Toti pacientii urmasera chimioterapie si li se spusese ca mai au de trait intre sase si opt luni.
Un medicament care face ca o serie de tipuri de cancer sa devina mult mai vulnerabil in fata sistemului imunitar al organismului a fost testat cu succes pe 68 de pacienti. Acestia sufereau de cancer la vezica urinara, a caror stare de sanatate s-a imbunatatit, iar doi dintre ei s-au vindecat total, scrie bbc.com.
Noul medicament, produs de compania Roche, elimina "camuflajul" celulelor canceroase, prin care tumorile se ascund de sistemul imunitar.
Tratament din domeniul imunoterapiei
Noul tratament face parte dintr-un domeniu relativ nou, al imunoterapiei.
Sistemul imunitar functioneaza in stransa legatura cu o serie de compusi chimici din organism, care incurajeaza un raspuns puternic al sistemului, in timp ce alti compusi tempereaza reactia imunologica.
Tumorile canceroase pot sa se foloseasca de acestea pentru a se ascunde de sistemul imunitar.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Una dintre modalitatile prin care tumorile scapa de actiunea sistemului imunitar este folosirea unei proteine, numite PD-L1, care este in mod normal utilizata pentru prevenirea bolilor autoimune.
O echipa de cercetatori internationala a testat un medicament, produs de Roche, pentru a bloca proteina PD-L1, in cazul a 68 de pacienti cu cancer la vezica urinara in stare avansata.
Toti pacientii urmasera chimioterapie si li se spusese ca mai au de trait intre sase si opt luni.
Rezultatele tratamentului
Mai mult de jumatate dintre pacienti, ale caror tumori foloseau PD-L1 pentru a se ascunde de sistemul imunitar, au prezentat semne de insanatosire. In cazul a doi dintre pacienti, medicii au descoperit ca nu mai prezentau niciun semn privind cancerul de care suferisera inainte de tratament.
Unul din zece pacienti a raspuns terapiei experimentale, chiar daca PD-L1 nu era prezenta in tumorile canceroase.
"Timp de 30 de ani, nu au existat medicamente impotriva cancerului la vezica urinara. Tumorile isi dezvolta un strat de camuflaj, folosind PD-L1, iar, prin indepartarea acestui camuflaj, tumorile devin usor identificabile. Un subgrup de pacienti prezinta semne extrem de bune privind starea de sanatate", a declarat Tom Powles, oncolog la Barts Cancer Institute si parte a echipei de cercetatori.
Compania Roche nu a finantat echipa de cercetare de la Barts Cancer Institute.
Medicamentul a fost catalogat drept "terapie inovatoare" in Statele Unite si ar putea fi folosit pe scara larga in spitalele americane incepand din 2015, daca rezultatele unui studiu clinic mai extins vor da rezultate asemanatoare.
Pentru a fi utilizat in Europa, medicamentul trebuie inclus intr-o serie mult mai larga de teste clinice aleatorii.
Sursa: www.dcnews.ro