In materie de lactate, chefirul este rege, fie ca e vorba de cel preparat in casa, fie de cel din comert.
Este mult mai bine tolerat decat laptele dulce, are putine calorii (50 la 100 de grame) si nenumarate beneficii, printre care combaterea tulburarilor metabolice si a alergiilor, accelerarea tranzitului si chiar prevenirea aterosclerozei.
Rusii obisnuiau sa-l intrebuinteze in spitale si sanatorii pentru a trata dereglarile metabolice, ateroscleroza, tuberculoza si dereglarile gastrointestinale. “Proprietatile lor au fost demonstrate de-a lungul timpului. Efectul anticancerigen se datoreaza unei substante din granula de chefir numita imidazolina”, conchide Mencinicopschi.
Chefirul e util si in tratarea insomniilor, nevrozelor si chiar in ameliorarea unor afectiuni dermatologioce (psoriazis, herpes).
Program de detoxifiere cu lactate
Se recomanda consumul a 100-500 ml de chefir pe zi, de preferat pe stomacul gol (exceptie fac cei care sufera de gastrite si ulcer). Cura dureaza minimum 20 de zile, se face pauza zece zile, dupa care se reia. In timpul tratamentului, e interzis consumul de alcool si de grasimi animale (puteti consuma, in schimb, ulei presat la rece, seminte de dovleac, in, floarea-soarelui, nuci, migdale), sare sau zahar (poate fi inlocuit cu miere), bauturi acidulate sau condimente. “Daca suferiti de gastrita, ulcer, este de preferat sa mancati chefirul in combinatie cu alte alimente, de preferat cereale”, recomanda nutritionistul Eduard Adamescu.
In primele zece zile de tratament, tranzitul se intensifica brusc si se formeaza gaze, dupa care aceste simptome incep sa dispara.
Sursa: Caplimpede.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro