Mucenici. Mucenici muntenești. Cu ce ocazie se fac mucenicii? Cea mai bună și ușoară rețetă de mucenici pentru 9 martie

Mucenici.  Mucenici muntenești. Cu ce ocazie se fac mucenicii? Cea mai bună și ușoară rețetă de mucenici pentru 9 martie
Mucenici. Mucenici muntenești. Cu ce ocazie se fac mucenicii? Cea mai bună și ușoară rețetă de mucenici pentru 9 martie

Mucenici. Mucenici muntenești. La începutul lunii martie, pe data de 9, are loc prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici. Cu ocazia acestei sărbători, gospodinele gătesc mucenici.

Rețetă mucenici. La începutul fiecărei primăveri, pe data de 9 martie sunt mucenicii, sărbătoare cunoscută și ca Sărbătoarea celor 40 de sfinți. Pe această dată, se sărbătoresc 40 de soldați creștini care au fost torturați și uciși din cauza credinței pe care o aveau. Pentru această dată, femeile împletesc niște colaci care poartă denumirea de mucenici și, conform tradiției, se beau 40 de pahare cu vin.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje de 8 Martie, pentru femeile din viața ta!

9 Martie. Cu ce ocazie se fac mucenicii? Cea mai bună și ușoară rețetă de mucenici

Mucenici. Tot ce trebuie să știi despre cei 40 de mucenici

Mucenicii erau de fapt soldații creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, conform crestinortodox.ro. Aceștia au fost schingiuiți și pedepsiți de către cuvernatorul Armeniei pentru credința lor- bărbatul i-a obligat să se închine altor zeități și pentru că au refuzat, au fost bătuți cu pietre, într-un mod barbar, timp de opt zile.

Ulterior, guvernatorul a poruncit ca soldații să fie aruncați într-un lac înghețat și chiar dacă unul dintre aceștia a reușit să iasă din apa rece ca gheața, până să ajungă la căldură, a murit. Mucenicii rămași în lac s-au rugat la Dumnezeu să îi scape de chin și suferință, iar apa lacului s-a încălzit brusc. După ce s-a întâmplat acest lucru, guvernatorul înfuriat, a poruncit ca soldații mucenici să fie chinuiți până mor, și astfel și-au găsit sfârșitul.

mucenici, 9 martie, rețetă mucenici, mucenici muntenești, mucenici moldovenești
mucenici, 9 martie, rețetă mucenici, mucenici muntenești, mucenici moldovenești

Mucenici. Cea mai importantă tradiție spune că, de Mucenici, se beau 40 de pahare cu vin

Deși există mai multe superstiții centrate în jurul zilei de 9 martie, oamenii țin cont cu sfințenie de cea care relevă că în această zi, trebuiesc consumate 40 sau 44 de pahare cu vin. Încă din vremurile străvechi, de când a apărut această superstiție, oamenii credeau că vinul băut pe 9 martie se va transforma în spor și putere de muncă.

De asemenea, mai există o superstiție de mucenici, care spune că pe data de 9 martie oamenii vor face focul în curțile lor, pentru a alunga anotimpurile vechi și a primi în gospodăriile lor noul anotimp, primăvara. Această tradiție poartă denumirea de „Focul Sfinților”

Există şi o legendă, din Moldova, unde se vorbeşte de ziua celor 44 de Sfinţi, însă, tradiţia crestină afirmă că au fost 40 de mucenici.În

tradiţia populară, bărbaţii beau 44 de pahare cu vin după cea geto-dacică, atâtea fiind şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. De aceea, în unele zone, există până astăzi credinţa, ca aceşti Sfinţi au fost 44.

Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare tradiţională românească.

Când se prepară mucenicii?

Este evident că data de 9 martie reprezintă o sărbătoare religioasă respectată cu sfințenie de români, însă foarte mulți dintre locuitorii plaiurilor mioritice așteaptă mucenicii și pentru a gusta din celebrele bucate românești, pregătite cu drag de gospodine an de an. Pe 9 martie, de Mucenici, femeile prepară (în funcție de zona țării) celebrii mucenici. În Moldova, aceștia sunt făcuți din aluat însiropat, presărat cu nucă și au forma cifrei 8, în timp ce, în restul regiunilor, mucenicii sunt făcuți ca o supă, în care se adaugă obligatoriu nucă și scorțișoară.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Mucenici. Conform tradiției, mucenicii se oferă rudelor, apropiaților, vecinilor sau oamenilor săraci, pentru a-i pomeni pe cei morți, sau pentru a spori recoltele din anul respectiv. Tradiția spune că mucenicii au fost soldații care au fost chinuiți în Armenia, după ce au recunoscut faptul că sunt creștini și au refuzat să se roage la alte entități în afară de Dumnezeu. PE lângă numeroasele chinuri suferite de aceștia, după ce au spus că îl prăznuiesc pe Hristos, aceștia au fost scufundați într-o apă înghețată.

