Află din rândurile următoare care sunt avantajele și dezavantajele unei nașteri naturale în comparație cu nașterea prin cezariană.
Nașterea reprezintă un proces foarte important în viața oricărei mame, fiind primul său contact cu bebelușul. Pentru multe femei însărcinate, întreg procesul de naștere le înspăimântă și se gândesc cu teamă la ziua în care vor aduce pe lume un copil.
De aceea, multe dintre cele optează pentru nașterea prin cezariană, care presupune o siguranță mai mare pentru ele, dat fiind faptul că știu când vor naște, în ce circumstanțe și care este echipa de medici și asistente care le asistă la naștere.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca rata cezarienelor să nu depășească 15% din numărul total de nașteri dintr-o țară. În România vorbim despre o rată în jur de 40% de nașteri prin cezariană.
În cadrul unei emisiuni, Mona Zvâncă, medic primar obstretică-ginecologie a vorbit despre avantajele și dezavantajele dintre o naștere naturală și una prin cezariană.
Ce presupune o naștere prin cezariană
Citește și: Ce alegi între naștere naturală sau cezariană. ,,Viitoarele mame știu acest lucru”
Deși multe femei aleg nașterea prin cezariană este foarte important de știut că aceasta este o procedură medicală care presupune o operație majoră și anumite riscuri.
„ Este o operație majoră care presupune pierderea a peste 500 ml de sânge, care presupune o recuperare, uneori, destul de dezagreabilă și pe o durată de câteva zile bune și care presupune și niște riscuri pentru sarcinile următoare .”, spune specialistul în domeniu.
Care sunt avantajele și dezavantajele unei nașteri prin cezariană
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Din punct de vedere al avantajelor pe care le presupune o naștere prin cezariană, putem să vorbim despre controlul pe care îl are mama asupra procedurii nașterii, aceasta știind când urmează să nască și cu cine.
„ Pentru mamă, cezariana dă impresia de control. Femeile se tem foarte mult de necunoscut, de neprevăzut .”, spune specialistul în domeniu.
Totodată, este vorba și de durerea pe care femeia o simte în travaliul provocat de o naștere naturală.
„ Ceea ce se întâmplă în travaliu, acele descărcări hormonale îi sunt necesare fătului pentru maturitatea sa respiratorie .”, spune specialistul în domeniu.
În acest caz întâlnim și riscurile la care femeia se supune în cazul unei sarcini viitoare.
„De multe ori, existența cezarienii limitează și numărul de copii.”, spune specialistul în domeniu.
Tot în cazul nașterii prin cezariană, întâlnim costuri materiale mult mai crescute, atât pentru sistemul de sănătate, cât și pentru mamă.
„ Cezariana este mult mai scumpă pentru sistemul de sănătate decât nașterea naturală. Implică o tehnică mult mai elaborată .”, spune specialistul în domeniu.
Ce presupune o naștere naturală
Când vorbim de nașterea naturală este foarte important să înțelegem faptul că acesta este un proces normal prin care un corp sănătos este pregătit să îl suporte.
„ Nașterea în general este naturală. Este în firea lucrurilor să naștem natural. Cezariana a fost inventată tocmai ca să fie o portiță de scăpare pentru situații în care lucrurile nu merg bine pentru mamă sau pentru făt .”, spune specialistul în domeniu.
Procesul de naștere naturală durează și se declanșează atunci când trebuie, într-un anumit moment. În acest caz, pentru a evita senzația de nesiguranță, femeile care urmează să dea naștere unui copil ar trebui să se informeze foarte bine despre întreg procesul înainte să ia o decizie.
Care sunt avantajele și dezavantajele unei nașteri naturale
În cazul unei nașteri naturale refacerea este mult mai rapidă. După doar câteva ore femeia care tocmai a adus pe lume un copil este pregătită să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestuia.
De asemenea, potrivit specialistului în domeniu, nașterea naturală stimulează și procesul de alăptare, iar lactația apare mult mai repede.
Ca dezavantaj al nașterii naturale putem să amintim doar procesul de travaliu prin care trece femeia înainte de expulzie, dar care pentru multe femei nu a fost deloc dureros și îndelungat, acest lucru depinzând de corpul fiecăreia.