Există un motiv pentru care nu se încheagă piftia după ce este preparată. Majoritatea gospodinelor obișnuiesc să facă această greşeală!
Tradiționala răcitură de porc sau piftie din carne de porc, aromată cu usturoi, și închegată fără să se folosească pliculețe cu gelatină, nu ar trebui să lipsească sub nicio formă de pe masă festivă de Sărbători. Una dintre gospodinele cu experiență din București a dezvăluit care este greșeala care nu trebuie făcută, pentru ca piftia să tremure și ca invitații să o savureze din plin.
Rețetă piftie de porc tradițională
Ingredientele pentru o piftie de porc tradițională delicioasă sunt următoarele:
- o jumătate de căpățână de porc
- 2 picioare de porc
- câteva bucăți de șorici
- 2 morcovi (opțional, pentru un gust puțin dulce)
- rădăcină de țelină
- o linguriță boabe de piper
- sare
- 5-6 căței de usturoi
Citește și: Când se pune gelatina în piftie. Trucul pentru un preparat de nota 10
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Masa festivă de Revelion 2023. Meniul ideal pentru Noaptea dintre Ani!
Mod de preparare
1. Căpățâna de porc se taie în bucăți potrivite, iar într-o oală încăpătoare se bagă la fiert urechi, rât, bucăți de carne și șoriciul, oase de rasol, picioarele de porc, morcovii întregi și bucățile de țelină, puțină sare și boabe de piper.
2. Este necesar ca apa să acopere bine carnea, deoarece nu aveți voie să completați cu apă după ce aceasta se va evapora în timpul fierberii.
3. Se fierbe totul la foc potrivit, până în momentul în care carnea se desprindă de pe oase. Totodată, în timpul fierberii, să îndepărtați grăsimea și spuma care se adună la suprafață.
4. După ce carnea a fiert, scoateți totul din apă pe platouri, inclusiv legumele, și separați carnea de os. Mai apoi, zdrobiți usturoiul și frecați-l cu sare, trageți de pe foc oala cu zeama în care a fiert carnea și adăugați usturoiul în ea, și amestecați totul bine.
5. Lăsați compoziția la odihnit timp de 10 minute, deoarece rezultatul trebuie să aibă o consistentă ușor lipicioasă. Pentru a verifică dacă piftia se va închega, puteți să puneți niște zeamă pe o farfuriuță, și să o băgați puțin la frigider. Dacă se încheagă, atunci puteți să va vedeți mai departe de treabă.
6. Carnea se pune în vase mici, boluri, vase yena sau farfurii, și puteți să așezați la baza și morcovul fiert tăiat rondele, dacă doriți să formați un design vesel după ce răsturnați piftia.
7. După acest pas, urmează să turnați zeamă peste bucățile de carne până le acoperiți, însă folosiți o strecurătoare, pentru ca piftia să iasă limpede. Vasele cu piftie se bagă la frigider până se încheagă. Puteți să o serviți cu puțină boia dulce presărată deasupra.
Citește și: Mâncăruri sănătoase pentru masa de Crăciun