Pensiile femeilor pentru anul 2023 vor fi cu 16% mai mici față de pensiile bărbaților. Bogdan Hossu, liderul CNS, a oferit mai multe detalii în legătură cu noul sistem de reevaluare a pensiilor din România.
A apărut un nou sistem de reevaluare a pensiilor, care permite românilor să conteste și să adauge toate informațiile despre vechimea lor. Astfel, în funcție de anul de elaborare a hotărârii, trebuie împărțit punctajul respectiv la valoarea coeficientului de corecție și, automat, va apărea valoarea corectă a punctajului acumulat potrivit legii din prezent.
Cum se calculează pensiile în anul 2023
Cu toate astea, a apărut o problemă în ceea ce privește noua lege care schimbă sistemul de calcul al pensiilor pentru 2023.
„În sensul în care în prima jumătate este identic cu ceea ce este astăzi, adică se face o calculare a valorii punctului de pensie în anul respectiv, asta însemnând că-n fiecare lună se împart veniturile tale, pentru care ai plătit contribuție de asigurări sociale la salariul mediu din luna respectivă, îți dă un punctaj, se adună toate cele 12 luni, se împarte la 12. Deci dacă n-ai muncit o lună sau două, evident că tot la 12 se împarte, deci punctajul scade.
Citește și: ”Am avut o pensie de doi bani.” Ce pensie primește Mirabela Dauer lunar, după 60 de ani de activitate
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Astfel, conform declarațiilor lui Bogdan Hossu, se ajunge la o discriminare privind femeile care muncesc mai puțin decât bărbații, acestea primind o pensie cu 16% mai mică decât bărbații.
Liderul sindical a mai menționat faptul că „evident, dacă se făcea coeficientul de corecție, cam 77% din inechitățile și justiția din sistemul de pensii ar fi fost eliminate, rămâneau celelalte legate de documente care n-au putut fi scoase de toți salariații, întreprinderile au plecat… de fapt, decidenții politici au făcut o mizerie personală fiecărui cetățean al României care se pensionează, în sensul în care, pentru întreprinderile care s-au închis, s-au dat în administrare documentele care ar trebui păstrate 50 de ani, conform legii, unor entități private care nu au nicio responsabilitate și te și jecmănesc pentru un document care arDe asemenea, România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) egalizarea vârstei de pensionare pentru ambele sexe la 65 de ani, până în anul 2035, și apariția unor stimulente pentru creșterea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani. În ceea ce privește pensiile speciale ale românilor, țara noastră și-a asumat că nu va urma să introducă noi categorii și pe cele actuale le va raționaliza, iar pensiile speciale ale magistraților vor fi protejate de Curtea Constituțională.
Citește și: Vestea momentului despre pensiile speciale din România! Acestea se vor recalcula