Femeia de afaceri Nadia De Luca (39 ani) a reuşit să slăbească natural, cu sport şi o alimentaţie sănătoasă, mai bine de 30 de kilograme.
La cererea multor cititoare, frumoasa blondă a scris un îndrumar pentru o siluetă de vis, precizând însă că nu are o diplomă în nutriţie sau fitness.
"Frumusețea este o stare de spirit, feminitatea poate fi pusă în evidență fără prea mult efort, prin atitudine și încredere în sine.
Luna lui Cuptor ne bate însă la ușă și cred că foarte multe doamne și domnișoare se pregătesc pentru așa-zisa “probă a costumului de baie”, iar asta înseamnă un corp sănătos și tonifiat!
"Sport
Sportul este menit să ne accelereze metabolismul și să ne ajute să ne menținem într-o formă bună din punct de vedere estetic dar și mental.
O activitate fizică intensă de tip cardio: alergat (jogging), ciclism (Cycling), aerobic sau un antrenament de o intensitate moderată de tipul "fitness", exerciții cu greutăți sau cele izometrice ne ajută să ardem energia depusă în timp din care au rezultat și kilograme în exces sau doar să ne menținem în formă.
Zilnic 30 de minute de cardio împreună cu o dietă slabă caloric, dar sănătoasă din punct de vedere nutrițional ne ajută să pierdem în medie un kilogram pe săptămână.
Într-o oră de mișcare putem arde calorii în funcție de intensitatea activității sportive, greutate, genul și vârsta. În medie între 500-700 calorii.
Există două tipologii de antrenamente: aerob și anaerob. Acestea sunt indicate in funcție de obiectivele pe care le avem stabilite.
Exemplu! Antrenamentul meu personalizat cu frecvență zilnică este compus din exerciții 40% anaerobe și 60% aerobe.
Mai simplificat, 25 de minute exerciții cu greutatea corporală și forță și 35 de minute de alergat, bicicletă eliptică, Cycling in/out door.
Antrenamentul anaerob este un antrenament de intensitate medie, ritmul cardiac are o intensitate de 50%-70% din valoarea sa maximă.
Acest antrenament de regulă se desfășoară pe un interval mai lung, pentru arderea caloriilor în exces.
Antrenamentul aerob este un antrenament de intensitate ridicată 70%-85% din valoarea maximă.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
În intervalul acestui tip de antrenament corpul nostru apelează la combustibul de calitate mai bună, adica la carbohidrați, de aceea acest tip de antrenament este denumit și “fat burn” arderea grăsimilor.
Spre deosebire de antrenamentul anaerob acesta se poate desfășura într-un interval mai scurt de timp deoarece arderea caloriilor este mai rapidă.
În timpul antrenamentului de tip cardio (aerob), pulsul crește foarte mult, fluxul sanguin se mărește iar consumul de oxigen crește considerabil, spre deosebire de antrenamentul de forță (anaerob).
Indiferent ce tip de antrenament alegem, există un “motor” foarte important care pune în mișcare tot acest angrenaj.
Inima este cea care gestionează o mare parte din efortul depus în timpul unui antrenament.
Există un indice HR (ritmul cardiac) care indică, în funcție de vârstă, gen, greutate, bineînțeles de starea de sănătate și condiția fizică, bătăile cardiace în perioada pasivă sau cea activă.
Ritmul cardiac din timpul antrenamentului este foarte important deoarece pe lângă tot procesul care se desfășoară în organism în timpul efortului, acesta practic indică intervalele în care ne antrenăm și tipologia de antrenament.
HR-ul la o femeie de 30 ani poate oscila între min. 120-150 bpm (bătăi pe min.) în timpul unui interval de antrenament anaerob și poate ajunge la o oscilație de 160-185 bpm în timpul unui antrenament aerob. De aici înțelegem practic conexiunea dintre ritmul cardiac și intensitatea antrenamentului.
Dacă nu mai suntem în zona intervalului de antrenament calculat personalizat, ne vom situa în afara acestuia, asta înseamnă că suntem în zona de “confort”.
Anduranța și creșterea pulsului se obțin pe parcurs, se recomandă să începem cu un grad moderat de antrenament urmând ca în timp să creștem intensitatea și durata acestuia în funcție de rezistența și acomodarea fiecărei persoane la efort.
Concluzia este că atunci când creștem intensitatea antrenamentului și dinamica acestuia, creștem progresiv și arderile calorice adică excesul kg în exces.
Atât pulsul cât și consumul caloric, respectiv alte informații cu privire la antrenamentul nostru pot fi monitorizate cu ajutorul anumitor instrumente, cum ar fi ceasurile sportive cu monitorizare cardiacă cât și aparatele de Fitness.
Chiar dacă sunt o fire optimistă, am fost șocată să aflu că pentru a slăbi un kilogram trebuie să ardem în jur de 7000 de Kcal.
Ceea ce înseamnă că pentru a crea un deficit între caloriile ingerate și cele arse trebuie să consumăm mai puține calorii și să ardem cât mai multe.
Echilibru mental
Starea noastră emoțională este influențată de foarte mulți factori din mediul intern și extern.
Foarte multe persoane s-au lovit de afecțiuni ale secolului nostru, una dintre acestea fiind depresia.
Din păcate aceasta se poate instala fără să ne dăm seama, din acest motiv trebuie ca înainte de toate să avem grija de interiorul nostru ca mai apoi să construim un echilibru cu partea exterioară.
Tonusul nostru psihic și emoțional îl influenţează în mod direct pe cel exterior, de aceea cred că de aici este cazul să începem.
Terapiile cu consilieri de dezvoltare personală, psihologi acolo unde este cazul, ne ajută să regăsim în noi resursele pentru o balanța interioară.
Yoga este o altă metodă care ne apropie de starea noastră metafizică și ne ajută către autocunoaștere și la dezvoltarea unei conexiuni și cu mediul înconjurator.
De datoria noastră este să ne înconjurăm de elemente cât mai atractive care să stimuleze starea de bine.
Activitățile care implică apropierea de natură în compania animalului nostru de companie, alături de prieteni sau familie pot părea banale, însă de cele mai multe ori satisfac foarte mult nevoile noastre primare.
Mediul nostru natural este foarte important, o doza mare de soare ne poate încărca bateriile fără să avem nevoie de foarte mult exercițiu de imaginație.
Energia pozitivă, optimismul și starea de bună dispoziție sunt molipsitoare așa că nu vă abțineți să le transmiteți și celor din jur.
Râsul este o terapie de urmat, așa că ori de câte ori există posibilitatea de a-l stimula, nu ezitați, râsul nu îngrașă! Din contră!