Muraturi taranesti, o reteta de lasat mostenire nepotilor! Rapida, ieftina si delicioasa

Muraturi taranesti, o reteta de lasat mostenire nepotilor! Rapida, ieftina si delicioasa

Traditia romaneasca zice sa pui la inceputul toamnei (pe la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie) muraturi taranesti, gogosari si castraveti la otet, sa faci zacusca si suc de rosii, sa pui varza la murat (prin noiembrie) si multe alte preparate pentru iarna (prin august-septembrie). Fiecare casa cu specificul ei.

Secret: Pentru muraturi taranesti, cumperi numai de la tarani verificati, nu de la cei “parati”, legume si fructe proaspete, sanatoase, cat mai mari (fara bube, pete sau “inebunite” de comercianti prin stropire cu apa clocita).

Cum se pun? Orice leguma sau fruct, care arata bine si a ajuns la maturitate, fara a fi copt. Legume: gogonele, castraveti, conopida, varza alba, varza rosie, morcovi, telina – radacina si frunze, pastarnac si patrunjel – radacini, sfecla rosie, pastai de fasole verde, groasa, ridichii de luna. Fructe: mere ionatane sau golden, pere de toamna, prune aproape coapte, gutui, boabe mari de struguri albi sau lubenite mici.

Se aseaza la fundul vasului – marar uscat, boabe de piper, foi de dafin, boabe de mustar, catei de usturoi, radacina de hrean. Se aseaza legumele, in straturi (fara a le inghesui, dar nici sa lasi goluri mari), in borcane sau in cutii/ bidoane de plastic. Deasupra se pun frunze si tulpini de telina verde, asezate in asa fel incat sa apese legumele, in saramura.

Asezatul legumelor pentru murat este totusi o arta decorativa, nu se invata, se mosteneste sau te specializezi prin practica.

Se fierbe o saramura, din apa rece si sare grunjoasa – o lingura de sare, rasa, la 1 litru de apa rece. Se da saramura in 2-3 clocote si se la sa sa se raceasca 5-10 minute. Se toarna saramura fierbinte, peste legumele si fructele asezate in vase.

Sfat!
Cumpara sare grunjoasa romaneasca. Evita sarea de import, din Ucraina sau China. Ca sa fii sigur ca ai sarea care trebuie, sa o testezi pe muraturile de vara (castraveti si varza se pun in borcane de 8-10 Kg, cu marar verde, o lingurita de sare la 1 litru de apa rece si se lasa borcanul sa fermenteze la soare cateva zile, apoi se consuma muraturile reci, tinute la frigider).

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Sursa



Citește și:

Hernia de disc lombara: diagnostic si tratament actual

Cum trebuie ceapa depozitată corect și care este secretul pentru inelele perfecte de ceapă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină