Aflați din rândurile următoare ce trebuie să mâncați pentru a avea greutatea dorită.
Există unele greșeli pe care multe persoane le fac atunci când vor să slăbească. Deși multe persoane au un stil de viață sănătos, fac mișcare în mod regulat și se alimentează corespunzător, nu întotdeauna reușesc să slăbească așa cum și-ar dori. Multe persoane dau jos un număr de kilograme și după aceea nu mai reușesc să continue acest proces.
În cadrul unei emisiuni, doamna doctor Anca Hâncu a vorbit despre greșelile pe care la facem atunci când vrem să slăbim.
Ce trebuie să facem dacă vrem să slăbim
Citește și: Este bună sau nu înfometarea? „Înfometare nu reprezintă normalitate”
Multe persoane adoptă același comportament indiferent că vor să slăbească sau să mențină, iar aici intervine pricipala greșeală. Specialistul în domeniu ne atrage atenția că atunci când vrem să slăbim trebuie să avem un regim mai riguros și un stil de viață mult mai echilibrat decât atunci când vrem doar să ne menținem.
„ Stilul de viață sănătos poate fi pentru scădere în greutate sau pentru menținere. Noi pentru a ne menține trebuie să avem în continuare un stil de viață sănătos și să facem lucrurile corect, dar în momentul în care ne menținem ne mai putem permite mici ieșiri din decor pe care le recuperăm după aceea.În momentul în care vrem să slăbim trebuie să fim mai drastici, să respectăm un plan alimentar și să creăm un deficit caloric, să mâncăm mai puțin.Dacă vrem să scădem în greutate, trebuie să fim mult mai conștiincioși, să facem activitate fizică mai multă și să nu stăm atât de mult. Contează cât de mult stăm pe canapea .”, a explicat specialistul în domeniu.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
De asemenea, programul alimentar depinde și de alți factori externi, care țin atât de gen, cât și de vârstă.
Astfel, potrivit specialistului în domeniu, femeile au nevoie de mai puține calorii pentru a slăbi decât bărbații, iar după o anumită vârstă, scăderea în greutate este mai grea.„ Un bărbat va scădea în greutate cu o porție de mâncare și două felii de pâine, doamna are nevoie de o singură felie de pâine și de o porție ajustată la trei sferturi sau chiar jumătate din porția lui.
După o anumită vârstă, scăderea este mai grea, mai ales dacă tot timpul am avut încercări nereușite de scăderi în greutate.Dacă aveți un corp în echilibru, vă mențineți la aceeași greutate, este foarte bine să rămâneți așa ci să nu faceți încercări de a da kilograme jos în funcție de sezon sau perioadă și după să le puneți la loc. Creăm niște dezechilibre pe care corpul le compensează mult mai greu după aceea și reacționează mult mai greu când vrem să slăbim cu adevărat .”, a explicat specialistul în domeniu.
Ce trebuie să mâncăm ca să scădem în greutate
Citește și: Cum să combinăm corect alimentele pentru o digestie sănătoasă
Principalul lucru de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să scădem în greutate este alimentația și mai ales carbohidrații pe care noi îi consumăm zilnic.
Astfel, o persoană care are în meniul său prea mulți carbohidrați va întâmpina probleme atunci când va vrea să scadă în greutate.„ Între 45 și 55% ar fi procentul corect de carbohidrați în care intră și legume și fructe, dar intră și câte o pâine, pizza. Dacă noi avem 55% carbohidrați, dacă avem un exces de pâine, un exces de pizza, ne duce către îngrășare chiar dacă avem același număr de calorii. Uleiul de măsline este un aliment extrem de sănătos, valoros pentru sănătatea noastră. O linguriță într-o salată ne va ajuta să scădem în greutate. O lingură, două linguri va fi potrivit la menținere .”, a explicat specialistul în domeniu.
Meniuri sănătoase pentru slăbire și menținere
Citește și: Cât de sănătos este consumul de carne. „Există o selecție pe care trebuie să o facem”
Printre cele mai eficiente meniuri pentru slăbire și menținere este meniul mediteranean, care presupune multe vegetale și scăderea cantității de proteine de origine animală consumate.
„ Trebuie să avem jumătate și proteină de origine vegetală și proteină de origine animală. În loc să mâncăm numai carne, să mai mâncăm și linte, fasole, năut. Să ne aducem proteinele și din vegetale. 15-25% din rația calorică să fie adusă de proteine. E un calcul mai complex. Carnea roșie să fie cam o dată pe săptămână, până în 350-500 de grame de carne roșie pe săptămână .”, spune specialistul în domeniu.