Celebrul nutritionist explica pe pagina sa de Facebook de ce sunt ata de importante grasimile pentru organism :
"Proteinele sunt caramizile din care este construit corpul nostru, insa de grasimi depinde buna lui functionare, uleiurile sunt lubrifiantul care face ca un motor sa fie performant, sa dea randament maxim. Transmiterea impulsurilor nervoase, sinteza de hormoni, schimburile de substante intre celule, absortia de vitamine sau simpla protectie mecanica a inimii sau rinichilor se realizeaza cu ajutorul grasimilor.
O parte din grasime o aducem din alimentatie si o parte o fabrica organismul, sau mai bine zis ficatul.
Cam asa e si cu acizii grasi esentiali, sunt vitali pentru sanatate. Peste de orice fel, seminte, nuci, alune sau alte fructe oleaginoase, masline si avocado sunt toate bogate in omega.
si un mic secret: consumati grasimile cat mai putin prelucrate termic, cat mai aproape de forma in care le-a lasat natura. Caldura nu le face bine iar contactul cu aerul le oxideaza, le rancezeste. Prin incalzire la temperaturi mari lanturile de acizi grasi se denatureaza, asa cum se strica lana la contactul cu apa.
Ati vazut ce pateste un pluover de lana bagat la spalat? E distrus!Similar patesc si grasimile cand sunt tratate termic. Fiti blanzi, delicati si atenti cu grasimea din farfurie, sa fie putina si rece, sau doar un pic incalzita: uleiuri presate la rece, oleaginoase si seminte consumate crude si peste gatit la abur sau la cuptor, nu prajit. Poate n-ar fi rau sa avem si pe produsele alimentare instructiuni de folosire ca si la haine, cu avertizari de genul „se spala de mana, la maxim 30 grade si nu se calca"