Meniul de Crăciun pentru întreaga familie

meniul de craciun pentru intreaga familie
Meniul de Crăciun pentru întreaga familie

Sărbătorile sunt momentul din an în care fiecare mănâncă mai mult, bucurându-se de diverse preparate tradiționale. Cu toate că sunt gustoase, multe persoane acumulează câteva kilograme în plus, cu ocazia Crăciunului.

În cadrul unei emisiuni, doctorul Anca Hâncu a explicat cum ar trebui să arate masa de Crăciun, pentru a nu face excese și nu a sta cu grija acumulării de kilograme.

Cantitatea, elementul esențial de Crăciun

sfaturi masa de craciun
Sfaturi pentru masa de Crăciun[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Meniu cu brânzeturi speciale pentru masa de Crăciun

Chiar dacă ținem dietă, sărbătorile sunt un bun prilej pentru a gusta din mai multe preparate.

Specialistul în nutriție a declarat că cel mai important aspect atunci când vine vorba de mâncarea de sărbători, este cantitatea. Cu toate acestea, este recomandat ca și preparatele tradiționale să fie adaptate într-o variantă mai puțin calorică.

„Toate bunătățle de Crăciun pot fi mâncate, dar în cantități mai mici, asezonate cu legume, cu murături, însă cantitatea face diferența. Pomana porcului, poate să fie un grătar cu carne, nu în untură.

La masa de Crăciun, seara de exemplu pe 24 decembrie, o friptură mai ușoară, un cotlet de porc, dar putem alege și curcan, care poate fi chiar și cu fructe, smochine, prune uscate. Poate fi varianta și curcanului cu cu varză roșie sau murată.”, a precizat nutriționistul.

Cum poate fi preparată salata de boeuf, cu mai puține calorii

ce sa mananci de sarbatori sa nu te ingrasi
Ce să mănânci de sărbători să nu te îngrasi[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citește și: Fasole cu ciolan, rețeta specială pentru sărbătoarea de 1 Decembrie. Doar gospodinele de la țară o mai pregătesc așa

Există câteva preparate tradiționale, nelipsite de pe masa românilor. Printre acestea se numără și salata de boeuf, care are destul de multe calorii.

Doctorul a venit cu o sugestie de adaptare a acestui fel de mâncare, pentru a ne bucura de gustul său, fără să acumulăm kilograme nedorite.

„Mâncăm o ciorbă mai acră, lichid mai mult și trebuie să fim atenți cu grăsimile, să nu suprasolicităm ficatul. Este tradiționala salată de boeuf, putem să o lăsăm pentru a doua zi la prânz. În loc de maioneză se poate pune puțin ulei sau chiar ulei de măsline cu puțin muștar și nu mai adăugăm și ou și multă maioneză peste salată.”,

a specificat doctorul.

Atunci când vine vorba de preparatele tradiționale, precum toba, șoricii sau piftia, cantitatea de sare este extrem de importantă, pentru că poate avea un aportconsiderabil în acumularea de kilograme în plus.

Cum împărțim preparatele de Crăciun, pe zile

ce sa mananci de craciun
Ce să mănânci de Crăciun[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Rețetă de Cremă de zahăr ars. Este un desert clasic franțuzesc, făcut cu doar de cinci ingrediente simple!

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Deși cu toții ne dorim să ne menținem silueta, chiar și cu ocazia sărbătorilor, acest lucru nu înseamnă că nu ne putem bucura de mulțimea de bunătăți. Totuși, nutriționistul a explicat că trebuie să împărțim toate preparatele, pe zile. Concret, este recomandat să nu mâncăm din toate felurile de mâncare, în ambele zile de Crăciun.  De asemenea, este foarte important să avem pauze între ceea ce mâncăm. Cu cât mâncăm mai echilibrat, cu atât starea noastră de spirit va fi una mai bună, fiindcă nu ne vom mai simți obosiți și lipsiți de puteri după ce mâncăm.

„Chiar și pentru cei care sunt la regim sau care nu vor să acumuleze kilograme, o felie de cozonac dimineața, ca gustare va fi permisă evident. Se recomandă un pahar de vin pentru femei, două pentru bărbați. Este bine să împărțim felurile de mâncare, pe zile. La masa de seară, de pe 24 putem mânca friptura. A doua zi dimineață ne putem bucura de toate aperitivele, de tobă, puțini cârnați, mai lăsăm o pauză și avem o gustare cu o felie de cozonac. La masa de prânz mâncăm câteva sarmale, eventual o piftie ca aperitiv. După-amiaza, tot ca gustare, o felie de tort. Seara încercăm să fim mai ponderați.”, a precizat nutrițonistul.

Alcoolul face și el parte din masa de Crăciun  și poate să ne afecteze organismul, dar și silueta. De aceea, este recomandat să fim cumpătați și atenți la calorii.

 

 



Citește și:

Sindromul de vezică dureroasă: cauze, simptome, tratament

10 idei de cadou de Moș Nicolae pentru iubitul tău

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies