Moșii de vară 2023: Ce trebuie să împartă femeile pe 3 iunie 2023, de Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2023

În fiecare an, credincioșii sărbătoresc Sâmbăta Morților, atât iarna, cât și vara. Din acest motiv, această sărbătoare mai poartă și numele de moșii de vară sau de iarnă, în funcție de sezon.

Cu ocazia acestui eveniment, românii obișnuiesc să respecte diverse tradiții și datini, care își au originea în trecut. În rândurile de mai jos, descoperiți când se sărbătorește această sărbătoare, care sunt obiceiurile credincioșilor, dar și ce trebuie să împartă femeile, cu ocazia acestei zile.

Când sunt Moșii de vară în 2023

Citește și: Moșii de vară 2023: Ce le este interzis femeilor să facă pe 3 iunie 2023!

Moșii de vară 2023 [Sursa foto: Shutterstock]

Sâmbăta Morților sau Moșii de vară reprezintă o sărbătoare cu o mare însemnătate pentru creștinii ortodocși. În fiecare an, această sărbătoare este într-o dată diferită, deoarece se sărbătorește în sâmbăta dinainte de Rusalii, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. În acest an, Moșii de vară vor avea loc pe data de 3 iunie 2023.

Această sărbătoare este una importantă deoarece are legătură cu toți cei care nu mai sunt printre noi, oferindu-se de pomană, pentru ca sufletele lor să fie liniștite. Precum și Moșii de iarnă, și cei de vară poartă tot numele de Sâmbăta Morților, o zi aleasă de Biserica Ortodoxă, drept cea în care se oferă de pomană pentru cei care au trecut în neființă.

Tradițiile specifice Sâmbetei Morților

Ce se împarte de moșii de vară [Sursa foto: shutterstock]

Cu ocazia acestui eveniment, credincioșii români respect diverse obiceiuri. Una dintre cele mai importante este cea în care aceștia vin la biserică, pentru a împărți diverse bucate sau alimente, în cinstea sufletelor celor adormiți. De asemenea, este interzis să speli sau să muncești în această zi, fiind considerată una dintre cele mai importante sărbători creștinești. O tradiție veche spune că li se recomandă femeilor să nu treacă seara pe lângă fântâni sau să meargă prin zone pustii, fiindcă acolo se adăpostesc duhurile rele. Totuși, majoritatea credincioșilor respectă tradiția care are legătură cu împărțitul alimentelor. De asemenea, în ziua în care se sărbătorește Sâmbăta Morților, se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei, care sunt binecuvântate de preoţi. Ulterior, acestea se se pun la icoană, pentru a feri casa de pagubă şi boală. O altă tradiție străveche spune că pentru a te feri de ghinion, este bine să dormi în propria locuință în această zi.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Ce se împarte de Sâmbăta Morților

Moșii de vară 2023 [Sursa foto: Shutterstock]

În funcție de regiune, aceste obieciuri pot să difere. Cu toate acestea, de Moșii de vară, este esențial să se achiziționeze veselă nouă, fie că vorbim de castroane, farfurii sau căni. Acestea vor fi oferite pline cu mâncare, celor nevoiași. Se spune că de Sâmbăta Morților se impart vase, pentru ca cei de pe lumea cealaltă să aibă de unde mânca și bea. În unele zone, tradiția spune să nu oferi pomană rudelor, ci persoanelor nevoiașe. În cazul în care dorești să le oferi ceva rudelor, poți opta pentru un buchet cu flori de vară, specific sezonului, cum sunt bujorii.

Colivă și vin

Moșii de vară 2023 [Sursa foto: Freepik]

Deoarece coliva și vinul au o simbolistică aparte în religia creștin-ortodoxă, acestea se oferă și cu ocazia Moșilor de vară. Înainte să fie oferite, este important ca vinul și coliva să fie sfințite de către preot, în cadrul slujbei special destinate acestei sărbători. Și în acest caz, este esențial să fie puse în vase noi, fie că sunt de lut, ceramic, sau sticlă.

Fructe de sezon

Sâmbăta morților 2023 [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Colivă pentru Moșii de vară 2023. Gospodinele pot încerca o rețetă delicioasă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

O mulțime de persoane aleg să ofere cu ocazia Moșilor de vară, fructe specific anotimpului. Așadar, un castron plin cu cireșe sau căpșuni este foarte potrivit!

Mâncare caldă

Moșii de vară 2023, în calendarul ortodox [Sursa foto: Freepik]

Citește și: De ce Regina Camilla nu va purta controversatul diamant Koh-i-Noor pe coroană

O altă variantă pentru pomană este cea în care credincioșii le oferă, celor ce au nevoie mai mare, mâncare proaspătă și gătită. Și în acest caz, preparatele vor fi oferite în vase noi, pe care persoana ce le primește, le păstrează.

 



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

De ce se fac pomeni până la 7 ani. Ce trebuie să știe femeile despre această semnificație

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină