Ziua de 9 martie are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte, acum insa ne vom ocupa cu prepararea bucatelor delicioase numite mucenici si vom savura impreuna o farama de traditie romaneasca.
Ingrediente
Aluat mucenici
50 gr drojdie
6 oua
250ml lapte
100 gr unt
1 kg faina
350 gr zahar (250g aluat – 100g pentru sirop)
250 gr nuca
1 lamaie rasa
½ lingurita sare
4 esente rom
4 plicuri zahar vanilat
Miere de albine
Mod de preparare
Inainte sa dam drumul la prepararea mucenicilor, scoatem toate ingredientele pe masa ca sa se se aclimatizeze pentru cateva ore.
Ca si in cazul cozonacilor, e important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Recomandare: pentru obtinearea unui aluat pufos, cerneti faina. Nu strica sa faceti aceasta operatiune de doua ori.
Maia
Dizolvam drojdia si putin zahar in 2-3 linguri de lapte cald. Acoperim cu cateva linguri de faina cernuta si lasam, undeva la caldura, maiaua sa creasca. (aprox 15 min). Cat asteptam ca maiaua sa creasca, topim untul si il punem deoparte sa se raceasca. Laptele caldut, este foarte important sa fie doar caldut si nu fierbinte, se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, romul (2 dintre cele 4 sticlute) si zaharul vanilat (2 dintre cele 4 pliculete).
Framantare
Acum ca maiaua a crescut, e momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile. Facem o mica groapa in muntele de faina si adaugam, pe rand: ouale, maiaua crescuta, laptele in care am incorporat aromele. Turnam laptele caldut si aromatizat, putin cate putin peste compozitie si amestecam cu grija pana cand compozitia devine omogena. Framantam! Adaugam treptat untul si framantam pret de 15-20 min.
Vom alterna framantarea propriuzisa cu impaturirea aluatului aducand colturile spre mijloc si si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul. Framantam pana cand tot untul este incorporat si coca nu se mai lipeste nici de maini nici de vas. Cand greul a trecut, acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat si il lasam sa creasca aproximativ 30 min.
Impletirea
Aluatul crescut obtinut se imparte in 18 bucati egale. Fiecare bucata de aluat se imparte la randul ei in 2 si se ruleaza in suluri subtiri pe care apoi le impletim si alcatuim opturile mucenicilor.
Pregatire pentru copt
Opturile formate se aseaza in tava de copt pe care, in prealabil, am tapetat-o cu hartie de copt. Mai lasam mucenicii in tava sa se mai umfle putin in piele pret de 5-10 minute si apoi ii bagam in cuptor. Noi am facut 3 tavi, fiecare tava cu cate 6 mucenici. In 30-40 minute, cu un cuptor incins la 180 grade, ar trebui sa obtineti mucenici rumeniti si gata de imbaiere siropoasa.
Insiroparea
Intr-un vas incapator preparati siropul: puneti cam 300 ml apa in care adaugati celelalte 2 plicuri de zahar vanilat, celelalte 2 sticlute de rom si 100 g zahar simplu. Se amesteca pana la dizolvare, apoi, rand pe rand, sunt scaldati mucenicii si apoi dati cu fata prin miere de albine si miez de nuca.
Sursa: cozonaculdolofan.ro
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro