Ciclul menstrual care vine uneori neregulat sau infecţiile care apar ocazional sunt printre problemele ginecologice care nu reprezintă motive de îngrijorare. În schimb, sângerarea vaginală care apare după fiecare act sexual poate prevesti o infecţie a colului uterin sau chiar cancer iar durerile pelviene insistente pot fi un semn de sarcină extrauterină.
Ginecologii explică mai detaliat cinci semne pentru care trebuie neapărat consultat un medic.
Săpunurile sau lubrifiantele parfumate sunt cel mai des învinuite pentru apariţia mâncărimilor, mai ales pentru persoanele care au o piele sensibilă.
„Mâncărimea din zona genitală poate fi cauzată de infecţii vaginale (frecvent candidoza) la femei, boli cu transmitere sexuală sau alergii, cele mai frecvente fiind date de latexul prezervativului”, explică medicul Vlădăreanu.
Totuşi, mâncărimea devine o problemă atunci când apar şi afecţiuni ale pielii. De exemplu, o boală de piele, denumită „lichen sclerosus” poate provoca mâncărime şi contribuie la apariţia unor pete mici, albe pe vulvă (partea exterioară a vaginului). Această afecţiune este rar întâlnită şi afectează în special persoanele în vârstă. Lăsate netratate, petele se transformă în cicatrici şi pot crea probleme de urinare sau în timpul actului sexual.