Manstirea Dervent, locul in care a fost inmormantat solistul Aurelian Preda, incepe sa devina un fel de Prislop de Constanta.
Se vorbeste tot mai mult de Manastirea Dervent din judetul Constanta, mai ales dupa ce cantaretul Aurelian Preda a solicitat sa fie inmormantat acolo. Locul atrage tot mai multi pelerini care vin aici sa se reculeaga sau pur si simplu turisti. Nu multi stiu insa ca aici exista o Cruce de leac, despre care se spune ca vindeca orice boala. Probabil ca acesta este si motivul pentru care Aurelian Preda era atat de legat de acest loc: artistul a suferit o mare parte din viata de cancer iar la un moment dat chiar ajunsese sa-l invinga, pentru o perioada
Manastirea Dervent este in partea de sud-vest al judetului Constanta, aproape de Dunare. La doi kilometri de locul in care Manstirea a fost ridicata, incepand cu anul 1936, se afla o cetate antica cu numele de Dervent, care inseamna lagar sau garnizoana in limba turca. Aceasta a fost distrusa de pecengi, odata cu cetatile Dinocetia, Capidava si Sucidava.
Legenda spune ca in perioada imparatului roman Diocletian, pe locul in care exista acum Manastirea, au fost martirizati patru crestini In locul in care au fost omorati, ar fi crescut din pamant 4 cruci despre care se crede ca au puteri tamaduitoare pentru trup si suflet. Din cele patru cruci, pana azi s-au pastrat doar doua. Cea mare, considerata a fi tamaduitoare, este adapostita in paraclisul din stanga bisericii, iar cea mica, afara.
Prima vindeca oameni, a doua – animale. Despre celelalte doua se spune ca ar fi fost smulse din pamant pe vremea ocupatiei otomane.
Crucea cea mare are 70 cm, iar in fata ei se citesc rugaciuni pentru bolnavi si se savarseste Taina Sfantului Maslu (slujba speciala pentru cei suferinzi). Zeci de mii de pelerini au venit aici de-a lungul anilor iar in anii 30, staretul manastirii incepuse sa tina o evidenta scrisa a oamenilor care s-au vindecat dupa ce au venit aici. Documentele au fost, insa, distruse de comunisti, care au si inchis manastirea timp de 10 ani.
Dupa 1990, cand a fost redeschisa, crestinii care au venit sa se roage la cruce, aproape ca au distrus-o in incercarea de a lua cu ei o bucata din piatra videcatoare. Tocmai de aceea, in prezent, Crucea nu mai poate fi atinca, ea fiind inchisa intr-o cutie din marmura cu geam securizat.