De multe ori auzim ca legumele si fructele in stare cruda sunt cele mai sanatoase. Dar este oare adevarat?
Profesorul Lesley Regan a demonstrat pentru ca nu in stare cruda, ci pregatiti la temperatura inalta, morcovii sunt mai bine absorbiti, fiind astfel mai sanatosi!
Cel mai important element continut de morcovi este betacarotenul, un antioxidant ce-i confera acestuia culoarea specifica, portocalie. Odata ajuns in organism, betacarotenul este transformat in retinol. Insa nu in forma sa naturala, ci mai degraba fiert, morcovul pare a fi mai util organismului.
Pentru ca prin fierbere isi pierde duritatea, morcovul este mai usor de mestecat, iar organismului ii este mai usor sa-l digere, "storcandu-l" astfel de o cantitate mai mare de betacaroten.
Practic, in urma fierberii, 60% din betacaroten este absorbit de organism, comparativ cu doar 5% in cazul morcovilor in stare naturala .Ba mai mult decat atat, morcovii fierti si trecuti prin blender se pare ca sunt cei mai buni, intrucat betacarotenul pe care il contin este absorbit in procent de 90%!
Sursa: csid.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro