Află cât timp se fierb cartofii pentru piure.
Cartoful este o legumă complexă, întrucât conține carbohidrați, fibre, proteine, calciu, vitamina C, fier, vitamina B6, magneziu, potasiu, fosfor, acid folic și zinc. „ Ați putea trăi doar din cartofi, are toți nutrienții necesari pentru organism”, a spus Lucio Tennina, nutriționist. Nu se recomandă eliminarea cartofilor din meniul săptămânal.
„Cartoful are o valoare nutrițională minunată, dar suntem învățați greșit să-l scoatem din dietă”, a
Deși ani de zile a fost scos din rețetele de dietă, cartoful a început să fie apreciat și chiar recomandat în curele de slăbire.
Pentru a beneficia de toți nutrienții pe care îi conțin cartofii, Tennina ne recomandă să îi consumăm fierți sau copți: „Dacă îl gătiți cu coajă și apoi îl curățați, are mult mai mulți nutrienți."
Cât timp se fierb cartofii pentru piure
Citeste si: CITEŞTE: Cât timp se fierbe un cartof. Cea mai iubita legumă
Cartofii albi se fierb 25-30 de minute
Cartofii se spală în apă rece, se scurg și se taie în cubulețe egale.
Se pun cartofii într-o cratiță, se acoperă cu apă rece și se adaugă sare.
Se pune oala la foc mediu și se fierb cartofii aproximativ 25-30 de minute, până când se frăgezesc, astfel încât să nu se spargă.
Citeste si: CITEȘTE: Rețetă de supă cremă de mazăre: ingrediente și mod de preparare
Cartofii întregi în coajă se fierb 30 de minute
Se spală cartofii în coajă cu apă rece și se pun în apa clocotită cu sare.
Se lasă la fiert 30-40 de minute, în funcție de mărimea cartofilor, apoi se înțeapă cu o furculiță, iar dacă aceasta intră ușor, înseamnă că s-au fiert. După ce s-au răcit, se pune peste ei apă rece.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe lintea. Cum prepari cea mai gustoasă linte
Cartofii la kukta sub presiune se fierb 8-10 minute
În oala sub presiune, cartofii întregi se fierb astfel:
- dacă sunt întregi, fierb 15 minute
- dacă sunt tăiați, se fierb în jur de 7-8 minute
Cartofii în coajă la cuptorul cu microunde se fierb 5 minute
Se spală cartofii în coajă, se așază în recipientul special pentru cuptorul cu microunde și se fierb, la putere maximă, timp de 5 minute.
Dacă cartofii sunt mai mari, se lasă cam 7-8 minute.
Citeste si: CITEȘTE: Rețete cu sos bechamel, gustoase și ușor de preparat
Cartofii la cuptor în pungă se fierb 40 de minute
Cartofii curățați, tăiați în două, se pun în punga specială, unde se adaugă după gust piper, boia, cimbru, busuioc și se pun într-un recipient adânc cu apă clocotită. Se lasă aproximativ 40 minute.
Citeste si: CITEȘTE: Rețete cu semințe de chia pentru slăbit
Cartofii dulci se fierb 15-20 de minute
Se spală bine tuberculii, se pun în apă rece și se fierb timp de 20 de minute.
Acești cartofi pot fi folosiți la piure și dacă în prealabil au fost copți în cuptor.
Se taie cartofii în felii egale, se așază într-o oală cu partea de jos dublă și se lasă la cuptor, la foc mediu, cam 45 de minute.
„Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase cultivate pe întreg globul. Se pot găsi într-o varietate de culori, cum ar fi portocaliu sau mov, și sunt extrem de bogați in vitamine, minerale, antioxidanți si fibre. Sunt gustoși și aduc beneficii nebănuite din punct de vedere al sănătății.
Cartoful dulce ne este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conține antioxidanți, vitamine, minerale si fibre, astfel că ajută la protejarea inimii si a arterelor. În plus, este un aliment fără grăsimi saturate si colesterol, care în cantități mari pot provoca ateroscleroza. Mai mult decât atât, fibrele ajută la menținerea sub control a colesterolului și a zahărului din sânge, iar conținutul ridicat de carbohidrați sub formă de amidon reduce indicele glicemic al cartofului dulce în comparație cu alte surse de carbohidrați”- spune nutriționistul Gianluca Mech.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe lintea. Cum prepari cea mai gustoasă linte
Cartoful dulce ajută la întărirea sistemului imunitar, este bogat în vitamina D și îmbunătățește starea de spirit.
„Sunt o sursă excelentă de vitamina D, esentiala pentru sanatatea oaselor, inimii, pielii, dintilor, pentru intarirea sistemului imunitar, cresterea nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si sprijinirea glandei tiroide. Toamna, iarna si primavara, lipsa luminii solare duce la scaderea nivelului de vitamina D”, a adăugat, Gianluca Mech.
Coaja acestui tip de cartof conține o cantitate mare de vitamine A, B6, C, E, de aceea nutriționistul ne recomandă:
„Un cartof dulce de talie medie, copt si mancat impreuna cu coaja sa, contine de peste 4 ori aportul zilnic recomandat de vitamina A, important pentru vederea, dezvoltarea oaselor si a apararii sistemului imunitar. La fel ca citricele, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursa buna de vitamina C, care ajuta la combaterea infectiilor si la absorbtia fierului. Contin beta-caroten, fibre, vitamina B6, vitamina E, potasiu si mangan: din acest motiv pot fi inclusi in regimuri alimentare bogate in fructe si legume."