Mihaela Bilic: cum supravietuim vacantelor all inclusive?

Mihaela Bilic: cum supravietuim vacantelor all inclusive?
Mihaela Bilic: cum supravietuim vacantelor all inclusive?

Toata lumea vrea sa slabeasca pana la vacanta de vara si aproape toata lumea se ingrasa in vacanta de vara.

Nimic mai firesc daca luam in calcul cele doua motivatii complet diferite: initial, punem mancarea la colt ca sa aratam bine in costum de baie, pentru ca apoi sa ne relaxam si s-o facem lata cu mancare dupa pofta inimii. Iar daca vacanta e in sistem all inclusive, asteptati-va la recorduri pe cantar!

Continuam sa ne miram si sa repetam in fiecare an aceleasi experiente, acolo unde ar trebui sa luam in considerare niste adevaruri care nu au nevoie de demonstratie: mancarea este si va ramane o placere, e normal sa fim pofticiosi; vointa nu se testeaza expunandu-ne la

o avalansa de ispite alimentare, e normal sa nu ne putem abtine; nu e realist sa ne interzicem produsele cele mai atragatoare (dulciuri, fast-food, pizza, sendvisuri), normal ar fi sa mancam din toate, dar cate putin.

Motivatia si vointa noastra functioneaza de multe ori dupa legea “totul sau nimic”: fie facem totul perfect, ca la carte, fie cedam si atunci se alege praful de tot. Cura de slabire este si ea un exemplu al aceleiasi legi: suntem dispusi sa mancam proteic, disociat, absurd, chinuitor, iar cand dieta se termina, ne intoarcem la aceleasi obiceiuri dezechilibrate care au dus la

ingrasare. Nu alimentele sunt de vina in aceasta ecuatie, nu dulciurile sau cartofii prajiti ne ingrasa, ci lipsa noastra de moderatie, de masura.

Ne comportam ca si cum mancarea ar disparea de pe fata pamantului, ca si cum de maine nu am mai putea sau nu am mai avea ce sa mancam. Iar vacantele all inclusive sunt cea mai grea incercare pentru sistemul nostru extremist de a ne raporta la mancare; e greu de crezut ca nu vom manca nimic in fata unei oferte alimentare care depaseste orice inchipuire asa ca vom manca TOT.

Nimeni nu-si pune intrebarea in fata acelui bufet obscen pentru simturi daca ii este foame sau nu. Mananci de dragul mancarii, de pofta, de curiozitate, de placere, de plictiseala. Mananci si daca nu-ti trebuie, de fapt mult peste ce-ti trebuie. Mananci pentru ca ai si pentru ca poti. in acele momente, constiinta, vointa, ratiunea, echilibrul, motivatia sunt si ele in vacanta.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Oare se poate “supravietui” bufetului all inclusive, oare se poate gasi o strategie prin care sa ne putem

bucura de mancare fara sa platim pretul kilogramelor in plus? Cu siguranta, dar e nevoie de multa luciditate, de o atentie suplimentara, de o grija reala pentru noi. As spune ca trebuie sa devenim exigenti cu placerile noastre si atunci, culmea, ele ne vor aduce numai beneficii.

Bufetul all inclusiv este irezistibil mai ales din punct de vedere vizual, toata acea etalare spectaculoasa de preparate ne creeaza iluzia ca totul este delicios.

In realitate, lucrurile sunt mai simple, mai banale, mai putin savuroase decat ne-am astepta. Va invit sa analizati cu realism dincolo de aspect, toate bunatatile unui bufet.

Nu cumva e doar proiectia noastra, doar presupunerea ca acel preparat este bun? Nu cumva mancam cu ochii si cu mintea acolo unde ar trebui sa ne folosim si restul simturilor ca sa dam verdictul “irezistibil”?

Putin probabil sa ne placa cu adevarat totul: sortimentele de paine sunt nenumarate, dar gustul e cam acelasi (doar forma si culoarea difera).

La capitolul “mezeluri si branzeturi” nu puteti spune ca n-ati mai mancat salam, sunca si cascaval (sunt doar frumos aranjate).

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Sectiunea de paste si pizza e de cele mai multe ori clasica,

la fel si carnea. Ce face cu adevarat diferenta fata de mesele noastre de zi cu zi este abundenta de peste, fructe de mare, de deserturi, prajituri, patiserie. Daca de primele doua trebuie sa profitam, ultimele sunt cu adevarat o incercare dificila. Nicaieri nu e mai comod decat la restaurant sa mananci ceea ce acasa e greu de gatit: pestele si fructele de mare. Sunt produse atat de sanatoase din care niciodata nu consumam suficient incat n-ar fi rau daca am profita de vacanta pentru a face si o cura de peste. Mai mult chiar, silueta noastra ar avea de castigat, adica ar pierde cateva kilograme.

Cu peste ca aliment de baza si fructe ca desert, ne putem intoarce mai sanatosi si mai slabi din orice vacanta all inclusive. Si daca tot vorbim de desert, singura strategie de a supravietui bufetului all inclusive este sa degustati, nu sa mancati prajiturile. Luati cate o lingurita din 3,4 sortimente pe zi, ca sa va satisfaceti curiozitatea si sa nu va interziceti nimic. Recunoasteti cu onestitate ca la acest sector, mai mult decat la altele, spectacolul vizual e maxim, insa gustul nu e mereu la inatime.

Toate prajiturile arata delicios, insa putine chiar si sunt! Un ultim aspect pe care va recomand sa-l luati aliat in lupta cu ispitele all inclusive este repetabilitatea. Acolo unde in prima zi simtim ca stomacul este prea mic pentru a putea manca din fiecare preparat, trebuie sa realizam ca avem timp. Desi par multe, dupa cateva zile ajungem sa ne saturam de toate.

Cat ar fi el de all inclusive, acest tip de bufet se va repeta aproape in fiecare zi. Deci linistiti-va, luati totul pe rand, ce nu mai puteti manca azi veti manca maine, pentru ca da, si a doua zi va fi la fel. Impulsivitatea noastra ne indeamna sa mancam compulsiv acolo unde simturile ajung sa se obisnuiasca sa fie satisfacute dupa cateva guri de mancare. Dedramatizati, banalizati efectul pe care-l are bufetul all inclusive il are asupra voastra. In fond si la urma urmei, e vorba de cateva zeci de feluri de mancare din care aveti timp sa gustati toata vacanta.
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies