Moșii de Toamnă 2020 este sărbătoarea cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților, reprezintă o zi importantă și plină de tradiții pentru ortodocși.
Moșii de Toamnă 2020 este sărbătoarea de care ne apropiem cu pași repezi, cunoscută și ca Sâmbăta Morților, așa că din ce în ce mai multe gospodine se întreabă care sunt bucatele care se oferă drept pomană cu această ocazie și, mai mult, care sunt tradițiile pe care e bine să le respectăm în această zi plină de semnificații.
Despre Moșii de Toamnă 2020, sau de Sâmbăta Morților 2020, se spune că este bine ca gospodinele să ofere drept pomană colaci și colivă. De asemenea, alcoolul și țigările nu își vor face loc în pachetele care vor fi oferite, pentru că se consideră un mare păcat să le împărțim. Moșii de Toamnă (Sâmbăta Morților) pică pe data de 31 octombrie, deci această zi va fi una dedicată rugăciunilor închinate persoanelor noastre dragi care, din păcate, au trecut în neființă.
Citeste si: Reteta de colacei pentru Mosii de toamna
Când pică Moșii de Toamnă/Sâmbăta Morților în anul 2020?
Astfel, în acest an, Biserica Ortodoxă a stabilit pomenirea tuturor celor trecuți la cele veșnice pe data de 31 octombrie 2020, iar slujba aceasta este mai populară sub denumirea de Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților. Potrivit creștinortodox.ro, de Moșii de Toamnă ortodocșii se vor ruga pentru cei trecuți în neființă, pentru ca aceștia să primească harul pe care noi, din lumea celor vii îl sărbătoril de Nașterea Domnului.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Traditii si superstitii de Mihail si Gavriil- E incredibil ce (nu) ai voie sa faci in aceasta zi!
În mod normal, Sâmbăta Morților pică în prima sâmbătă din luna noiembrie, adică în jurul datei de 7.
În anul 2020 Moșii de Toamnă apar în calendar pe data de 31 octombrie, aceasta fiind o zi de pomenire înainte de începerea postului Nașterii Domnului de pe 15 noiembrie. Prima sâmbătă din luna noiembrie, dedicată apropiaților noștri trecuți în neființă poartă denumirea de Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă.Moșii de Toamnă. Care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecți de Sâmbăta Morților 2020
În dimineața zilei de Sâmbăta Morților 2020, gospondinele vor merge la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, iar acestea trebuie să aibă colacii și coliva la ele, pentru a le sfinți și a le împărți ulterior. De altfel, este bine să sfințești și tămâia și lumânările.
Se spune că este foarte mare păcat să nu ai toate bucatele pe care le vei de de pomană de Moșii de Toamnă 2020 să fie pregătite chiar de Sâmbăta Morților, motiv pentru care femeile vor avea totul pregătit încă din ajunul sărbătorii.
Potrivit tradițiilor populare, cu ocazia Moșilor de Toamnă nu este bine să mergi la fântână sau să treci pe la o răscruce de drumuri izolată, pentru că se spune că pe acolo trec spiritele necurate de care trebuie să te ferești.
Dacă totuși decizi să faci acest lucru de Sâmbăta Morților, se crede că ve avea ghinion până la finalul anului.Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților, cu ocazia Moșilor de Toamnă
De Moșii de Toamnă, dacă te duci la cineva în vizită, trebuie să le duci de pomană de sâmbăta Morților. Pachetele cu care mergem la biserică pentru a le sfinți trebuie să conțină colaci împletiți, colivă, o sticlă de vin, dar putem adăuga și dulciuri, fructe, prăjituri, legume și alte alimente. Mâncarea pe care o împărțim pentru sufletul apropiaților noștri trecuți în neființă este, de obicei, formată din: pilaf, carne, pâine, pește, sarmale, o porție de ciorbă, precum și alte mâncăruri gătite.