Valeriu Gheorghiță a explicat cum putem alege modalitatea de imunizare.
Valeriu Gheorghiță a explicat cum putem proceda pentru a alege vaccinul dorit. Deși în mod oficial nu putem alege serul care ne va fi administrat, acesta prezintă o alternativă. dacă în centrul unde suntem înscrişi se folosește un anumit ser, iar noi ne dorim altul, putem anula programarea şi ne putem muta la un alt centru în care se administrează vaccinul dorit.
Platforma de vaccinare nu precizează tipul vaccinului care ne va fi administrat atunci când ne programăm, dar ne putem da seama despre ce vaccin este vorba după data rapelului.
„În momentul în care te vei programa într-un centru de vaccinare şi platforma îţi va aloca rapelul la ziua 21 sau la ziua 28, sau la ziua 56, vei şti ce vaccin urmează să primeşti”, a spus Valeriu Gheorghiţă.
Citeste si: Traian Băsescu, declarații de ultimă oră! Se închid școlile din luna martie?
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Pfizer, cel mai folosit vaccin
Cele mai multe centre folosesc un singur tip de vaccin şi anume Pfizer, a adăugat specialistul.
Se poate administra începând cu vârsta de 16 ani, comparativ cu 18 ani, în cazul vaccinului de la Moderna sau 18-55 de ani, pentru vaccinul de la AstraZeneca.„Dacă o persoană care are 17 ani şi intră să se programeze, fiind cu o boală cronică, o să-i apară centre doar cu vaccinul Pfizer, care are indicaţie pentru grupa de vârstă. O persoană care are peste 55 de ani va avea fi afişate centre în care se regăsesc vaccinurile Pfizer şi Moderna. Pentru cineva care are între 18 şi 55 de ani vor fi afişate centre cu cele trei vaccinuri”, a explicat Gheorghiţă felul în care funcţionează platforma.
Cum se face reprogramarea pentru vaccin?
Citeste si: Test negativ pentru COVID-19 ca să mergi la coafor! Unde trebuie luată această măsură?!
„Reprogramarea nu se face automat. Practic, se renunţă la locul iniţial, rămânând ca, atunci când se dă drumul la noi sloturi, persoana respectivă să reia procesul de programare. Procesul este totuşi voluntar, se merge pe considerentul că dacă o persoană a renunţat la programare, poate că s-a răzgândit, poate că nu mai vrea. E decizia fiecăruia”, au explicat surse de la Centrul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare împotriva COVID-1
Dr. Valeriu Gheorghiţă a adăugat că se poate opta pentru vaccinare şi în funcţie de arondarea geografică. „În unele localităţi în care avem un singur centru, cum este în mediul rural, acolo va fi foarte probabil vaccin de la Pfizer, pentru a acoperi cea mai largă plajă de vârstă”, a conchis dr. Gheorghiţă.