Dacă și pe lista ta cu obiective pentru noul an se numără o dietă mai sănătoasă sau eventual vrei să scapi de câteva kilograme în plus, felicitări!, ai ajuns în locul potrivit.
Pentru că un stil de viață sănătos ne preocupă și pe noi, am decis să îți prezentăm un mini-ghid cu câteva moduri prin care poți mânca mai sănătos fără efort. Bine, nu chiar fără efort, va trebui să o faci conștient, însă cu siguranță sunt niște schimbări mici și ușor de încorporat în viața ta:
1. Mai puțin takeaway
…Și mai multă mâncare gătită acasă. Știm că probabil te-ai săturat să auzi asta, însă nu poți controla „sănătatea” din porțiile de mâncare la restaurant. Acasă, tu știi că pui doar un strop de ulei într-o tigaie antiaderentă, însă atunci când comanzi sau mănânci în oraș, nu știi cantitățile folosite. În plus, dacă comanzi mai puțin, vei economisi bani și vei mânca mai sănătos. Cine nu își dorește asta?
2. Planifică mesele & gătește în avans
Dacă ai reușit să comanzi mai puțin din oraș, sigur te-ai izbit și de „dar ce o să mănânc azi la cină?”. Ei bine, pentru ca întrebarea asta să nu mai apară, planifică-ți mesele și gătește în avans. Uite ce simplu e: de vineri pregătești lista de cumpărături, iar sâmbătă mergi la piață / supermarket și pregătești mesele pentru următoarele zile.
Mersul la supermarket doar cu lista e iarăși un obicei bun pe care trebuie să îl adopți: fără listă, riști să umpli coșul de cumpărături cu lucruri „apetisante” la prima privire, dar complet nesănătoase (și ne-necesare).
3. Nu mai sări peste mese
Nu doar ce mănânci este important pentru sănătate, ci și cum mănânci. Ca să mănânci sănătos, e vital să nu mai sari peste mese. Știai că majoritatea oamenilor dau iama în frigider seara pentru că nu mănâncă suficient peste zi? E și logic, dacă stăm să ne gândim.
Asigură-te că îți stabilești trei mese principale și două gustări pe zi și nu mai ronțăi nimic între. Psst: dă-l la o parte pe „nu am timp să mănânc mic dejun/prânz/cină”. Pregătește-le în avans și alege rețete simple: pentru micul-dejun poți cu ușurință să găsești zeci de retete smoothie sățios și ușor de preparat, terci cu ovăz, clătite sărate și așa mai departe. Ușor de preparat, gustos și sănătos.
4. Găsește alternative
Nu, nu trebuie să renunți la plăcerile tale (ne)vinovate - o dietă sănătoasă poate conține și dulciuri, și ciocolată, și cafele aromate. Important e să înveți să adaptezi rețetele tale favorite și să jonglezi cu ingredientele, astfel încât vei obține variante mai sănătoase.
De exemplu, poți înlocui tradiționalul tiramisu cu pișcoturi cu unul realizat identic, dar cu…rondele de orez. Ai economisit o cantitate generoasă de zahăr din pișcoturi, îți garantăm. Și dacă tot a venit vorba de zahăr…
5. Citește mereu ingredientele
Uneori, când ne uităm la un produs suntem furați de marketingul care ne spune că nu are conservanți, tot felul de zaharuri și uleiuri. În realitate, cel mai sănătos obicei pe care îl poți deprinde este să înveți să citești corect lista de ingrediente.
Și să te uiți la valorile nutriționale: dintre un produs slab caloric cu muuult zahăr și unul ceva mai caloric, dar cu mai puțin zahăr și grăsimi, care crezi că e mai sănătos? A doua variantă.
Să mănânci sănătos nu trebuie să fie o corvoadă. Și cu siguranță nu e plictisitor. Unii oameni aud „mâncare sănătoasă” și se gândesc la orez cu pui de cinci ori pe săptămână. În realitate, mâncatul sănătos e distractiv și versatil - trebuie doar să pornești la drum. Începutul e mai greu, apoi îți va intra în reflex să gătești mai mult acasă, să mergi la cumpărături cu lista etc.