Sâmbătă, 3 noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morţilor. Pomenirea din această zi, este cunoscută şi sub denumirea de ”Moşii de toamnă”. Moşii de toamnă” sunt pomeniţi în fiecare an în prima sâmbătă din noiembrie. În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mancare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat.
In spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi. Simion Florea Marian mentiona in lucrarea „Trilogia vietii”, „ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi”. Cuvantul „mosi” vine de la „stramosi”, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul „mosi” sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei.
Din zilele de Mosi amintim: „Mosii de primavara” (de Macinici), „Mosii de vara” (sambata dinaintea Rusaliilor), „Mosii de toamna” (in prima sambata din luna noiembrie), „Mosii de iarna” (sambata dinaintea Duminicii
Tot in aceasta zi, crestinii ii pomenesc pe: Sfantul Lazar, facatorul de minuni, sfintii mucenici Melasipp, Casina si Antonie, sfintii mucenici Auct, Tavrion si Tesalonica, sfantul mucenic Atinodor, sfantul mucenic Alexandru cel din Tesalonic.