Mucenici. Mucenici muntenești. La începutul lunii martie, pe data de 9, are loc prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici. Cu ocazia acestei sărbători, gospodinele gătesc mucenici.
Rețetă mucenici. La începutul fiecărei primăveri, pe data de 9 martie sunt mucenicii, sărbătoare cunoscută și ca Sărbătoarea celor 40 de sfinți. Pe această dată, se sărbătoresc 40 de soldați creștini care au fost torturați și uciși din cauza credinței pe care o aveau. Pentru această dată, femeile împletesc niște colaci care poartă denumirea de mucenici și, conform tradiției, se beau 40 de pahare cu vin.
Citeste si: Cele mai frumoase mesaje de 8 Martie, pentru femeile din viața ta!
9 Martie. Cu ce ocazie se fac mucenicii? Cea mai bună și ușoară rețetă de mucenici
Mucenici. Tot ce trebuie să știi despre cei 40 de mucenici
Mucenicii erau de fapt soldații creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, conform crestinortodox.ro. Aceștia au fost schingiuiți și pedepsiți de către cuvernatorul Armeniei pentru credința lor- bărbatul i-a obligat să se închine altor zeități și pentru că au refuzat, au fost bătuți cu pietre, într-un mod barbar, timp de opt zile.
Mucenici. Cea mai importantă tradiție spune că, de Mucenici, se beau 40 de pahare cu vin
Deși există mai multe superstiții centrate în jurul zilei de 9 martie, oamenii țin cont cu sfințenie de cea care relevă că în această zi, trebuiesc consumate 40 sau 44 de pahare cu vin. Încă din vremurile străvechi, de când a apărut această superstiție, oamenii credeau că vinul băut pe 9 martie se va transforma în spor și putere de muncă.
De asemenea, mai există o superstiție de mucenici, care spune că pe data de 9 martie oamenii vor face focul în curțile lor, pentru a alunga anotimpurile vechi și a primi în gospodăriile lor noul anotimp, primăvara. Această tradiție poartă denumirea de „Focul Sfinților”Există şi o legendă, din Moldova, unde se vorbeşte de ziua celor 44 de Sfinţi, însă, tradiţia crestină afirmă că au fost 40 de mucenici.În
Sărbătoarea creştină a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste începerea anului agricol tradiţional şi a generat o sărbătoare tradiţională românească.
Când se prepară mucenicii?
Este evident că data de 9 martie reprezintă o sărbătoare religioasă respectată cu sfințenie de români, însă foarte mulți dintre locuitorii plaiurilor mioritice așteaptă mucenicii și pentru a gusta din celebrele bucate românești, pregătite cu drag de gospodine an de an. Pe 9 martie, de Mucenici, femeile prepară (în funcție de zona țării) celebrii mucenici. În Moldova, aceștia sunt făcuți din aluat însiropat, presărat cu nucă și au forma cifrei 8, în timp ce, în restul regiunilor, mucenicii sunt făcuți ca o supă, în care se adaugă obligatoriu nucă și scorțișoară.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Mucenici. Conform tradiției, mucenicii se oferă rudelor, apropiaților, vecinilor sau oamenilor săraci, pentru a-i pomeni pe cei morți, sau pentru a spori recoltele din anul respectiv. Tradiția spune că mucenicii au fost soldații care au fost chinuiți în Armenia, după ce au recunoscut faptul că sunt creștini și au refuzat să se roage la alte entități în afară de Dumnezeu. PE lângă numeroasele chinuri suferite de aceștia, după ce au spus că îl prăznuiesc pe Hristos, aceștia au fost scufundați într-o apă înghețată.
Citeste si: Obiceiuri ortodoxe neștiute! De ce au mucenicii forma cifrei 8 și de ce trebuie să bem 44 de pahare
Mucenici muntenești. Cea mai bună rețetă de mucenici. În ziua de 9 matie, gospodinele trebuie să pregătească, an de an, celebrii mucenici. Cele două rețete preferate de acestea, când vine vorba de mucenici sunt: cea moldovenească (mucenicii sunt făcuți din aluat însiropat, în formă de 8) și cea muntenească (mucenicii sunt preparați ca o supă, condimentați cu nucă și scorțișoară), iar noi vi le vom prezenta pe ambele.
Mucenici moldovenești. Cea mai bună și ușoară rețetă de mucenici moldovenești
Mucenici moldovenești. Pentru prepararea mucenicilor, vei avea nevoie de: un kilogram de făină, 40 de grame de drojdie, 500 mililitri lapte, 200 de grame de nuci, 200 de grame de zahăr tos, 50 de mililitri de ulei și un vârf de cuțit de sare. Siropul de mucenici se face din: 500 de grame de zahăr, unsprezece linguri de apă, trei linguri de miere, o linguriță de scorțișoară și un ou.
Rețetă mucenici. Făina se cerne într-un castron, iar în centru se face, cu ajutorul palmelor, o adâncitură (ca un mușuroi) în care vom turna drojdia, dizolvată anterior în puțin lapte cald amestecat cu o lingură de zahăr. Vasul se lasă la loc cald până când se va dubla ca volum, iar apoi vom adăuga restul de lapte încălzit, amestecând puțin câte puțin cu ajutorul unei linguri de lemn. Adăugăm treptat uleiul călduț și sarea și vom frământa aluatul timp de douăzeci de minute. După ce l-am lăsat la dospit minimum 45 de minute, formăm din el colăcei sub formă de cifra 8.
Mucenici. Punem într-o tavă ulei și o tapetăm cu făină, iar apoi afăugăm formăceii în formă de cifra opt. Tava va fi ținută la loc cald, lipsit de umezeală pentru a permite creșterea mucenicilor, iar apoi îi coacem la foc mediu, în cuptorul preîncălzit. În timpul în care mucenicii se coc, punem într-un vas, la fiert, apa, zahărul, mierea și scorțișoara, până formează un sirop.
Rețetă mucenici. Amestecăm nucile cu zahărul tos, iar colacii proaspăt scoși de la cuptor îi înmuiem în apă călduță, îi mutăm într-o tavă cu marginile înalte și, în final, turnăm peste ei siropul și presărăm cu nucă.
Mucenici muntenești. Cea mai simplă și gustoasă rețetă de mucenici muntenești
Mucenici. Pentru mucenicii muntenești, avem nevoie de doi litri de apă, o pungă de 400 de grame de mucenici, 400 de grame de nucă, două linguri de zahăr, o lingură de scorțișoară, esență de rom și vanilie (după gust). Apa se pune la fiert, cu un praf de sare, iar abia când dă în clocot, vom pune mucenicii. După ce aceștia se înmoaie ușor, punem zahărul și esențele (dacă dorim) și mai lăsăm la fiert maximum 15 minute. Scorțișoara și nuca se vor pune în farfurie, în momentul în care servim mucenicii.
Citeste si: Mărțișor. Cât purtăm mărțișorul și ce reprezintă