne place mai mult ceafa la grătar decât cotletul. V-ați întrebat vreodată ce fel de carne are porcul, roșie sau albă? Aflați din cărțile de nutriție că porcul este încadrat la capitolul carne albă.”, a mai spus medicul nutriționist.