Imprimanta a devenit deja obișnuință pentru cei care lucrează la birou, iar în ultima vreme este tot mai folosită și acasă.
Fie că juniorul familiei are nevoie de ea pentru ceva proiecte pentru la școală, sau poate că unul din membrii familiei lucrează de acasă… Se înțelege așadar că este nevoie să cunoști unele lucrări de mentenanță, iar schimbarea tonerului sau a cartușului nu ar trebui să-ți ridice probleme.
În aparență, poate fi destul de complicat să știi ce cartuse imprimanta trebuie să alegi, cum să le încarci… De fapt, lucrurile sunt mult mai simple, și din rândurile următoare vei afla multe despre cartușele de imprimantă.
Cartuș sau toner?
Și totuși, de ce am nevoie? Cartuș sau toner? Răspunsul este simplu: imprimantele cu jet de cerneală au nevoie de cartușe, în timp ce la dispozitivele cu tehnologie laser se folosește tonerul. În caz că nu știi ce tehnologie de printare este folosită la imprimanta ta, verifică manualul pe care l-ai primit la achiziționarea ei.
Original sau compatibil
Dacă deja ai stabilit că este nevoie de cartuse imprimanta, apare o altă întrebare. Să aleg unul original sau compatibil? Cu siguranță unul original este cea mai bună sugestie, dar adevărul este că are un preț destul de ridicat. De aceea, poți opta pentru cartuse compatibile, cu nimic mai prejos față de cele originale, și la un preț prietenos cu buzunarul tău.
Cum se face înlocuirea cartușului pentru imprimantă
Și am ajuns la operațiunea care li se pare complicată multor români: înlocuirea cartușului pentru imprimanta ta. De fapt, această teamă este total nejustificată, pentru că este o operațiune atât de ușoară, încât după ce o faci prima oară te tot întrebi oare ce a fost în mintea ta de erai atât de temător la început.
Nu este nevoie să apelezi la un profesionist de fiecare dată, poate doar la început, ca să vezi exact cum se face. Evident, sunt și modele de imprimantă ceva mai complexe, unde schimbarea cartușului este clar rezervată specialiștilor în domeniu, dar majoritatea românilor au echipamente simple, din motive lesne de înțeles, dintre care cel mai important este cel legat de latura financiară.
Dacă ai decis că vei cumpăra un cartuș nou, tot ce trebuie să faci este să îl scoți pe cel vechi din imprimantă, după care să îl montezi pe cel pe care tocmai l-ai achiziționat.
Kit-ul de reîncărcare
În schimb, dacă ai decis că vrei să apelezi la kit-ul de reîncărcare, lucrurile se complică puțin, dar nu trebuie să intri în panică. Este nevoie de puțin mai multă atenție din partea ta, pentru că trebuie să înveți cum se folosește. Chiar nu este deloc complicat, și trebuie să știi cum se face umplerea seringii și apoi a cartușului cu cerneală, folosind în acest scop orifificiul special.
Atunci când o faci pentru prima dată, este normal să îți fie teamă să nu greșești ceva, deși pentru a-ți veni în ajutor, cele mai multe kit-uri de reîncărcare îți oferă toate informațiile de care ai nevoie, chiar și un ghid de utilizare, în format tipărit. Nu-ți face griji, ești începător, așa că este perfect normal să îți tremure puțin mâna, să te murdărești de cerneală, sau picături din aceasta să se mai afle și pe obiectele din jur. Cu siguranță cu cele mai mari probleme te vei confrunta când va veni vorba despre reîncărcarea cartușului color, deoarece aici va trebui să îți dai seama care sunt orificiile speciale pentru culoarea galbenă, dar și roșu și albastru.
Cât durează să încarc un cartuș de imprimantă?
Deși nu stă nimeni cu cronometrul lângă tine, pentru a omologa un nou record mondial în domeniu, la început operațiunea va dura în jur de 10, maxim 15 minute. Pe măsură ce capeți experiență însă, totul va fi mult mai simplu, iar timpul necesar se va reduce enorm de mult.
Apelează la specialiști dacă simți că nu te descurci
Dacă simți că nu te descurci, sau pur și simplu nu vrei să rezolvi această problemă singur, nu este nicio rușine să apelezi la un centru specializat, unde personalul de acolo te va ajuta imediat. Este vorba însă de mult timp pierdut, bani cheltuiți, și știm cu toții că ”time is money” este mai mult decât o simplă expresie în zilele noastre. De asemenea, uneori, personalul centrului nu va curăța prea bine cartușul de cerneala care s-a scurs, așa că tot există riscul să te murdărești.
Pentru a nu te face ”de rușine”, cum se spune, poți apela la IT-istul firmei unde lucrezi să îți arate cum se face, și gata, problema este rezolvată. Deși, dacă în familia ta se găsește un puști pasionat de calculatoare – și care nu este, în ziua de azi, nu trebuie să-ți mai faci astfel de griji, pentru că el se va descurca perfect!
Ce este mai bun: kit-ul de reîncărcare sau un cartuș original?
Răspunsul este unul destul de complex. Evident, cartușul original are o cerneală de cea mai bună calitate, așa că vei avea parte de printuri excelente, fără probleme. În schimb, cerneala care se află în kit-urile de reîncărcare nu are același nivel calitativ. Cu toate acestea, dacă folosești imprimanta doar ocazional, sau nu o utilizezi pentru printarea unor documente importante sau fotografii, te poți descurca foarte bine și așa.
După cum ai observat, nu este deloc dificil să încarci o imprimantă, sau să alegi ce este mai bun pentru încărcarea acestui echipament. De regulă, modelele de imprimante pe care le folosim acasă nu sunt atât de complicate, și te poți descurca și singur!