Nivelurile scazute de vitamina D pot dubla riscul de a dezvolta dementa ulterior in viata, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Exter.
Ratele de dementa senila si boala Alzheimer sunt semnificativ mai mari la persoanele cu un nivel scazut de vitamina D, comparativ cu cele cu niveluri normale — la testarea cu pana la sase ani inainte de debutul simptomelor.
Descoperirea sugereaza ca administrarea de vitamina D — produsa de organism prin expunerea la soare — ar putea proteja impotriva debutului dementei, mai ales la latitudini nordice, unde soarele este putin prezent in timpul lunilor de iarna.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cercetarea, publicata in revista Neurology, a monitorizat nivelurile de vitamina D in sangele a 1.659 de persoane de cel putin 65 ani, care nu sufereau de dementa, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral la momentul testarii.
In urmatorii sase ani, specialistii au descoperit ca persoanele cu un deficit moderat de vitamina D au prezentat un risc cu 53% mai mare de a suferi de dementa si de 69% mai mare de boala
De asemenea, in cazul persoanelor cu deficite si mai severe, s-a constatat un risc cu 125% mai mare manifestare a dementei si de 122% mai mare de Alzheimer.
Desi studiile anterioare constatasera o legatura intre nivelurile scazute de vitamina D si debutul problemelor cognitive, ultimul studiu a confirmat o asociere semnificativa atat cu dementa cat si cu boala Alzheimer.