Află cât timp se fierbe dulceața de căpșuni și cât de importante sunt aeste fructe pentru buna funcționare a sistemului nervos.
Căpșunile sunt fructe de sezon, delicioase și parfumate, cu o multitudine de beneficii terapeutice.
Sunt bogate în antioxidanți, vitamina C, calciu, magneziu, potasiu, fier, dar conțin si minerale rare, cum ar fi zinc, fosfor, fluor și mangan.
Consumul de căpșuni contribuie la buna funcționare a sistemului nervos, ajută la întărirea oaselor, crește imunitatea organismului și îmbunătățește sistemul cardiac.
Citeste si: Cum să faci mămăliga perfectă. Ingredientul secret pe care trebuie să îl adaugi
Secrete pentru dulceața de căpșuni
Căpșunile pot fi extrem de eficiente dacă vă doriți să tratați anumite afecțiuni, cum ar fi alergiile, infecțiile sau inflamațiile.
„Căpşunile sunt indicate în: inflamația cronică, stresul oxidativ, lipsa antioxidanților din organism – toate acestea sunt de cele mai multe ori factorii principali care stau la baza dezvoltării unui cancer.
Căpșunile au o serie întreagă de proprități grație cărora consumul de căpșuni poate să diminueze riscul apariției următoarelor tipuri de cancer: de sân, de colon, cervical și esofagian.Printre
Cu alte cuvinte, proprietatea antiinflamatoare a căpșunilor duce la o reducere a riscului apariției cancerului, pentru că la baza apariției cancerului, de regulă, stă procesul inflamator.
Consumul de căpșuni este recomandat şi în caz de: reumatism, afecțiuni renale, gută, astenie, anemie, parazitoze intestinale, hipertensiune arterială, hemoroizi, hemoragii uterine, nefrite, seboree, ulcer gastric, tulburări hepatobiliare.
Căpșunile sunt foarte bune în tratarea eczemelor, combaterea insomniilor, obezitate, acnee."- Livia Nena, biolog–nutriționist.
Citeste si: Rețetă de Macarons, celebrele prăjituri în culorile curcubeului
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Vă prezentăm o rețetă de dulceață de căpșuni, fără aditivi, rapidă, din fructe întregi, frumos confiate și sirop bine legat, parfumat.
Ingrediente necesare pentru dulceața de căpșuni
-1 kilogram de căpşuni,
-1 kilogram de zahăr,
-zeama de la o jumătate de lămâie
Citeste si: Cum să îți faci acasă cafea turcească? Se servește cu ciocolată și cu apă
Modul de preparare:
„Mai întâi trebuie să spălaţi căpşunile. Apoi, rupeţi codiţele şi lăsaţi fructele întregi, aşezaţi-le într-un vas şi turnaţi zahărul peste ele.
Aveţi nevoie de trei borcane mici pe care trebuie să le spălaţi bine, să le limpeziţi în mai multe ape şi să le scufundaţi pentru câteva secunde într-un vas cu apă care fierbe, pentru a le steriliza.
Pentru a verifica dacă a fiert suficient luaţi cu o lingură puţin gem de căpşuni din oala în care au fiert fructele şi puneţi pe farfurie.
Dacă acesta se încheagă înseamnă că a fiert de ajuns şi este gata. Apoi, puneţi fierbinte în borcanele pe care le veţi aşeza pe o tavă din inox, pentru a evita spargerea. Puneţi imediat şi capacele şi lăsaţi borcanele acoperite cu un prosop mai gros, până se răcesc. Dulceaţa astfel preparată poate fi păstrat în cămară şi doi ani”, explică Maria Popa.
Citeste si: //DESCOPERĂ// Cât timp se fierbe broccoli
O altă rețetă interesantă este dulceața de căpșuni făcută la cuptor:
Ingrediente:
- 5 kilograme de căpșuni
- 2,5 kilograme de zahăr
- borcane de 400 grame și o pătură
Mod de preparare pentru dulceața de căpșuni
Căpșunile se spală cu apă rece, se lasă la scurs și se rup codițele.
Se așază fructele într-o oală mare, de 10 litri, se acoperă cu un strat de zahăr și se dau la rece, timp de 12 ore.
Cuptorul se încălzește în prealabil și se ia din siropul lăsat de fructe cam 2 litri.
Oala se pune în cuptor la foc mare, timp de 1 oră și jumătate, după care se reduce focul la minim și se mai lasă tot în jur de 60 de minute.
După ce dulceața a fiert, o punem cu ajutorul unui polonic în borcanele așezate pe lama unui cuțit, pentru a nu crăpa.
Se închid borcanele ermetic, cu capace de metal, se acoperă cu o pătură și se lasă timp de 24 de ore în această poziție.
La sfârșit, se pun etichete pe fiecare borcan în parte și se așază în cămară.
Citeste si: Ce să gătesc azi? Idei de rețete gustoase dacă nu știi ce să faci de mâncare