Mucenici cu aluat de cozonaci! Uite ce usor se pregatesc!

Mucenici cu aluat de cozonaci! Uite ce usor se pregatesc!
Mucenici cu aluat de cozonaci! Uite ce usor se pregatesc!

Ziua de 9 martie are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte, acum insa ne vom ocupa cu prepararea bucatelor delicioase numite mucenici si vom savura impreuna o farama de traditie romaneasca.

 

Ingrediente
Aluat mucenici
50 gr drojdie
6 oua
250ml lapte
100 gr unt
1 kg faina
350 gr zahar (250g aluat – 100g pentru sirop)
250 gr nuca
1 lamaie rasa
½ lingurita sare
4 esente rom
4 plicuri zahar vanilat
Miere de albine
Mod de preparare
Inainte sa dam drumul la prepararea mucenicilor, scoatem toate ingredientele pe masa ca sa se se aclimatizeze pentru cateva ore. Ca si in cazul cozonacilor, e important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Recomandare: pentru obtinearea unui aluat pufos, cerneti faina. Nu strica sa faceti aceasta operatiune de doua ori.
Maia
Dizolvam drojdia si putin zahar in 2-3 linguri de lapte cald.
Acoperim cu cateva linguri de faina cernuta si lasam, undeva la caldura, maiaua sa creasca. (aprox 15 min). Cat asteptam ca maiaua sa creasca, topim untul si il punem deoparte sa se raceasca. Laptele caldut, este foarte important sa fie doar caldut si nu fierbinte, se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, romul (2 dintre cele 4 sticlute) si zaharul vanilat (2 dintre cele 4 pliculete).
Framantare
Acum ca maiaua a crescut, e momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile.
Facem o mica groapa in muntele de faina si adaugam, pe rand: ouale, maiaua crescuta, laptele in care am incorporat aromele. Turnam laptele caldut si aromatizat, putin cate putin peste compozitie si amestecam cu grija pana cand compozitia devine omogena. Framantam! Adaugam treptat untul si framantam pret de 15-20 min.
Vom alterna framantarea propriuzisa cu impaturirea aluatului aducand colturile spre mijloc si si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul.
Framantam pana cand tot untul este incorporat si coca nu se mai lipeste nici de maini nici de vas. Cand greul a trecut, acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat si il lasam sa creasca aproximativ 30 min.
Impletirea
Aluatul crescut obtinut se imparte in 18 bucati egale. Fiecare bucata de aluat se imparte la randul ei in 2 si se ruleaza in suluri subtiri pe care apoi le impletim si alcatuim opturile mucenicilor.
Pregatire pentru copt
Opturile formate se aseaza in tava de copt pe care, in prealabil, am tapetat-o cu hartie de copt. Mai lasam mucenicii in tava sa se mai umfle putin in piele pret de 5-10 minute si apoi ii bagam in cuptor. Noi am facut 3 tavi, fiecare tava cu cate 6 mucenici. In 30-40 minute, cu un cuptor incins la 180 grade, ar trebui sa obtineti mucenici rumeniti si gata de imbaiere siropoasa.
Insiroparea
Intr-un vas incapator preparati siropul: puneti cam 300 ml apa in care adaugati celelalte 2 plicuri de zahar vanilat, celelalte 2 sticlute de rom si 100 g zahar simplu. Se amesteca pana la dizolvare, apoi, rand pe rand, sunt scaldati mucenicii si apoi dati cu fata prin miere de albine si miez de nuca.
Sursa: cozonaculdolofan.ro

Ingrediente

Aluat mucenici
50 gr drojdie
6 oua
250ml lapte
100 gr unt
1 kg faina
350 gr zahar (250g aluat – 100g pentru sirop)
250 gr nuca
1 lamaie rasa
½ lingurita sare
4 esente rom
4 plicuri zahar vanilat
Miere de albine

Mod de preparare

Inainte sa dam drumul la prepararea mucenicilor, scoatem toate ingredientele pe masa ca sa se se aclimatizeze pentru cateva ore. Ca si in cazul cozonacilor, e important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Recomandare: pentru obtinearea unui aluat pufos, cerneti faina. Nu strica sa faceti aceasta operatiune de doua ori.

Maia

Dizolvam drojdia si putin zahar in 2-3 linguri de lapte cald. Acoperim cu cateva linguri de faina cernuta si lasam, undeva la caldura, maiaua sa creasca. (aprox 15 min). Cat asteptam ca maiaua sa creasca, topim untul si il punem deoparte sa se raceasca. Laptele caldut, este foarte important sa fie doar caldut si nu fierbinte, se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, romul (2 dintre cele 4 sticlute) si zaharul vanilat (2 dintre cele 4 pliculete).

Framantare


Acum ca maiaua a crescut, e momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile. Facem o mica groapa in muntele de faina si adaugam, pe rand: ouale, maiaua crescuta, laptele in care am incorporat aromele. Turnam laptele caldut si aromatizat, putin cate putin peste compozitie si amestecam cu grija pana cand compozitia devine omogena. Framantam! Adaugam treptat untul si framantam pret de 15-20 min.

Vom alterna framantarea propriuzisa cu impaturirea aluatului aducand colturile spre mijloc si si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul. Framantam pana cand tot untul este incorporat si coca nu se mai lipeste nici de maini nici de vas. Cand greul a trecut, acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat si il lasam sa creasca aproximativ 30 min.

Impletirea

Aluatul crescut obtinut se imparte in 18 bucati egale. Fiecare bucata de aluat se imparte la randul ei in 2 si se ruleaza in suluri subtiri pe care apoi le impletim si alcatuim opturile mucenicilor.

Pregatire pentru copt


Opturile formate se aseaza in tava de copt pe care, in prealabil, am tapetat-o cu hartie de copt. Mai lasam mucenicii in tava sa se mai umfle putin in piele pret de 5-10 minute si apoi ii bagam in cuptor. Noi am facut 3 tavi, fiecare tava cu cate 6 mucenici. In 30-40 minute, cu un cuptor incins la 180 grade, ar trebui sa obtineti mucenici rumeniti si gata de imbaiere siropoasa.

Insiroparea

Intr-un vas incapator preparati siropul: puneti cam 300 ml apa in care adaugati celelalte 2 plicuri de zahar vanilat, celelalte 2 sticlute de rom si 100 g zahar simplu. Se amesteca pana la dizolvare, apoi, rand pe rand, sunt scaldati mucenicii si apoi dati cu fata prin miere de albine si miez de nuca.

Sursa: cozonaculdolofan.ro

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies