Nicolai Tand, declarații despre începutul vieții în Franța. Cum se întreținea bucătarul: „Cerșeam, pur și simplu cerșeală. Mi s-au schimbat prioritățile.”
Diana Puiu26 iunie 2024Actualizat: 06 octombrie 2024, 22:35
Nicolai Tand a vorbit despre cum a fost viața lui în Franța, în momentul în care a plecat dorindu-și să facă bani.
Nicolai Tand, cunoscutul și îndrăgitul bucătar, prezent în numeroase emisiuni televizate și show-uri culinare, a muncit mult până să ajungă să lucreze în bucătărie, iar viața l-a dus pe numeroase căi din care a fost nevoit să se întrețină.
Bucătarul și-a dorit la acea vreme să facă o schimbare în viața lui, astfel că a luat decizia de a pleca în Franța pentru a face bani.
Invitat în cadrul podcastului Gând la gând cu Teo, Nicolai Tand a mărturisit cum nu a fost departe de a cerși, vânzând ziare și rugându-se de alți oameni să le cumpere pentru 10 franci.
„Am ajuns în Franța. Erau mai mulți prieteni. Era fratele meu, mai era cineva, mi s-a spus că pot să fac un ban vânzând ziare. Era un centru făcut de francezi care îi ajutau pe străini, în care tu puteai să mergi să cumperi un ziar care era despre străini și oameni fără casă, nu neapărat doar români,
ci și francezi, vorbeau despre povești ale oamenilor străzilor. Acest ziar se putea cumpăra cu 3 franci și puteai să-l vinzi cu 10. Era un fel de business și atunci am făcut rost de niște bani de la fratele meu, am luat bani cu împrumut, am fost la gară, mi-am cumpărat prima dată vreo 30 de ziare și trebuia să le vând undeva. Mie mi-a spus că ori în intersecție, ori la niște magazine în care vine multă lume.
În intersecție mi-era frică, așa că am mers și am căutat pe niște străzi un magazin mai retras unde nu erau alți români deja.”, a povestit Nicolai Tand.
Ce și-a dorit Nicolai Tand să facă atunci când a plecat din țară
Odată ajuns în străinătate, bucătarul și-a dat seama că trebuie să își schimbe prioritățile, iar din persoana care își dorea să facă bani cu orice preț, a înțeles cât este de important să înceapă să cunoască limba, alte persoane din România, dar și cultura țării. Mereu cerea și un loc de muncă persoanelor cu care intra în contact.
„Și am găsit undeva la vreo trei orășele de unde stăteam noi, am găsit un magazinaș micuț, am mers și m-am pus în fața magazinului, am luat ziarele, vreo 10 în mănă și le țineam așa.
Cerșeam, pur și simplu cerșeală. Erau doamne sau domni acolo, mă întrebau dacă sunt român, erau de treabă, îmi mai dădeau câte 10 franci, îmi spuneau că nu le trebuie ziarul, „lasăți-l ție”. Mă duceam cu căruciorul, îmi făceam cu ochiul să duc căruciorul, îmi dădeam seama ca piesă era mea. Am stat așa aproape un an și ceva, pentru că nu știam franceză, nu aveam acte, trebuia să cunoști și alți băieți care lucrau în șantiere ca să nu mă duc să mai cerșesc, să fac mai mulți bani.
Dar la început, până te obișnuiești, până înveți limba, veneam acasă și îmi plăcea să învăț cuvinte în franceză. lucrurile astea prin care să pot să-i conving cumva, prin câteva fraze sau câteva cuvinte prin care să spun că sunt din România, că nu am bani și că am nevoie de ajutor. Și căutăm de lucru, ceream tot timpul de lucru, nu doar cerșeam. „Dacă aveți nevoie de lucru acasă, sunt bun la orice, vreau să învăț limba franceză.”
Dacă la început am plecat în Franța ca să fac bani, după mi-am dat seama că e important să învăț limba și după aceea am început să-mi schimb prioritățile, nu mai gândeam ca și acum un an de zile deja, și am vrut să învăț limba, să-mi fac prieteni francezi, să învăț cultură. Mi s-au schimbat prioritățile.”, a mai spus Nicolai Tand.
Nicolai Tand, declarații despre începutul vieții în Franța. Cum se întreținea bucătarul: „Cerșeam, pur și simplu cerșeală. Mi s-au schimbat prioritățile.”
Diana Puiu26 iunie 2024Actualizat: 06 octombrie 2024, 22:35