 

Citeste si: Obiceiuri ortodoxe neștiute! De ce au mucenicii forma cifrei 8 și de ce trebuie să bem 44 de pahare

Mucenici muntenești. Cea mai bună rețetă de mucenici. În ziua de 9 matie, gospodinele trebuie să pregătească, an de an, celebrii mucenici. Cele două rețete preferate de acestea, când vine vorba de mucenici sunt: cea moldovenească (mucenicii sunt făcuți din aluat însiropat, în formă de 8) și cea muntenească (mucenicii sunt preparați ca o supă, condimentați cu nucă și scorțișoară), iar noi vi le vom prezenta pe ambele.

Mucenici moldovenești. Cea mai bună și ușoară rețetă de mucenici moldovenești

Mucenici moldovenești. Pentru prepararea mucenicilor, vei avea nevoie de: un kilogram de făină, 40 de grame de drojdie, 500 mililitri lapte, 200 de grame de nuci, 200 de grame de zahăr tos, 50 de mililitri de ulei și un vârf de cuțit de sare. Siropul de mucenici se face din: 500 de grame de zahăr, unsprezece linguri de apă, trei linguri de miere, o linguriță de scorțișoară și un ou.

Rețetă mucenici. Făina se cerne într-un castron, iar în centru se face, cu ajutorul palmelor, o adâncitură (ca un mușuroi) în care vom turna drojdia, dizolvată anterior în puțin lapte cald amestecat cu o lingură de zahăr. Vasul se lasă la loc cald până când se va dubla ca volum, iar apoi vom adăuga restul de lapte încălzit, amestecând puțin câte puțin cu ajutorul unei linguri de lemn. Adăugăm treptat uleiul călduț și sarea și vom frământa aluatul timp de douăzeci de minute. După ce l-am lăsat la dospit minimum 45 de minute, formăm din el colăcei sub formă de cifra 8.

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025- stirilekanald.ro

Mucenici. Punem într-o tavă ulei și o tapetăm cu făină, iar apoi afăugăm formăceii în formă de cifra opt. Tava va fi ținută la loc cald, lipsit de umezeală pentru a permite creșterea mucenicilor, iar apoi îi coacem la foc mediu, în cuptorul preîncălzit. În timpul în care mucenicii se coc, punem într-un vas, la fiert, apa, zahărul, mierea și scorțișoara, până formează un sirop.

Rețetă mucenici. Amestecăm nucile cu zahărul tos, iar colacii proaspăt scoși de la cuptor îi înmuiem în apă călduță, îi mutăm într-o tavă cu marginile înalte și, în final, turnăm peste ei siropul și presărăm cu nucă.

Mucenici muntenești. Cea mai simplă și gustoasă rețetă de mucenici muntenești

mucenici, 9 martie, rețetă mucenici, mucenici muntenești, mucenici moldovenești
mucenici, 9 martie, rețetă mucenici, mucenici muntenești, mucenici moldovenești

Mucenici. Pentru mucenicii muntenești, avem nevoie de doi litri de apă, o pungă de 400 de grame de mucenici, 400 de grame de nucă, două linguri de zahăr, o lingură de scorțișoară, esență de rom și vanilie (după gust). Apa se pune la fiert, cu un praf de sare, iar abia când dă în clocot, vom pune mucenicii. După ce aceștia se înmoaie ușor, punem zahărul și esențele (dacă dorim) și mai lăsăm la fiert maximum 15 minute. Scorțișoara și nuca se vor pune în farfurie, în momentul în care servim mucenicii.

Citeste si: Mărțișor. Cât purtăm mărțișorul și ce reprezintă



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Mărțișor. Cât purtăm mărțișorul și ce reprezintă

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

Duminica Floriilor. Tradiții si obiceiuri de Florii. Rugăciunea de binecuvântare a salciei

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm


Cookies