Stiai ca pastele cu sos pe care le gatesti atunci cand ti-e pofta pot fi mai sanatoase daca le faci un lucru simplu.
Ai putea incepe sa bagi mai mult in seama mancarea ramasa de seara in frigider. Un experiment realizat in show-ul BBC "Trust Me, I'm a Doctor" se sugereaza ca racitul si apoi reincalzitul pastelor le-ar putea face mai sanatoase.
In experiment, gazda showului, Chris Van Tulleken, a dorit sa afle cum raspunde nivelul de zahar din sange la pastele reincalzile.
In trei zile diferite de pe parcursul a mai multor saptamani, noua voluntari au mancat paste reci, calde si reincalzile si apoi au donat sange la fiecare 15 minute, timp de doua ore.
Rezultatele au fost surprinzatoare. Participantii au avut un nivel mai mic de zahar si insulina atunci cand au mancat paste reci versus paste proaspat gatite. Iar cand participantii au mancat paste reincalzite, nivelul de zahar din sange a fost si mai stabil, cu pana la 50% mai mic ca in mod normal, dupa un consum de paste proaspete.
"Atunci cand amidonul din paste se raceste, moleculele cunoscute sub numele de amylopectina si amyloza trec printr-un proces numit retrogradatie in care se rearanjeaza si creeaza diferite structuri, inclusiv amidon rezistent", spune Jaime Mass, medic nutritionist.
Amidonul rezistent reactioneaza in acelasi fel ca fibrele in sistemul digestiv, ajungand nedigerat in intestinul gros si calmand cresterea zaharului din sange.
Sursa: womenshealthmag.com
Ai putea incepe sa bagi mai mult in seama mancarea ramasa de seara in frigider. Un experiment realizat in show-ul BBC "Trust Me, I'm a Doctor" se sugereaza ca racitul si apoi reincalzitul pastelor le-ar putea face mai sanatoase.
In experiment, gazda showului, Chris Van Tulleken, a dorit sa afle cum raspunde nivelul de zahar din sange la pastele reincalzile.
In trei zile diferite de pe parcursul a mai multor saptamani, noua voluntari au mancat paste reci, calde si reincalzile si apoi au donat sange la fiecare 15 minute, timp de doua ore.
Rezultatele au fost surprinzatoare. Participantii au avut un nivel mai mic de zahar si insulina atunci cand au mancat paste reci versus paste proaspat gatite. Iar cand participantii au mancat paste reincalzite, nivelul de zahar din sange a fost si mai stabil, cu pana la 50% mai mic ca in mod normal, dupa un consum de paste proaspete."
Atunci cand amidonul din paste se raceste, moleculele cunoscute sub numele de amylopectina si amyloza trec printr-un proces numit retrogradatie in care se rearanjeaza si creeaza diferite structuri, inclusiv amidon rezistent", spune Jaime Mass, medic nutritionist.
Amidonul rezistent reactioneaza in acelasi fel ca fibrele in sistemul digestiv, ajungand nedigerat in intestinul gros si calmand cresterea zaharului din sange.
Sursa:
womenshealthmag.com Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro