Conform unui nou studiu, coronavirusul rezistă pe suprafețe peste 14 zile. Cercetătorii au găsit urme de coronavirus la 17 zile după evacuare.
Potrivit Mediafax, pe nava Diamond Princess au fost găsite urme de coronavirus la 17 zile după evacuare, ceea ce înseamnă că acest virus are o rezistență mult mai mare decât se credea inițial. Specialiștii Centrului pentru Prevenirea Bolilor din SUA, au realizat o anchetă la bordul navei Diamond Princess, anchetă prin care au aflat că virusul are o durată de viață mai mare de două săptămâni, în cazul anumitor suprafețe.
Astfel, specialiștii au găsit urme ale virusului la 17 zile după ce pasagerii au fost evacuați, chiar dacă se cunoștea informația conform căreia COVID-19 rezistă pe oțel inoxidabil/plastic, maximum trei zile.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Medicii francezi avertizează că pierderea mirosului, poate indica prezența infecției cu COVID-19
Specialiștii O.R.L-iști din Franța, au observat în această perioadă, „o recrudescență a cazurilor de anosmie” (n.r.- revenirea acută a cazurilor de persoane care nu simt mirosurile), a declarat Vineri, șeful DSP Jerome Salomon, în timpul informării zilnice cu privire la desfășurarea pandemiei pe teritoriul francez.
Citeste si: MApN: Doi angajaţi ai Spitalului Militar din Focşani, confirmaţi cu coronavirus
Astfel, acest lucru implică dispariția bruscă a mirosului, fără alte simptome, precum nasul înfundat, însoțită uneori și de ageuzie (dispariția gustului). Această lipsă a mirosului, indicată de mai multe persoane infectate cu coronavirusul COVID-19, poate apărea împreună cu alte simptome asociate cu virusul, sau indepedent de acestea.
Dacă apare această anosmie, „trebuie să sunaţi la medicul de familie şi să evitaţi automedicaţia fără avizul specialistului”, a subliniat Jerome Salomon, potrivit Agerpres. Cu toate acestea, incidența simptomului enunțat anterior este destul de rară, fiind observat, de obicei, la pacienții tineri, care dezvoltă forme „mai puțin severe ale bolii”, a explicat Jerome Salomon, directorul DSP.
Mai mult decât atât, Jean-Michel Klein, președintele Consiliului Național Profesional al Medicilor ORL, a emis vineri o alertă cu privire la acest simptom, precizând că „există o legătură evidentă” între prezența virusului COVID-19 și instaurarea anosmiei. „Nu toate cazurile pozitive cu COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, fără inflamație, au fost pozitive pentru COVID-19,” a explicat Jean-Michel Klein.
„Persoanele care resimt anosmie, trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauție și să poarte mască, chiar și în cadru familial,” a continuat președintele Consiliului Medicilor ORL.
Citeste si: Protocolul de tratament pentru coronavirus, aprobat și publicat în Monitorul Oficial