Meniul copilului în vacanță. Sfaturi pentru a menține echilibrul și diversitatea alimentației

meniul copilului in vacanta
Meniul copilului în vacanță

Chiar dacă vacanța este un moment minunat pentru copii, aceasta poate veni cu griji în plus pentru părinți. Este important ca și pe timpul unei excursii, cei mici să beneficieze de o alimentație corectă și plină de vitamine și minerale.

Descoperă în rândurile de mai jos câteva variante de idei pentru pachețelul copilului atunci când merge într-o călătorie, dar și sfaturi prețioase, de la dr. Amalia Arhire, medic specialist diabet, endocrinologie și nutriționist

Apa nu trebuie să lipsească din bagaj

mancare pentru excursie copii
Mâncare pentru excursie copii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: 5 trucuri ca să slăbești fără a renunța la bucuria de a mânca

Indiferent cât de lung este drumul, apa este indispensabilă pentru copil, deoarece are nevoie să se hidrateze. Evitați sucurile sau ceaiurile, deoarece nu doar că au o cantitate semnificativă de zahăr, ci și pot să îi provoace rău celui mic.

Evitați băuturile îndulcite

Chiar dacă în vacanțe apar tentații precum ciocolată caldă, sucuri acidulate sau ceaiuri, este recomandat ca cei mici să consume doar apă.

În special la plajă, aceștia au nevoie de hidratare maximă. Chiar dacă un suc natural de portocale are vitamine, poate crește rapid glicemia.

Fructe

cand pleci cu bebe in vacanta
Când pleci cu bebe în vacanță[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Diabet gestațional. Cauze, factori de risc și opțiuni de tratament pentru gestionarea acestei afecțiuni în timpul sarcinii!

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Fructele sunt o variantă optimă pentru o gustare, atât pe drum, cât și pe timpul vacanței. Acestea pot fi înlocuitorii dulciurilor, însă și în cazul acestora, cantitatea este importantă. Pe timpul verii, este recomandat ca cei mici să consume fructe de sezon: afine, zmeură, cireșe, pepene.

Prânz fără mâncare procesată

ce mancare luam in concediu
Ce mâncare luăm în concediu[Sursa foto: Freepik]

De cele mai multe ori, atunci când se află în vacanță, părinții să le ofere celor mici la prânz alimente procesate, precum pizza, hamburger și altele de acest tip.

Este important ca cel mic să aibă o masă bogată în nutrienți, ce îi va oferi energie dar și sațietate. Evitați carnea prăjită, omleta, alimentele bogate în grăsimi, deoarece vor îngreuna digestia și nu îi vor oferi copilului energia de care are nevoie într-o vacanță. Orezul reprezintă o alegere corectă pentru prânz, preparat în diverse moduri, datorită numărului scăzut de calorii.

„O lipie integrală cu piept de pui, niște legume, sos cu iaurt și muștar, putem să punem și cartofi.

Lipia este mult mai nutritivă față de pâinea normală, ne ține mai mult de foame și ne aduce mai multe lucruri în plus. Este nevoie să îi facem pe cei mici să înțeleagă că nu e nimic interzis, dar că ideal este să mănânce sănătos și excepțiile să le facă doar de câteva ori pe săptămână.”, a declarat medicul.

Legume

ce mananca copiii in vacanta
Ce mănâncp copiii în vacanță[Sursa foto: Freepik]

Salatele ușoare, cu legume proaspete, vor fi întotdeauna o alegere potrivită pentru un prânz sau o gustare pentru copii! Cu toate acestea, evitați pe timpul verii legumele fierte.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Mâncare de luat la pachet

Mulți adulți adaugă în pachetul celui mic covrigei, alune sau tot felul de alte snacks-uri, în ideea că vor ține de foame și că sunt comod de ronțăit pe timpul drumului sau chiar în timpul sejurului. Senvișurile sunt adesea opțiuni pentru mâncarea la pachet, însă nu trebuie făcute din mezeluri sau pâine albă. Un sendviș gustos și nutritiv poate fi preparat pe bază de pâine integrală, ton și câteva legume. De asemenea, o altă variantă care cu siguranță va fi pe placul celui mic, dar îi va oferi și sațietate și carborhidrații necesari, sunt pastele, preparate într-un mod mai fresh.  

„Cei mici se îngrașă în tabără dacă ronțăie și își cumpără pe lângă ce le dau părinții, dacă mai beau ceva suc, înseamnă kilograme în plus. Covrigeii sunt plini de sare. Problema este că sunt din făină albă cu sare și ne fac sete și foame și tot mâncăm. Ideal ar fi să îi punem cât un pumn într-o punguță și să îi luăm cu noi.”, a mărturisit specialistul.

În ceea ce privește desertul, acesta nu trebuie interzis, însă este nevoie de mare atenție la cantitate. Pentru copii de până la 7 ani, medicul recomandă o singură cupă de înghețată.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.

 

 



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Ce înseamnă factor de protecție 50. Explicarea semnificației și importanței sale în protecția solară eficientă

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies