Iata ce se intampla in corpul tau atunci cand mananci ceva cu un continut ridicat de zahar.
In momentul in care ceva dulce iti atinge limba, papilele tale gustative trimit un mesaj direct creierului. Sistemul tau de recompensa se activeaza, eliberand dopamina. Intre timp, zaharul pe care l-ai inghitit iti ajunge in stomac, unde este diluat de sistemul digestiv si trimis in intestinul subtire.
Enzimele incep sa descopuna fiecare fragment in doua tipuri de molecule: glucoza si fructoza.
Cel mai mult zahar adaugat in alimente vine in parti egale de fructoza si glucoaza. Cosumate in mod repetat, aceste molecule iti pot distruge organismul.
Glucoza
Trece prin peretii intestinului tau subtire, facandu-ti pancreasul sa secrete insulina, un hormon care preia glucoza din sange si o distribuie celulelor tale pentru a fi folosita sub forma de energie.
Insa multe dulciuri au atat de multa glucoza, incat iti inunda intreg organismul, dandu-ti o stare de betie pe care nu o resimti.
Creierul elibereaza serotonina, un hormon care regleaza somnul, iar rezultatul este o pofta necontrolata de dulce.
Insulina blocheaza producerea de leptina, hormonul foamei, cei care ii spune creierului tau ca te-ai saturat. Cu cat nivelul tau de insulina este mai mare, cu atat mai infometata te vei simti, chiar daca ai mancat suficient. Intrat in modul de infometare, creierul trimite semnale catre organism, comandandu-i sa inceapa stocarea glucozei sub forma de grasime abdominala.
Insulina ajunge la creier, fenoment care poate duce la boala Alzheimer. Dintr-o data, creierul tau produce mai putina dopamina, deschizand usa pentru pofte, incepand o dependenta de dulciuri.
Inca ti-e foame si pofta de dulciuri? Pancreasul tau a eliberat atat de multa inslina incat celulele tale au devenit rezistente la ea. Toata glucoza este lasata sa circule in sistemul tau circulator, cauzand prediabet sau chiar diabet.
Fructoza
Si aceasta, la randul sau, trce prin peretele intestinului subtire direct in fluxul sanguin care o trimite direct la fiact.
Ficatul tau lucreaza pentru a metaboliza fructoza, transformand-o in ceva de care organismul tau are nevoie. Dar organul tau poate fi depasit daca ai mancat prea multe dulciuri. Cu timpul, excesul de fructoza poate face ca celule de grasime sa creasca pe ficat, proces numit lipogeneza, precursorul unei boli a ficatului.
Prea multa fructoza scade nivelul colesterolului "bun" si creste producerea de trigliceride, un tip de grasime care poate migra de la ficat spre artere, crescandu-ti riscul de a face un atac de cord sau un atac cerebral.
Ficatul tau incepe sa ceara ajutor pentru si mai multe insulina. Depasit, panceasul este in deriva, ceea ce poate duce la o inflamare totala a organismului care te poate imbolnavi de obezitate si diabet.
Sursa: womenshealthmag.com
In momentul in care ceva dulce iti atinge limba, papilele tale gustative trimit un mesaj direct creierului. Sistemul tau de recompensa se activeaza, eliberand dopamina. Intre timp, zaharul pe care l-ai inghitit iti ajunge in stomac, unde este diluat de sistemul digestiv si trimis in intestinul subtire.
Enzimele incep sa descopuna fiecare fragment in doua tipuri de molecule: glucoza si fructoza.
Cel mai mult zahar adaugat in alimente vine in parti egale de fructoza si glucoaza. Cosumate in mod repetat, aceste molecule iti pot distruge organismul.
Glucoza Trece prin peretii intestinului tau subtire, facandu-ti pancreasul sa secrete insulina, un hormon care preia glucoza din sange si o distribuie celulelor tale pentru a fi folosita sub forma de energie.
Insa multe dulciuri au atat de multa glucoza, incat iti inunda intreg organismul, dandu-ti o stare de betie pe care nu o resimti.
Creierul elibereaza serotonina, un hormon care regleaza somnul, iar rezultatul este o pofta necontrolata de dulce.
Insulina blocheaza producerea de leptina, hormonul foamei, cei care ii spune creierului tau ca te-ai saturat. Cu cat nivelul tau de insulina este mai mare, cu atat mai infometata te vei simti, chiar daca ai mancat suficient. Intrat in modul de infometare, creierul trimite semnale catre organism, comandandu-i sa inceapa stocarea glucozei sub forma de grasime abdominala.
Insulina ajunge la creier, fenoment care poate duce la boala Alzheimer. Dintr-o data, creierul tau produce mai putina dopamina, deschizand usa pentru pofte, incepand o dependenta de dulciuri.
Inca ti-e foame si pofta de dulciuri? Pancreasul tau a eliberat atat de multa inslina incat celulele tale au devenit rezistente la ea. Toata glucoza este lasata sa circule in sistemul tau circulator, cauzand prediabet sau chiar diabet.
Fructoza Si aceasta, la randul sau, trce prin peretele intestinului subtire direct in fluxul sanguin care o trimite direct la fiact.
Ficatul tau lucreaza pentru a metaboliza fructoza, transformand-o in ceva de care organismul tau are nevoie. Dar organul tau poate fi depasit daca ai mancat prea multe dulciuri. Cu timpul, excesul de fructoza poate face ca celule de grasime sa creasca pe ficat, proces numit lipogeneza, precursorul unei boli a ficatului.
Prea multa fructoza scade nivelul colesterolului "bun" si creste producerea de trigliceride, un tip de grasime care poate migra de la ficat spre artere, crescandu-ti riscul de a face un atac de cord sau un atac cerebral.
Ficatul tau incepe sa ceara ajutor pentru si mai multe insulina. Depasit, panceasul este in deriva, ceea ce poate duce la o inflamare totala a organismului care te poate imbolnavi de obezitate si diabet.
Sursa:
womenshealthmag.com Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro