Nisip și pietre la rinichi. Simptome, cauze și opțiuni de tratament pentru o afecțiune renală comună și potențial dureroasă!

Nisip și pietre la rinichi. Simptome, cauze și opțiuni de tratament pentru o afecțiune renală comună și potențial dureroasă!
Nisip și pietre la rinichi. Simptome, cauze și opțiuni de tratament pentru o afecțiune renală comună și potențial dureroasă!

Pietrele la rinichi își pot face apariția la nenumărate persoane. Însă știați cum ne putem da seama dacă le avem sau nu?

Aflați din rândurile următoare, ce sunt mai exact pietrele la rinichi, dar și care sunt simptomele pe care le putem avea, în cazul în care și-au făcut apariția și la noi. În plus, descoperiți și care este tratamentul pentru acestea, dar și dacă provoacă sau nu dureri.

 

Ce sunt pietrele la rinichi  

Pietrele la rinichi sunt formațiuni calcaroase care pot apărea la nivelul căilor urinare, așa cum explică și medicul in urologie. 

“Sunt niște formațiuni calcaroase sau așa cum le spune numele, niște pietre, niște calcul care pot apărea la nivelul căilor urinare, e afecțiunea care e cea mai vechi descrisă în literatura medicală, deci există din antichitate, e cunoscută încă din cele mai străvechi timpuri și fiindcă urina este un mediu care conține o cantitate foarte mare de săruri minerale în anumite condiții acele săruri minerale se pot agrega și pot duce la formarea unor calcule unor pietre efectiv”, a

explicat Gheorghe Niță, medic primar urologie. 

Simptome comune ale nisipului și pietrelor la rinichi 

Simptomele prin intermediul cărora vom realiza dacă avem sau nu pietre la rinichi, apar în urma unui obicei alimentar destul de nefavorabil, care conține cantități foarte mari de sucuri, care conțin zahăr consumat în exces, excesul de carne, lactate și nu numai.

“Sucurile conțin cantități foarte mari de zahăr, cantități de acid fosforic, care toate vin să favorizeze într-adevăr formarea pietrelor la rinichi, dacă sunt consumate în exces.

Cauzele sunt multiple, una ar fi consumul inadecvat de lichide, consumul inadecvat de apă, dacă nu bem suficient lichid, atunci acele săruri minerale din urină vor fi mai concentrate într-o concentrație mai mare și atunci se favorizează agregarea lor și formarea pietrelor este o chestiune logică pe care cred că toată lumea o înțelege.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Al 2-lea factor important poate fi excesul din anumite substanțe pietrele sunt de mai multe feluri, de acid uric de oxalat de fosfat de aceea dacă avem un exces alimentar dintr-o anumită substanță de exemplu marii consumatori de carne, cei care consumă foarte multe lactate, sunt mai multe tipuri de calcul care pot fii în legătură cu anumite excese alimentare.

Altă cauză va fi frecvent întâlnită este o cauză metabolică adică organismul nostru are o tulburare care face ca anumite substanțe sa se evacueze în cantitate foarte mare prin urina și în felul ăsta

să avem o concentrație mare și să favorizam formarea pietrelor”, a adăugat specialistul. 

Tratamentul pentru nisipul și pietrele la rinichi 

Bineînțeles că pietrele la rinichi se pot trata, însă trebuie să știm înainte și care este dimensiunea lor, pentru a ști dacă putem apela la un tratament sau la un altul, în funcție de părerea specialistului. 

"Pentru calculii de mici dimensiuni, de exemplu, un calcul până în 6 mm se poate elimina spontan, calea urinară, ureterul, permite pasajul unor calculi până la 6 mm, deci pentru

acest tip de calcul, de cele mai multe ori, mai ales dacă putem afla și în urma unor examene mai complete, de ce tip este calculul, putem să dăm un tratament.

Pentru calculii de 1 cm, șansa ca ei să se elimine este foarte mica și atunci trebuie să intervenim într-un fel, trebuie să-i spargem. Exista alternativa spargerii din afară, care are însă o eficiență mai redusă, care modern această tehnică a fost înlocuită cu introducerea unui instrument, foarte subțire, o cameră video miniaturizată, cu care poți intra în căile urinare până la nivelul rinichiului, fără

să rănești cu nimic altceva și să spargi piatră în interior în contact direct cu ajutorul unui laser. În felul ăsta chiar o facem nisip, niște fragmente microscopice milimetri, practic care se vor elimina odată cu fluxul urinar, fără nici un fel de problemă. În ziua de astăzi practic nu mai există intervenții chirurgicale clasice pentru calculii la rinichi. Beneficiază de această tehnologie modernă care permite rezolvarea calculelor pe calea naturală, deci fără a interveni in niciun fel, fără a face niciun fel de altă gaura, tăietură, în afară de căile urinare, care un sistem de tuburi, prin care noi putem intra cu un instrument pe acest sistem de tuburi, și în felul ăsta pot fi rezolvate minim invaziv doar 24 de ore de internare de spitalizare poate fi rezolvata”, a menționat acesta. 

Citește și: Surpriză de proporții! O nouă concurentă intră în “Casa iubirii”! Fetele fierb de gelozie, iar băieții sunt emoționați: "Îmi tremură mâinile!" Aflați ce se va întâmpla, marți, 10 septembrie, de la ora 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citește și: VIDEO "M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani- stirilekanald.ro

Citește și: Alimente care ard grăsimile. Cum aceste 9 alimente pot stimula procesul de pierdere în greutate eficientă!

 

Pietrele la rinichi dau dureri sau nu 

Întrebare care se află pe buzele multor persoane, atunci când vine vorba despre pietrele la rinichi, este cea legată de durere. Cu toate acestea, se pare că în momentul în care aceasta problema este la început, nu vom semnala dureri, însă odată ce acestea vor avea o dimensiune destul de mare, pot apărea dureri în spate, exact în locul unde este localizată piatra respectivă.

“Atât timp cat stau în cavitatea rinichilor, niște cavități care colectează urina, cât timp calculii stau acolo, urina trece pe lângă ei și nu pun nici un fel de problemă, e posibil să nu știm că ii avem. Există doar situații în care toate cavitatea rinichiului este ocupată de o piatră, deci tot ce înseamnă căile excretoare ale rinichiului pe care circula urina, se poate forma o piatră calcul coral, arata chiar ca un coral și este destul de mare, ajunge la 5 cm adică pot fi situații din astea in care tot rinichiul e ocupat de piatră și atunci într-adevăr apar niște dureri difuze, lombare, în spate, pe una dintre părți, unde e localizata piatra, dar durerea care aduce cel mai frecvent pe pacient la medic este așa numita colică renală, adică o piatră care a plecat din rinichi și care a blocat evacuarea rinichiului, atunci rinichiul produce urină, iar ea nu mai are pe unde să evacueze se acumulează in rinichi, crește presiunea la rinichi și atunci apare durere care este o durere brusca, importantă de foarte multe ori comparata, cu durerea de naștere, ca și intensitate, nu pune viața pacientului în pericol, e o durere intensă, îl aduce la medic nu îi pune să viața în pericol, dar poate necesita o rezolvare de urgență dat fiind intensitatea foarte mare a durerii”, a încheiat specialistul.  

Citește și: Afecțiunile gingivale. Semne de alarmă ce nu trebuie ignorate și cum să abordezi tratamentul adecvat!



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Afecțiunile gingivale. Semne de alarmă ce nu trebuie ignorate și cum să abordezi tratamentul adecvat!

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Will Jennings, co-autorul piesei "My Heart Will Go On", a murit la vârsta de 80 de ani: "A fost o onoare enormă să lucrez cu un astfel de geniu muzical"

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Top 12 cele mai populare seriale românești, potrivit IMDb! Utilizatorii și-au ales preferatele pline de umor, dramă și suspans

Melissa s-a căsătorit pe 24 august și la nici două săptămâni de la nuntă a dispărut. Șocant cum a fost găsită pe 7 septembrie


Cookies