De Moșii de Vară se obișnuiește, conform tradițiilor, să se împartă orez cu lapte. Însă știați care este motivul?
Aflați din rândurile următoare ce semnifică mai exact sărbătoarea Moșilor de Vară, dar și ce se împarte mai exact de această sărbătoare. În plus, descoperiți și care sunt doar câteva dintre tradițiile și obiceiurile respectate în această zi, dar și o rețetă numai bună de orez cu lapte pe care o puteți prepara, cu ocazia acestei sărbători.
Ce semnifică sărbătoarea Moșii de Vară
Moșii de Vară reprezintă sărbătoarea care este dedicată în special pomenirii celor care au trecut la cele veșnice. În această zi, toate bisericile ortodoxe găzduiesc liturghii, care sunt adesea urmate de slujbe de pomenire a persoanelor care au trecut la cele veșnice.
Moșii de Vară se serbează în anul 2023, pe data de 3 iunie, cu fix o zi înainte de Sărbătoarea Rusaliilor, atunci când se încheie ciclul Sărbătorilor Pascale.
Se spune chiar că la această sărbătoare a Moșilor de Vară, rudele care au trecut la viața veșnică, așteaptă să primească ofrande. În cazul în care familia acestora uită sau neglijează această datină, răposații se vor supăra. Iar pentru ca acest lucru să nu se întâmple, credincioșii respectă cu sfințenie aceste obiceiuri, pentru ca persoanele care nu se mai află printre noi să își găsească liniștea, iar cei rămași în viață să fie protejați de cele rele.
Pentru ca toate lucrurile să fie orânduite exact așa cum trebuie, Biserica Ortodoxă a consacrat o zi liturgică pe săptămână (sâmbăta), pentru pomenirea generală a tuturor persoanelor care nu se mai află printre noi. Pentru astfel de zile, precum este și sărbătoarea Moșilor de Vară, există cântări și rugăciuni special realizate pentru pomenirea corectă a părinților, moșilor și strămoșilor noștri care au încetat din viață.
În această modalitate, aceștia se vor bucura de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre are loc în duminica următoare, după Moșii de Vară.
Ce se împarte de Moșii de Vară
De sărbătoarea Moșilor de Vară, pomana împărțită pentru persoanele care au încetat din viață, constă deseori în alimentele preferate de aceștia.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pomana oferită trebuie să fie caldă, pentru că se spune că mirosul preparatelor calde îi satură pe cei trecuți la viața veșnică. Pe lângă alimentele preferate de cei care nu se mai află printre noi, de obicei, de Moșii de Varăse obișnuiește să se gătească orez cu lapte sau griș cu lapte, iar cănile sunt umplute cu vin, apă sau lapte.
Creștinii participă la slujba de pomenire, la biserică, acolo unde merg cu colivă, colaci, vin și cireșe, pentru binecuvântare. Ritualul de pomenire are loc inclusiv la cimitire, acolo unde mormintele sunt curățate, la care se aprind lumânări.
Citeste si: Ce se mănâncă de Sfântul Ilie
Tradiții și obiceiuri de Moșii de Vară
- Femeile sunt cele care se află în centrul atenției de această sărbătoare. Acestea se pregătesc pentru pomenirea moșilor și împart la rude, vecini și oameni nevoiași.
- În prezent tradițiile și obiceiurile Moșilor de Vară sunt combinate cu cele de Rusalii, prin urmare darurile care sunt destinate moșilor se sfințesc.
- Darurile sunt duse la biserică, se așează într-un coș: o sticlă de vin lângă colivă, prescură, căpețel, lumânări, tămâie. O parte din colivă de pe fiecare platou este tăiată de dascăl și rămâne la biserică. În biserică mai rămân, pe lângă colivă, prescura și căpețelul. Iar legat de celelalte obiceiuri, se realizează exact același lucru ca la o pomană obișnuită.
- După ce se termină slujba, tot femeile sunt cele care merg la cimitir, unde se întâlnesc cu preotul și dascălul, pentru a da sticla cu vinul sfințit cu care stropește mormântul. Femeile, aprind lumânări, pun flori și tămâiază.
- Pentru această zi, mormintele sunt curățate și împodobite din timp.
- Apoi o altă tradiție respectată tot de femei, ține de împărțirea la persoanele nevoiașe, la vecini și rude toate cele pregătite: colaci, alimente, ouă, dulciuri și vasul în care se pun acestea. În anumite zone ale țării, se împart oale de pământ sau străchini și se leagă de toartă buchetele de flori sau cireșe și sunt umplute cu lapte, vin sau apă.
- De Moșii de Vară nu se consumă deloc băuturi alcoolice.
Citeste si: Sfinții Petru și Pavel 2022: Ce semnifică această sărbătoare creștină
Rețet ă de Orez cu lapte
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: 230 gr orez , 750 ml lapte gras , 60 gr zahăr , praf de sare , 30 gr unt , coajă rasă de lămâie , zahăr vanilinat și dulceață de căpșune sau scorțișoară.
Mod de preparare
Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a spăla orezul în câteva ape, pentru ca mai apoi să îl lăsăm în apă călduță pentru aproximativ 30 de minute. În următorul pas, vom pune laptele la fiert, împreună cu orezul și un praf de sare, amestecând pentru a nu se lipi. Atunci când este aproape fiert, vom adăuga și zahărul, apoi coaja de lămâie, zahărul vanilinat și untul. Amestecați toate aceste ingrediente și puteți lua orezul cu lapte de pe foc.
Rețeta de orez cu lapte este gata și se poate servi cu scorțișoară sau dulceață de căpșune. Poftă bună!
Citeste si: Sfinții Petru și Pavel 2022: Tradiții și obiceiuri pe care să le respecți de această sărbătoare