Mihaela Bilic: Grasimile sunt esentiale in functionarea organismului

Mihaela Bilic: Grasimile sunt esentiale in functionarea organismului
Mihaela Bilic: Grasimile sunt esentiale in functionarea organismului

Celebrul nutritionist explica pe pagina sa de Facebook de ce sunt ata de importante grasimile pentru organism :

"Proteinele sunt caramizile din care este construit corpul nostru, insa de grasimi depinde buna lui functionare, uleiurile sunt lubrifiantul care face ca un motor sa fie performant, sa dea randament maxim. Transmiterea impulsurilor nervoase, sinteza de hormoni, schimburile de substante intre celule, absortia de vitamine sau simpla protectie mecanica a inimii sau rinichilor se realizeaza cu ajutorul grasimilor.

O parte din grasime o aducem din alimentatie si o parte o fabrica organismul, sau mai bine zis ficatul.

Exista multe tipuri de lipide, toate formate din lanturi de acizi grasi. Cum se combina intre ei nu trebuie sa ne preocupe, singura noastra grija este sa aducem prin alimentatie cele 3 grupe de acizi grasi esentiali omega 3, 6 si 9. Se numesc esentiali pentru ca nu pot fi sintetizati in organism, iar fara ei este compromisa intreaga functionare a corpului. inchipuiti-va ce ar insemna sa ne lipseasca din alfabet literele A, E si O, ne-ar fi imposibil sa mai vorbim sau sa mai scriem.

Cam asa e si cu acizii grasi esentiali, sunt vitali pentru sanatate. Peste de orice fel, seminte, nuci, alune sau alte fructe oleaginoase, masline si avocado sunt toate bogate in omega.

si un mic secret: consumati grasimile cat mai putin prelucrate termic, cat mai aproape de forma in care le-a lasat natura. Caldura nu le face bine iar contactul cu aerul le oxideaza, le rancezeste. Prin incalzire la temperaturi mari lanturile de acizi grasi se denatureaza, asa cum se strica lana la contactul cu apa.

Ati vazut ce pateste un pluover de lana bagat la spalat? E distrus!

Similar patesc si grasimile cand sunt tratate termic. Fiti blanzi, delicati si atenti cu grasimea din farfurie, sa fie putina si rece, sau doar un pic incalzita: uleiuri presate la rece, oleaginoase si seminte consumate crude si peste gatit la abur sau la cuptor, nu prajit. Poate n-ar fi rau sa avem si pe produsele alimentare instructiuni de folosire ca si la haine, cu avertizari de genul „se spala de mana, la maxim 30 grade si nu se calca"



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Planta cu 0 calorii si beneficii uimitoare pentru sanatate

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Ion Rițiu, actorul preferat a lui Sergiu Nicolaescu a murit. Ultimele clipe din viața maestrului

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Perle amuzante de la Bacalaureat 2024. Ce au scris elevii la Română, la subiectul III, la BAC 2024

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies