Murul este o planta careia de obicei nu i se acorda prea multa importanta.
Cu toate acestea, ea are multe proprietati care pot fi benefice sanatatii organismului uman. Iata cateva dintre virtutile murului si ale fructelor sale, valoroasele si gustoasele mure.
Virtutile terapeutice ale murului
Desi aceasta planta este cunoscuta mai ales datorita fructelor sale cu deosebite valori gustative si dietetic frunzele si ramurile nu sunt cu nimic mai prejos, deoarece poseda excelente valori curative.
In Grecia si Roma antica se cunosteau deja proprietatile astringente ale frunzelor si ramurilor de mur iar in ziua de astazi acest arbust este folosit in mod curent in fitoterapie.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Murul poseda proprietati dezinfectante, cicatrizante, antihemoragice, antidiareice si laxative. Astfel, frunzele culese primavara pot fi folosite in decoct (infuzie prelungita mai concentrata in principia active) sau in infuzie (infuzie de cateva minute) impotriva anumitor afectiuni hemoragice, a diareei, sau constipatiei.
Decoctul din frunze de mur este folosit si pentru gargara impotriva afectiunilor gatului si ale gurii, cum ar fie faringita, stomatita, gingivita, afte. Decoctul este eficient si pentru tratamentul cistitei, gutei, hemoroizilor, menstruatiilor abundente sau a scurgerilor vaginale.
Pentru aceste afectiuni ideal este sa se consume doua trei cani de decoct pe zi. Sub forma de comprese decoctul are rol dezinfectant, opreste sangerarea, calmeaza iritatiile si favorizeaza cicatizarea ranilor.
Virtutile terapeutice ale murelor
Foarte cunoscute in fitoterapie, murele prezinta numeroase virtuti medicinale.
Murele sunt sarace in calorii (35Kcal/100 g) si sunt o sursa deloc neglijabila de vitamine: provitamina A, vitamine din complexul B, in special B3, B5 si B9, vitaminele C, E şi K.
Murele contin, de asemenea, elemente esentiale pentru organism, cum sunt potasiul, magneziul, calciul si fosforul, dar si oligoelemente precum fierul, cuprul sau chiar seleniul.
Sursa: www.frunza-verde.ro