Motive surprinzatoare pentru care, uneori, nu te poti opri din mancat. Vezi despre ce este vorba!

Motive surprinzatoare pentru care, uneori, nu te poti opri din mancat. Vezi despre ce este vorba!
Motive surprinzatoare pentru care, uneori, nu te poti opri din mancat. Vezi despre ce este vorba!

Senzatia de foame apare atunci cand organismul a consumat toata energia obtinuta din hrana, iar nivelurile glucozei si insulinei din sange incep sa scada, dar sunt o multime de factori, unii surprinzatori, care pot influenta declansarea dorintei de a manca.

Apetitul este controlat prin intermediul unui hormon numit grelina, dar sunt o multime de lucruri care pot perturba acest proces de control al poftei de mancare.

Un studiu al cercetatorilor de la Aberdeen University din Londra arata ca celulele cerebrale responsabile cu controlul apetitului isi incetinesc activitatea pe masura ce oamenii imbatranesc, ceea ce duce, in cele din urma la o crestere in greutate incepand cu varsta mijlocie.

Acest lucru este explicat prin faptul ca sentimentul de "satul" se instaleaza mai greu, ceea ce ii face pe oameni sa manance mai mult.

Exista insa si alti factori care pot influenta apetitul, potrivit Mediafax.

- Somnul insuficient

Un lucru relativ acceptat este acela ca oamenii se simt mai infometati cand sunt obositi, dar acest efect este ceva mai complicat in cazul femeilor.

Un studiu din 2011 al cercetatorilor americani de la Columbia University arata ca persoanele care nu dorm destul mananca cu 300 de calorii mai mult pe zi, comparativ cu cele care se odihnesc cat au nevoie.

Acest lucru se intampla pentru ca organismul produce mai multa grelina, atunci cand oamenii nu dorm indeajuns. Acelasi studiu a aratat insa ca, in cazul femeilor, senzatia de foame in aceleasi conditii de somn putin este mai accentuata decat in cazul barbatilor.

Acest lucru duce la un aport caloric de pana la patru ori mai mare decat in cazul barbatilor.

"Este posibil ca atunci cand suntem treji, organismul sa aiba nevoie de mai multa energie pentru a sustine starea de veghe si din aceasta cauza corpul are nevoie de hrana", spune profesorul Russell Foster, director al Sleep and Circadian Neuroscience Institute la Oxford University. "Pare ca organismul cere carbohidrati si zaharuri, cum ar fi painea si dulciurile, care sunt alimente a caror energie se elibereaza rapid", mai spune Russell Foster.

- Problema privind "mancatul pe fuga"

Daca aveti tendinta de a manca un sendvis dimineata, in timp ce alergati pe scari si pe strada ca sa nu intarziati la serviciu, sau luati pranzul in picioare, aceste lucruri s-ar putea sa va faca sa va simtiti mai infometat. Modul acesta de a lua micul dejun si pranzul ii face pe oameni sa manance mai repede, astfel ca nu este destul timp ca semnalele hormonale privind starea de "satul" sa se activeze.

Specialistii spun ca senzatia de satul se instaleaza abia la 20 de minute dupa masa, astfel ca daca mancati repede si pe fuga, procesul acesta este perturbat si simtiti mereu ca va este foame.

- Menopauza creste apetitul femeilor

Fluctuatiile nivelului de progesteron in perioada de dinainte de instalarea menopauzei cresc apetitul femeilor. "Nivelurile de progesteron variaza in perioada de doi pana la cinci ani de dinainte de instalare a menopauzei, iar acest lucru pare sa afecteze pofta de mancare", spune Leila Hannah, medic ginecolog.

Progesteronul relaxeaza muschii netezi ai organismului (cei care controleaza organe precum vezica urinara sau tractul gastrointestinal). Cand nivel sau creste, creste si nevoia de energie, de aici pofta de mancare crescuta. Insa, Leila Hannah spune ca dupa instalarea menopauzei aceste efect tinde sa dispara.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

- Pofta de mancare poate fi si semnul unei sarcini

"Graviditatea este perioada in care organismul produce noi tesuturi, necesare dezvoltarii embrionului", explica medicul Jude Gunasekera, care arata ca este

perfect normal ca femeile insarcinate sa manance mai mult, avand nevoie de mai multa energie.

- Antidepresivele si medicamentele antialergice pot creste pofta de mancare

Este destul de cunoscuta situatia in care oamenii mananca foarte putin atunci cand sunt deprimati, sentimentele si gandurile negre facandu-i sa nu se gandeasca deloc la mancare. Totusi, tratamentul cu antidepresive, in special cele care contin mirtazapin, poate stimula foamea.

"Antidepresivele perturba functia hipotalamusului, partea creierului responsabila cu controlul apetitului, si din aceasta cauza pofta de mancare poate creste cand oamenii iau antidepresive", explica psihiatrul Jonathan Chick, director medical al centrului de reabilitare Castle Craig din Peeblesshire, Scotia.

Antihistaminicele, prescrise de medici in cazul alergiilor si luate de multe persoane impotriva febrei fanului, afecteaza de asemenea hipotalamusul. Efectul acestor medicamente contra alergiilor asupra poftei de mancare tinde sa fie cumulativ, ceea ce inseamna ca persoanele care iau rar antihistaminice nu vor resimti o crestere a poftei de mancare din aceasta cauza.

Nu exista o solutie de combatere a unui apetit marit cauzat de un tratament medicamentos, dar este bine de stiut ca acest lucru se poate intampla, ceea ce poate ajuta la un autocontrol legat de numarul de calorii din alimentatia zilnica.

- Stirile negative pot fi de vina pentru cresterea poftei de mancare

Cercetatori de la University of Miami spun ca buletinele de stiri care vorbesc mult despre dificultatile economice pot face telespectatorii sa manance mai mult.

Un studiu din 2013 a aratat ca oamenii care erau expusi unor mesaje despre "vremurile grele ce urmeaza" consumau mai multe alimente atunci cand li se spunea ca sunt bogate in calorii, comparativ cu voluntarii supusi unor mesaje neutre. Cand grupul telespectatorilor care urmarise stiri negative a primit hrana despre care i s-a spus ca nu are multe calorii, voluntarii au consumat cu 25% mai putine alimente.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Cercetatorii cred ca efectul este datorat unui instinct de supravietuire, care se activeaza atunci cand oamenii aud vorbindu-se despre un viitor problematic.

- Placerile alimentare vinovate sustin si mai mult pofta de mancare

Sunteti tentat de o bucata de ciocolata? Atunci savurati-o, pentru ca expertii au descoperit ca atunci cand oamenii se simt vinovati legat de o experienta placuta, vina in sine devine placuta, incurajandu-i sa continue.

Intr-un studiu efectuat in 2012 pe o mie de persoane, de catre cercetatori de la Northwestern University, din Chicago, expertii le-au dat voluntarilor dulciuri si i-au facut sa se simta vinovati inainte de a le manca. Acest grup de voluntari a consumat mai multe dulciuri si de mai multe ori decat grupul care nu a fost pus sa experimenteze sentimente de vina.

Centrul nervos care controleaza apetitul este invecinat cu regiunea responsabila de starea de spirit- sistemul limbic- si din aceasta cauza starea de spirit poate influenta pofta de mancare.

- Telefonul mobil si tableta afecteaza metabolismul

Lumina albastra stralucitoare emisa de dispozitive precum telefoanele inteligente si tabletele ar putea fi cauza unei cresteri a apetitului, dupa cum sustin cercetatorii, care au concluzionat, in urma unui studiu de anul acesta, ca expunerea la acest tip de lumina poate creste pofta de mancare pentru cateva ore, chiar si in cazul persoanelor care tocmai au mancat.

Expertii de la Northwestern University au mai descoperit ca voluntarii care fusesera expusi la lumina rece a telefoanelor au prezentat modificari ale metabolismului, cu niveluri ridicate de glucoza si insulina in sange.

O posibila explicatie a acestui efect al luminii albastre este ca, pe timpul noptii, aceasta deregleaza ceasul intern al organismul, care are un rol in a controla nevoia de a manca. Lumina naturala contine mai multe culori, inclusiv albastru, aceasta din urma fiind cel mai puternic semnal pentru creier in a-i comunica daca este zi sau noapte.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat


Cookies