Miresme şi arome – Cum ne afectează viaţa?

Miresme şi arome – Cum ne afectează viaţa?

Teoretic vorbind, noi oamenii avem un simţ al mirosului pătrunzător. Nu putem spune că este foarte ascuţit, dar avem abilitatea de a distinge între mii de mirosuri diferite. Simţurile noastre sunt foarte importante, nasul are şi el valoarea sa, deşi nu poate fi comparat din acest punct de vedere cu ochii şi urechile.

Experţii consideră că oamenii de culoare au talentul de a face parfumuri mai bune comparativ cu albii. Se spune despre ei că ar avea o percepţie mai ascuţită a mirosurilor, dată de pigmentarea celulelor olfactive. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că mirosurile emană vibraţii, care se găsesc pe scala electromagnetică.

Un alt subiect care a fost studiat de cercetători se referă la corelaţia dintre culoare şi miros. Există oameni care au abilitatea de a "vedea" prin intermediul pielii, la figurat vorbind. Se poate acest lucru după o perioadă de timp, de exerciţiu.

Unele culori de exemplu pot fi considerate alunecoase, cum sunt galbenul şi roşul.  

Miresmele, aromele, parfumurile pot provoca bunăstarea şi sănătatea noastră, dacă sunt pur şi simplu folosite frecvent, în doze stabilite corect, nu în mod exagerat. În industria cosmetică, spa, de frumuseţe şi sănătate se folosesc diferite arome pentru influenţarea comportamentului omului, spre a cumpăra anumite produse. De exemplu în magazinele universale se folosesc arome care stimulează dorinţa clienţilor de a cumpăra. O astfel de aromă este cea de mentă, care are efect pozitiv asupra dispoziţiei de a cumpăra.

Sunt parfumuri care creează o atmosferă plăcută în casă, care ne pot crea emoţii pozitive şi astfel ne aduc bunăstare. Atunci când vrei să dai o petrecere poţi folosi anumite uleiuri esenţiale pentru a-ţi parfuma casa şi pentru a alunga anumite mirosuri care vin poate de la bucătărie (mai ales dacă ai gătit).

Sunt recomandate mai ales:

  • Aromele proaspete
  • Parfumurile cu note verzi
  • Citricile care reîmprospătează aerul, notele de grapefruit, bergamotă, portocală şi lămâie
  • Aromele florale de lavandă, muşeţel şi iasomie
  • Salvia este recomandată pentru baie.

La orice eveniment sau petrecere, atmosfera este creată de decor şi de arome, iar distracţia de muzică, şi în plus poate fi amplificată şi de o cabină fotografică pe care dacă decizi să o închiriezi îţi va oferi posibilitatea de a face poze instant, comice, alături de invitaţi.

Deja s-a demonstrat ştiinţific faptul că parfumurile ne pot schimba starea de dispoziţie, deci ne putem folosi de ele pentru a ne simţi mai bine, mai relaxaţi, mai confortabil. Esenţele sunt agenţi terapeutici destul de puternici, care pot fi utilizaţi când este necesar, cu moderaţie.

Sunt numeroase miresme, arome şi parfumuri care ne afectează starea de spirit şi care sunt utilizate în mod frecvent. Iată ce se spune despre ele:

  • S-a dovedit ştiinţific că mirosul de ciocolată te face mai fericit.
  • Mirosul de levănţică şi de portocală poate elimina stresul şi anxietatea. De asemenea, aceste arome te pot ajuta să dormi mai bine noaptea.
  • Un alt parfum care combate anxietatea este acela de iasomie. Se consideră că acest parfum are efect relaxant şi induce dorinţa de a dormi.
  • Mirosul de petale de trandafir este benefic asupra inimii.
  • Pentru sistemul imunitar se recomandă aroma de cuişoare. Aceasta imunizează şi are efect benefic asupra sănătăţii organismului.
  • Parfumurile din mentă sau lămâie sunt foarte plăcute, cresc capacitatea de concentrare şi de învăţare.
  • Rozmarinul are şi el efect bun asupra memoriei. Este indicat să miroase a rozmarin în camera în care se studiază.

  • Parfumurile de grapefruit sau Ylang-Ylang sunt afrodisiace, sunt potrivite pentru dormitor.
  • Miresmele de lavandă sunt calmante, relaxante, combat stresul, promovează somnul.
  • Uleiul de camfor stimulează sistemul respirator.
  • Uleiurile esenţiale de busuioc şi măghiran au efect sedativ.
  • Mirosul de isop ajută în normalizarea tensiunii arteriale ridicate.
  • Mirosul de condimente – piper şi nucşoară – au efect bun asupra metabolismului şi digestiei. Aici se pot folosi şi anumite plante – mentă, lavandă – deoarece şi acestea au beneficii asupra funcţiilor organismului.

Specialiştii spun că există uleiuri esenţiale naturale care pot atrage bunăstarea financiară. Dintre acestea fac parte uleiurile de busuioc, rozmarin, ghimbir, scorţişoară, patchouli, pin, cuişoare, Ylang-Ylang, bergamotă. Astfel se explică faptul că unii comercianţi de mărfuri au un parfum aromat, rafinat, mai deosebit. Ei consideră că prin folosirea uleurilor esenţiale pot atrage cumpărătorii şi îşi pot vinde mai repede marfa.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

CASTIGATORUL EXATLON 2018. Ce a spus iubita lui Vladimir, dupa ce Faimosul i-a promis lui Ionut ca ii plateste nunta din banii lui

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină