Meniu parastas de 6 luni

Meniu parastas de 6 luni
Meniu parastas de 6 luni

Parastasul se face la anumite intervale de timp și anume în a treia zi după ce persoana a decedat, în a noua zi, iar mai apoi după 40 de zile. Parastase se fac și la 3, 6, 9 luni și un an de la trecerea în neființă a persoanei apropiate.

Orice credincios trebuie să știe ce se împarte pentru a respecta tradiția. Iată ce tip de meniu la parastas de 6 luni ați putea pregăti!

Conform tradiției Bisericii Ortodoxe, persoanele dragi care au trecut în neființă se pomenesc prin slujbe cu rugiciuni la diferite intervale de timp. Acestea sunt menite să aducă împăcarea cu sine urmașilor răposați și, ca orice alt rit bisericesc, parastasul se face după o serie de reguli, mai ales la împlinirea anumitor date, care mai poartă numele și de soroace.

Citeste si: CITEȘTE: Mâncare de post pentru pomană

Meniu parastas de 6 luni
Meniu parastas de 6 luni

Ce este parastasul

Provenit din limba greacă, cuvântul „parastasis” înseamnă a sta în rând alături de cineva și reprezintă rugăciunea pe care o rostesc cei apropiați de Dumnezeu pentru sufletul persoanei care a trecut pe lumea cealaltă. Asemănătoare spovedaniilor, slujbele de la parastas se țin de regulă la mormântul acesteia, iar dacă se pomenesc mai multe persoane trecute în neființă, slujba are loc în biserică.

Parastasul se ține în ziua a treia de la moarte, adică în ziua înmormântării, ziua a noua de la moarte, apoi la 40 de zile, la 3, 6 și 9 luni.

În cazul în care ziua comemorării celui răposat pică într-o perioadă în care nu se face parastas, atunci pomenirea trebuie neapărat să aibă loc înainte, niciodată după. Așadar, în ziua respectivă se duc la biserică colac, colivă, o sticlă de vin și lumânări.

Este important să amintim faptl că celor ce au fost incinerați( arși în crematoriu) nu li se fac nici slujbe, nici parastase, la fel ca în cazul sinucigașilor, care nu se trec pe pomelnice.

Citeste si: CITEȘTE: Ce se pune în PACHET la pomană

Meniu parastas de 6 luni
Meniu parastas de 6 luni[Sursa foto: PixaBay]

Meniu parastas de 6 luni

Pomenirea celor care au trecut în neființă se face în cadrul slujbelor ținute de preot. După ce au fost urmate toate tradițiile necesare, poate avea loc și pomana, mai exact masa

organizată în care rudele și cei apropiați primesc de mâncare, vin și lumânări din partea familiei răposatului.

Mai întâi de toate, mâncarea de pomană trebuie sfințătă de preot, iar mai apoi oferită fiecărei persoane în parte. Potrivit tradiției românești, de la pomană nu trebuie să lipsească coliva, colacii, prescurile, vinul, lumânările și prosoapele.

Un aspect foarte important pe care trebuie să îl luam în considerare în momentul în care ne gândim la meniul pentru pomană  sau parastas este perioada în care are loc.

Dacă este vara, trebuie să optăm pentru alimente ușoare, fără grăsimi sau prăjeli, cum ar fi fructele și legumele de exemplu.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Pe de cealaltă parte, iarna nu putem opta pentru fructe și legume care nu sunt de sezon, mai exact cele importate! Iată un meniu parastas de 6 luni cu care nu vei da greș:

Citeste si: DESCOPERĂ: De ce nu au voie femeile să intre în biserică, în timpul menstruației

Aperitiv

Aperitiv pomană sau parastas de dulce

- crochete de cartofi la cuptor
- cașcaval
- roșii cu salată de vinete
- ruladă de șuncă cu cașcaval
- chec aperitiv
- chifteluțe
- salam
- telemea
- măsline
- castravete

Aperitiv pomană sau parastas de POST

- zacuscă
- orez
- chiftele din cartofi
- salată de fasole bătută
- plăcintă de dovleac
- plăcintă de mere
- minipizza

Fel principal

Fel principal pomană sau parastas de dulce:

- sarmale cu mămăligă și smântână
- pulpe de pui cu piure de cartofi sau pilaf cu legume
- mix grill; file de porc/ piept de pui, cârnăciori ce cartofi la cuptor
- frigărui
- cotlet de porc la cuptor

Fel principal pomană sau parastas de POST

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

- sarmale de post cu orez și ciuperci
- ardei umpluți cu orez și legume
- musaca de cartofi sau de varză murată
- ciulama de ciuperci cu mămăligă
- varză călită cu mămăligă și ardei iute
- gulaș vegetal cu tofu și ciuperci
- chifteluțe de legume marinate cu piure de cartofi

Desert

Desert pomană sau parastas de dulce

- cozonac
- negresă
- pișcoturi
- biscuiți
- salam de biscuiți
- prăjitură cu ciocolată
- prăjituri asortate
- plăcintă cu brânză

Desert pomană sau parastas de POST

- colivă
- plăcintă cu dovleac
- plăcintă cu mere
- fursecuri cu ovăz
- ștrudel de mere, prune, vișine sau caise

Rugaciune pentru cei adormiti – Rugăciune pentru mântuirea și pomenirea lor

”Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin”



Citește și:

Ce semnifică cifrele de pe cutiile de vopsea de păr!

Cât orez trebuie să pui, de fapt, la sarmale. Cantitatea ideală

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies