Muzica, atunci cand este ascultata inainte de, pe durata si dupa interventii chirurgicale, reduce durerile pacientilor, atenueaza anxietatea si scade nevoia de analgezice, au anuntat, joi, oamenii de stiinta din Marea Britanie, citati de Reuters.
Dupa ce au analizat date statistice si medicale provenind de la aproximativ 7.000 de bolnavi, cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca pacientilor care urmeaza sa fie operati ar trebui sa li se permita sa isi aleaga singuri muzica pe care vor sa o asculte in timpul interventiei, pentru a maximiza beneficiile medicale.
De asemenea, muzica respectiva nu ar trebui sa interfereze cu sistemul de comunicare utilizat de echipa medicala in timpul operatiei.
"Muzica este o interventie non-invaziva, sigura si ieftina, care ar trebui sa fie disponibila pentru toti oamenii care vor fi operati", a spus Catherine Meads, cercetatoare la Universitatea Brunel din Marea Britanie, coordonatoare a studiului.
Cercetatorii britanici au realizat aceasta meta-analiza folosind toate studiile deja publicate anterior si care realizau o comparatie intre serviciile medicale insotite de muzica si serviciile medicale standard sau interventiile non-medicamentoase, precum masaj si relaxare, in ceea ce priveste convalescenta adultilor care au suportat diverse interventii chirurgicale.
Studiul, publicat in The Lancet, a evidentiat faptul ca pacientii care au apelat la ajutorul muzicii erau considerabil mai putin anxiosi dupa operatie si au raportat un nivel mai mare de satisfactie postoperatorie dupa ce au ascultat muzica. De asemenea, aceiasi pacienti au avut nevoie de mai putine analgezice si au raportat dureri mai putin intense in comparatie cu grupul de control.
Desi autorii studiului au descoperit ca muzica are efecte benefice in toate etapele care insotesc operatiile chirurgicale, totusi, rezultatele sunt mai bune atunci cand pacientii asculta muzica inainte de a fi operati, in comparatie cu situatiile in care ascultau muzica in timpul interventiei sau dupa aceasta.
Iar atunci cand pacientii si-au ales muzica preferata, savantii au constatat o reducere si mai mare a durerilor resimtite si a nevoii de analgezice.
Autorii studiului, la care a participat si Martin Hirsch, de la Universitatea Queen Mary din Londra, intentioneaza sa demareze in curand un test clinic ce vizeaza introducerea muzicii la The Royal London Hospital for Women pentru femeile care nasc prin cezariana si pentru cele care suporta histeroscopii.
Pacientele isi vor alege cantecele preferate, care vor fi inregistrate pe un dispozitiv de redare a sunetului prin intermediul unor boxe minuscule, inserate in perne.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro