Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să împartă femeile pe 24 iunie

Află din rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul în 2023.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre sărbătorile semnificative pentru creștinii ortodocși, având o însemnătate aparte în tradiția creștină.

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul se prăznuiește în fiecare an în data de 24 iunie. Anul acesta, ziua de 24 iunie pică într-o zi de sâmbătă, zi rânduită ca fiind una de pomenire al celor trecuți la cele veșnice.

Sfântul Ioan Botezătorul este unul dintre Apostolii care au o însemnătate aparte în credința creștină.

Acesta este ultimul proroc al Vechiului Testament și totodată, cel care face legătura cu Noul Testament. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut înaintea lui Hristos pentru a vesti venirea Mântuitorului. Misiunea pe care a avut-o Sfântul Ioan Botezătorul a fost aceea de a vesti aproprierea lui Mesia și de a boteza în râul Iordan pe cei care se pocăiau. Astfel, chiar dacă Biserica Ortodoxă celebrează de obicei ziua morții sfinților, atât Fecioara Maria, cât și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă, dat fiind că se celebrează atât nașterea, cât și alte momente semnificative din viața lor.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această sărbătoare o are, în data de 24 iunie se sărbătoresc în popor și Sânzienele sau Drăgaica. Astfel, de această zi sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri.

Descoperă în continuarea articolului care sunt tradițiile pe care trebuie să le respecte credincioșii pentru a fi păziți de spiritele rele și pentru a avea parte de sănătate și de ajutorul Sfântului Ioan Botezătorul.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Ce trebuie să împartă femeile de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Citește și: Tradiții de Sânziene pentru fete. Sărbătoarea denumită şi Drăgaica are o semnificaţie aparte

Ziua de 24 iunie este o zi importantă pentru creștinii de pretutindeni.

Pe lângă însemnătatea religioasă pe care această zi o are, în data de 24 iunie se sărbătoresc Sânzienele sau Drăgaica. Astfel, se spune că în noaptea de Sânziene se deschid porțile cerului și lumea de dincolo vine în contact cu cei vii. De aceea, în foarte multe zone ale țării, se fac pomeni pentru morți, de moșii de Sânziene.

Totodată, creștinii de pretutindeni participă la Sfânta Liturghie, iar ulterior preotul slujește bucatele aduse de creștini care sunt rânduite celor ce nu mai sunt astăzi printre noi.

Femeile trebuie să țină cont că sărbătoarea Sânzienelor pică în Postul Sfinților Petru și Pavel. Astfel, toate alimentele care sunt împărțite trebuie să fie de post sau să fie preparate din pește. Printre alimentele care nu trebuie să lipsească din pachete se numără coliva, vinul și câte un colac pentru sufletul celor adormiți. De asemenea, în ziua de 24 iunie se împart și cireșe sau căpșuni. 

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

Citește și: De ce se dă de pomană de Sânziene

În fiecare zi Sfântă există câte o rugăciune adresată Sfântului prăznuit pe care fiecare credincios trebuie să o rostească pentru a avea parte de sănătate și noroc. Iată rugăciunea adresată Sfântului Ioan Botezătorul pe care este bine să o rostești în data de 24 iunie:

« Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște. Să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt. Ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu. Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând. „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!” Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru. Ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte. „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez! Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin ”»., sursa: doxologia.ro



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Ce se mănâncă de Sânziene, sărbătoarea denumită şi Drăgaica

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies