Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte femeile în această zi
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este sărbătorită în calendarul creștin ortodox la data de 24 iunie. Află din rândurile de mai jos ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecte femeile în această zi de sărbătoare!

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023 este o sărbătoare cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Sărbătoarea are temei biblic și este consemnată în Evanghelia după Luca, capitolul 1. Sfântul Ioan Botezătorul a venit pe lume în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia și a Elisabetei. Astfel, în timp ce Zaharia slujea în Templul din Ierusalim, i s-a arătat îngerul Gavriil, care i-a spus că Elisabeta va naște un fiu care va fi o binecuvântare pentru poporul lui Dumnezeu.

Pentru că Zaharia a fost neîncrezător în vestea adusă, el a rămas mut până în ziua în care dorința de a avea copil s-a împlinit. După ce Elisabeta a născut, la opt zile după naștere copilul a fost botezat și i s-a pus numele Ioan. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023 este marcată ca o ocazie de bucurie și recunoștință pentru venirea pe lume a precursorului lui Iisus Hristos.

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce trebuie să pună gospodinele pe masă, în data de 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]

Sfântul Ioan Botezătorul a vestit aproprierea lui Mesia și a botezat în râul Iordan, cel mai important şi cel mai mare râu din Ţara Sfântă, pe cei care se pocăiau. Cu toate că Biserica Ortodoxă celebrează de obicei ziua morții sfinților, atât Fecioara Maria, cât și Sfântul Ioan Botezătorul fac excepție de la această regulă, dat fiind că se sărbătorește atât nașterea, cât și alte momente

semnificative din viața lor.

Descoperă în continuarea articolului ce trebuie să pună gospodinele pe masă în ziua de Sânziene și care sunt tradițiile și obiceiurile din ziua de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Tradiții și obiceiuri de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023 

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]

Ziua sfântă de 24 iunie este recunoscută și pentru tradițiile și obiceiurile sale, pe care multă lume le respectă cu sfințenie chiar și în zilele noastre.

  • Conform tradiției populare, oamenii nu au voie să lucreze de Nașterea Sfanțului Ioan Botezătorul 2023, atunci când soarele se află pe cer sau stă în loc la amiază.
  • Se spune că în noaptea de Sânziene porțile cerului se deschid, iar lumea de dincolo va veni în contact cu cei de pe Pământ. Astfel, oamenii obișnuiesc să facă pomeni pentru cei adormiți, iar în anumite zone din țară se aprind focuri pe dealuri.
  • De asemenea, persoanele din sate umblă cu făcliile aprinse, înconjurând întreagă casă și curte pentru a o proteja.
  • Tradiția de Sânziene le îndeamnă pe fete să strângă flori și să le pună sub pernă în noaptea premergătoare sărbătorii, pentru a-și visa ursitul.
  • Fetele obișnuiesc să poarte pe cap florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coroniță sau legate în formă de cruce. Ulterior, acestea sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și păstrate pentru diverse practice magice.
  • Flăcăii umblă dimineața prin sat pentru a arunca cununițe de sânziene pe casele fetelor care vor să se mărite.
  • Potrivit tradiției populare, în dimineața Sânzienelor multe fete obișnuiesc să se scalde în rouă din zone neumblate. Mai precis, roua sânzienelor era strânsă de femeile în vârstă într-o cârpă nouă de pânză, de culoare albă, iar ulterior era stoarsă într-o oală nouă. În drum spre casă, bătrânele nu trebuie să vorbească deloc şi nu trebuie să întâlnească pe nimeni. Dacă toate aceste lucruri sunt împlinite, atunci cine se spăla cu rouă era sănătos şi iubit tot anul.
  • În noaptea de Sânziene fetele din sate obișnuiesc să culeagă ierburi cu puteri vindecătoare, fiind cel mai potrivit moment pentru acest lucru.

  • În fiecare an de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, creștinii trebuie să meargă la biserică pentru a se ruga de sănătatea lor și a persoanelor apropiate. Totodată, se dau pachețele de pomană cu mere, cireșe și alte bunătăți, spre pomenirea celor trecuți la cele veșnice.

Citește și: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 24 iunie

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Rugăciunea Sfântului Ioan Botezătorul 

„Sfinte Ioane, Sfinte Botezătorule, tu ai fost chemat de Dumnezeu, încă înainte de a te naște, să-i pregătești pe oameni pentru venirea Fiului Său, iar mulțimile atrase de faima sfințeniei tale și de puterea Duhului Sfânt, ca cel al profetului Ilie, primeau botezul pocăinței în semn de convertire la Dumnezeu.

Tatăl ceresc ți-a destăinuit pe Fiul Său, când a voit să fie botezat de tine și tu l-ai făcut cunoscut ucenicilor tăi, zicând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii!”

Această chemare atât de mare, pe care Însuși Mântuitorul nostru a recunoscut-o, când a spus că nu s-a născut un om mai mare decât tine, nu te-a făcut mândru, ci ți-a dat cea mai adâncă smerenie, pe care ai exprimat-o cu aceste cuvinte: „Nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintei. Și El trebuie să crească, iar eu să mă micșorez!” Tu ai voit să-ți jertfești viața pentru a apăra sfințenia căsătoriei, înfruntându-l pe regele Irod, care trăia nelegitim cu soția fratelui său. Te rugăm mijlocește-ne la Dumnezeu o sinceră convertire și o iubire puternică față de El, ca să-L urmăm tot timpul vieții noastre, iar la sfârșit să-L preamărim pentru toată veșnicia. Amin”.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023[Sursa foto: freepik]



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul 2023. Ce le este interzis femeilor să facă pe 24 iunie

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies