Misterioasele insusiri ale unui condiment: poate sterge amintirile rele!

Misterioasele insusiri ale unui condiment: poate sterge amintirile rele!
Misterioasele insusiri ale unui condiment: poate sterge amintirile rele!

O mirodenie larg folosita in bucataria indiana, curcuma, are efecte neobisnuite asupra creierului, au descoperit cercetatorii.

Curcumina, o substanta din compozitia acestui condiment, impiedica fixarea unor amintiri negative si poate chiar sa inlature amintiri pre-existente legate de teama.

Studiul a fost realizat pe sobolani de laborator, pe care cercetatorii de la City University of New York i-au invatat sa se sperie atunci cand auzeau un anumit sunet; se presupune ca imobilizarea brusca este o manifestare a fricii la aceste rozatoare.

Cateva ore mai tarziu, cand a fost emis acelasi sunet, sobolanii care primisera hrana obisnuita au „inghetat” de frica, asa cum fusesera conditionati; in schimb, sobolanii care consumase o dieta bogata in curcumina

nu au mai manifestat acest comportament, ceea ce sugera ca amintirile lor negative legate de frica fusesera sterse.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Cercetatorii spera ca aceasta descoperire a efectelor curcuminei sa fie utila in tratamentul unor persoane cu probleme precum tulburarea de stres post-traumatic.

Amintirile se formeaza in creier prin stabilirea unor noi conexiuni intre neuroni.

Initial fragile, ele devin mai stabile prin includerea intr-un sistem de stocare pe termen lung – proces numit consolidare.

Cand amintirile consolidate sunt retraite, ele se destabilizeaza temporar, devenind ca niste amintiri proaspete, pentru o scurta perioada de timp.

Daca nu se intampla nimic, acele amintiri trezite sunt trimise din nou in sistemul de stocare pe termen lung, deci se reconsolideaza, au explicat cercetatoririi. Dar prin intelegerea proceselor care au loc in creier in cursul acestor evenimente, poate fi împiedicata reconsolidarea acestor amintiri, profitand de scurtul rastimp in care ele sunt destabilizate.

Ele pot fi astfel efectiv sterse din memorie, iar curcumina pare sa aiba un efect deosebit in acest proces.

E posibil ca efectul sa se datoreze proprietatilor antiinflamatoare ale curcuminei; procesele inflamatorii sunt asociate cu o gama larga de afectiuni, de la alergii la Alzheimer si boli cardiovasculare, depresie, anxietate si stres postraumatic, dar joaca un rol si in formarea amintirilor. Sunt inca necesare studii mai aprofundate pentru intelegerea si confirmarea acestor efecte, spun cercetatorii.


Sursa: www.descopera.ro




Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies