Multe gospodine obișnuiesc să spele carnea și peștele, înainte de a le prepara, iar unele din ele o fac chiar și în cazul ouălor.
Cu toate acestea, nu este bine ca aceste produse să fie spălate, iar atunci când carnea crudă este spălată, bacteriile și stropii de apă se răspândesc în bucătărie și se depun pe suprafețe de lucru, mâini și haine. De obicei, aceste bacterii sunt Campylobacter sau Salmonella.
Citește și: Rețetă de Pandișpan cu cremă de vanilie și cireșe, cu un gust dulce și deosebit!
Motivul pentru care carnea și ouăle nu se spală
Persoanele care sunt intoxicate cu Campylobacter pot suferi dureri abdominale, diaree severă și vărsături. Pentru a elimina bacteriile este de ajuns să gătim carnea la o temperatură sigură 90 de grade, pentru cea de pui, iar pentru cea de vită, porc, miel, la 80.
Microbii vor fi distruși de către tratamentul termic, iar în acest sens nu va fi nevoie de spălarea în prealabil a acestor produse.
Pe lângă aceste aspect, ouăle intră și ele în categoria produselor care nu trebuie spălate. În momentul în care ouăle sunt prelucrate în producție, acestora li se aplică un strat protector pe coajă, astfel încât bacteriile să nu pătrundă în exterior.
Dacă le vom spăla, stratul poate deteriora coaja și bacteriile vor putea intra mai ușor în produs.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ouăle reprezintă o sursă mare de contaminare cu salmoneloză, o boală infecțioasă gravă a stomacului.
Cum se dezgheață corect carnea
Dacă doriți să dezghețați carnea, trebuie doar să o scoateți din congelator și să o puneți la frigider. În acest fel, rămâne la o temperatură constantă, potrivită, unde bacteriile nu pot crește. În acest fel, va fi foarte potrivit pentru consum. Potrivit Departamentului pentru Agricultură a Statelor Unite ale Americii dacă dezghețați carnea în acest fel, puteți chiar să o recongelați dacă nu doriți să o gătiți din nou.
Textură mai bună
În momentul în care decongelați carnea în frigider, o păstrați în siguranță și, de asemenea, o faceți să aibă un gust mai bun. Când este gătită, carnea va avea o textură mai moale și mai umedă, deoarece umiditatea este absorbită înapoi în fibrele cărnii. Pentru o dezghețare rapida, carnea va fi mult mai uscată și mai tare, după tratamentul termic.
Citește și: Rețetă ușoară de supă cremă de roșii. Este o variantă ușoară atunci când vrei ceva rapid de mâncare!