Se pare că prețurile au început deja să crească, la mai multe produse, în ciuda plafonării adaosului comercial.
Pe zi ce trece, apar și mai multe scumpiri ale alimentelor, fie că vorbim despre fructe, legume sau carne. În ciuda faptului că nu mai aveau de ce să existe, acestea își fac simțită prezența tot mai mult, însă mai ales la carnea de porc.
Pentru ce produse va crește prețul
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În ceea ce privește prețul crescut la legume, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, precizează faptul că s-a întâmplat tocmai din cauza investițiilor substanțiale în sectorul legumicol, care au mers către tineri fermieri (până la 70.000
" Sigur legumele au o creștere în perioada aceasta pentru că am finanțat foarte mult bazinul legumicol din România. Am dat foarte multe proiecte și am instalat mulți fermieri tineri cu 70.000 euro și sigur costurile când scoți legume sunt mai mari. Mă bucur, chiar dacă ardeiul kapia este acum 7-8 lei, 9-10 lei, mă bucur că aceste legume sunt românești și sunt în magazinele de retail din România.
În ciuda faptului că Ministrul Agriculturii a afirmat și faptul că nu va exista niciun fel de creștere la carnea de porc, se pare că lucrurile deja s-au schimbat, iar prețul a crescut, precizând faptul că adaosul comercial este plafonat, dar există și alte costuri adăugate din cauza procesării și a distribuției, ceea ce afectează automat prețul final al produselor de carne.
" Nu cred că vor fi creșteri la carnea de porc. E plafonat adaosul comercial la carnea de porc, s-a scumpit sub plafonare. Nu s-a scumpit, probabil atunci când ai plafonare de adaos și nu poți pune mai mult de 20%, în România se face o fișă de cost, probabil au crescut alte cheltuieli ale operatorilor în procesare, în retaileri, probabil alte cheltuieli colaterale... ”, a adăugat acesta.