Mierea este folosita de mii de ani ca remediu traditional pentru un somn odihnitor.
O veche zicala chinezeasca spune ca trebuie “sa mananci miere in fiecare seara,” iar vindecatorii traditionali din Europa recomanda o cana calda cu lapte si miere inainte de culcare inca din Evul Mediu.
Un alt remediu vechi este sa iei doua lingurite cu otet de cidru amestecat cu doua lingurite de miere intr-un pahar cu apa inainte de culcare, iar tamaduitorii mexicani recomanda o lingurita de miere cruda intr-o cana de ceai de manzanilla, sau de musetel.
Mierea si ciclul HYMN
Farmacistul, cercetatorul si autorul scotian Mike McInnis este de parere ca mierea imbunatateste si prelungeste somnul de refacere prin cel putin trei mecanisme. Luata inainte de culcare, el spune ca mierea:
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
• Asigura depozite suficiente de
• Stabilizeaza nivelul de zahar din sange.
• Contribuie la eliberarea melatoninei, hormonul necesar atat pentru vindecarea cat si pentru refacerea tesuturilor in corp pe timpul noptii.
Mecanismul pentru acest proces poate fi descris prin ceea ce McInnes numeste ciclul miere-insulina-melatonina sau ciclul HYMN (HoneY – insulin- MelatoniN).
1. Partea (portiunea) de glucoza din miere trece din intestin, trece prin circuitul ficatului si ajunge apoi in circulatia generala producand o crestere medie a nivelului de glucoza.
2. Cresterea usoara a zaharului in sange (de la glucoza) stimuleaza o eliberare controlata a insulinei din pancreas.
3.
4. Triptofanul este convertit in serotonina, un hormon care incurajeaza relaxarea.
5. In intuneric, serotonina este convertita in melatonina in glanda pineala.
6. Melatonina activeaza somnul reducand temperatura corporala si alte mecanisme. Inhiba in acelasi timp eliberarea insulinei in exces din pancreas, prevenind astfel o cadere rapida a nivelului de zahar din corp.
7. Melatonina stimuleaza productia hormonului de crestere. Hormonul de crestere este hormonul care guverneaza toate procesele fiziologice de recuperare. Acesta este primul pas in procesul fiziologic sau de vindecare care are loc peste noapte.
8. O pleiada de hormoni de recuperare initiaza repararea, intretinerea si refacerea oaselor, a muschilor si a altor tesuturi din corp.
9. Melatonina are impact pozitiv asupra memoriei pentru ca este necesara la formarea moleculelor de adeziune a celulelor neuronale in timpul somnului REM. Aceste molecule sunt necesare pentru procesarea memoriei pe termen scurt din hipocamp in memorie pe termen lung la nivelul cortexului din creier.
10. In tot acelasi timp, partea de fructoza din miere isi indeplineste rolul critic. Ficatul preia fructoza si o parte din ea este convertita in glucoza, apoi in glicogen pentru ficat, furnizand astfel creierului o doza suficienta pentru o noapte intreaga.
11. Pe langa aceasta, fructoza regleaza fluxul de glucoza catre ficat incurajand eliberarea de glucokinaza din hepatocitele cu nuclei. In felul acesta fructoza asigura o doza buna de glicogen pentru ficat pe tot parcursul noptii si previne o crestere prea mare a insulinei/glucozei despre care s-a mentionat la pasul 1.
12. Un aport adecvat de glicogen pentru ficat inseamna ca hormonii de stres nu vor fi eliberati.
Posibilitatea ca mierea sa fie folosita ca un somnifer natural, sigur si ieftin este incitanta. Ar trebui efectuate mai multe studii in acest sens cu teste randomizate si controlate pe oameni.
Remedii cu miere - Pune o lingurita de miere intr-o cana de ceai cald de musetel, flori de portocala, lamaita sau tei. Bea-o cu o ora inainte de culcare.
• Prepara o cana in amesteci jumatate suc de portocale si jumatate apa calda. Adauga doua lingurite de miere si bea inainte de culcare.
• Adauga o lingurita de miere intr-o cana de ceai cald de menta. Adauga si niste cuisoare daca doresti.
Amesteca 60 ml miere cu cinci picaturi de ulei de levantica. Adauga doua lingurite din acest amestec in cada, cand faci baie si relaxeaza-te timp de 10 – 15 minute.
Sursa: www.viataverdeviu.ro