”Nu există COVID. Ați văzut sau știți pe cineva care a luat COVID-19?” este o întrebare des întâlnită pe rețelele de socializare, iar Alexandru Rafila a decis să adreseze acest mit.
”Nu există COVID. Ați văzut sau știți pe cineva care a luat COVID-19?” este o întrebare pe care o vedem din ce în ce mai des în mediul online, iar Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie a decis să adreseze zvonurile potrivit cărora pandemia ar fi un joc politic, iar virusul nu există ci este doar o modalitate de manipulare.
Citeste si: Alexandru Rafila, despre valul doi al pandemiei: „E o situație care era așteptată”
Răspunsul lui Alexandru Rafila la ipoteza ”Nu există COVID. Ați văzut sau știți pe cineva care a luat COVID-19?”
După ce din ce în ce mai mulți români susțin că nu cunosc persoane infectate cu noul coronavirus, iar situația îmbolnăvirilor se înrăutățește din ce în ce mai tare, Alexandru Rafila a decis să comenteze pe baza acestui subiect, pentru a elimina ipoteza potrivit căreia coronavirusul nu există ci este doar o modalitate de manipulare a populatiei.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
”Cunosc foarte, foarte multe persoane, cred că și dvs cunoașteți foarte multe persoane publice din România care au fost infectate. Din păcate, repetăm câteodată un scenariu pe care l-am mai întâlnit și în anul 2009, când a existat pandemia cu A(H1N1), așa-numita gripă porcină, când trigger-ul pentru oameni ca să se vaccineze a fost legat de evoluția tragică a bolii în cazul unei persoane cunoscute, o persoană publică.
Citeste si: Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă pentru românii care merg în vacanță: "Dacă mergi la club, se ia"
Sunt foarte multe drame, am numeroși colegi care s-au infectat și care au trecut prin forme medii spre severe ale bolii și pentru care am fost foarte îngrijorat.
Faptul că virusul există pentru mine, ca microbiolog, este extrem de clar.
Mai mult, noi, la Institutul „Matei Balș”, dar și la alte instituții, la Institutul Cantacuzino, dar și în zona privată au existat studii care au secvențiat integral genomul acestui virus să vadă dacă are „un specific” românesc, pentru că există întotdeauna această dorință de a da o notă de originalitate inclusiv bolilor infecțioase; este un virus, însă, care nu a suferit mutații majore și care se dovedește în continuare că se și transmite cu mare ușurință și că produce în continuare complicații și poate să ducă la deces,” a declarat Alexandru Rafila, pentru Digi24.ro.Citeste si: Alexandru Rafila, anunț important pentru cei care merg la mare! Locurile unde nu se pot infecta